ΥΛΙΚA

  • 800 γρ κιμά μοσχάρι (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αρνίσιο)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κυβάκια
  • 200 γρ αρακά (κατεψυγμένος)
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους ή 200 γτ τομάτα κονκασέ κονσέρβα
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σούπας πελτές τομάτας
  • 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 4 κ.σούπας worcestershire sauce
  • 1 κ.σούπας πάπρικα καπνιστή
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 800 γρ πατάτες βρασμένες
  • 100 γρ βούτυρο
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 αυγό
  • 200 γρ τσένταρ τριμμένο
  • ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο 
  • φρυγανιά τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τον κιμά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για περίπου 3-4 λεπτά ακόμα. Στην συνέχεια, προσθέτουμε τον αρακά με τον πελτέ τομάτας και μαγειρεύουμε για ακόμη 2λεπτά. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε το θυμάρι, την worcestershire sauce, την πάπρικα, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα με τον κιμά. Ταυτόχρονα, προετοιμάζουμε και την επικάλυψη της πίτας με τις βραστές πατάτες.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τις πατάτες όσο έχουνε ακόμη θερμοκρασία (να μην έχουνε κρυώσει τελείως). Προσθέτουμε σε αυτές όλα τα υπόλοιπα υλικά (κρέμα γάλακτος, βούτυρο, αυγό, τσένταρ, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο) και ομογενοποιούμε το μείγμα μας.

Αφού ο κιμάς είναι έτοιμος (να μην έχει πολλά υγρά) τον μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Από πάνω του, στρώνουμε τον πουρέ πατάτας και πασπαλίζουμε ελαφρώς με λίγη τριμμένη φρυγανιά. 

Τοποθετούμε το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC και ψήνουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

*Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τσένταρ με κάποιο άλλο τυρί της αρεσκείας μας, όπως πχ παρμεζάνα, ρεγκάτο, ένταμ κ.α