Κάπου στην Παλιά Κοκκινιά, δοκίμασα αυθεντικά -ίσως για πρώτη φορά- ντολμαδάκια γιαλαντζί και συγκεκριμένα στο αρμένικο εργαστήριο της οικογένειας Μχιταριάν. Εκεί η Μαρί και η Καρινέ, μεγαλουργούν, αφού ετοιμάζουν αυθεντικές αρμένικες συνταγές οι οποίες σε παρασέρνουν σε μοναδικούς γευστικούς προορισμούς. Το μυστικό βρίσκεται στην παράδοση της αρμένικης κουζίνας, την οποία η μητέρα των δύο παιδιών -Καρινέ και Καρέν-, Μαρί τηρεί ευλαβικά κατά τη δημιουργία όλων αυτών που θα βρείτε στο εργαστήριό τους. Έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, ωστόσο η καταγωγή της είναι από Αρμένηδες της Μικράς Ασίας, γι’ αυτό και οι συνταγές της έχουν ανατολίτικη γνησιότητα.

Φτιάχνουν, ακόμα, λαχανοντολμάδες, ρώσικη, χούμους, ταραμοσαλάτα, αλλά και προϊόντα που πωλούνται κατεψυγμένα έτοιμα για μαγείρεμα, όπως τα μαντί (ένα είδος χειροποίητου ζυμαρικού γεμισμένο με κιμά), τα άντανα μαντί, τα ιτσλί κεφτέ, πρωτότυπα κεφτεδάκια μ’ ένα περίβλημα ζύμης που θέλουν βράσιμο, αλλά και τα γνωστά λαχματζούν, πιτάκια με πικάντικο μείγμα κιμά στην επιφάνεια, που χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά ζέσταμα στο φούρνο. Βέβαια επειδή τους αρέσει να εξελίσσονται συνεχώς, έχουν προσθέσει και καινούργια εδέσματα όπως ντολμαδάκια με πλιγούρι, λαχανοντολμάδες με όσπρια και ταμπουλέ κλασσικό ή με κινόα… Νοστιμότατα!

Ό,τι δοκιμάσαμε ήταν πραγματικά νόστιμο και ισορροπημένο όσον αφορά στην αναλογία υλικών και μπαχαρικών και φυσικά όλα καλοφτιαγμένα. Μία βόλτα θα σας επιβεβαιώσει πως οι Αρμένισσες γνωρίζουν από μαγειρική! Όλα αυτά φυσικά μπορείτε να τα προμηθευτείτε στο κατάστημά τους «Δια Χειρός Μαριάμ» στον Πειραιά.

« Μαρί Μαμ Μία», Βουρβούλη 1-5, Παλαιά Κοκκινιά, Τ: 2104202255
« Δια χειρός Μαριάμ», Τσαμαδού 17, Πειραιάς, Τ: 2168009075, F/B: Διά χειρός Μαριάμ