Ποιο είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για την ψυχική σου υγεία; Η ψυχολόγος Maytal Eyal γράφει, ότι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για τη σωματική τους υγεία είναι να γίνουν «πιο απογοητευτικές».

Η ψυχολόγος Maytal Eyal λέει στο TIME ότι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για τη σωματική τους υγεία είναι να είναι πιο απογοητευτικές στους άλλους. Γιατί όμως πρέπει να ικανοποιούμε διαρκώς τους άλλους;

«Η κουλτούρα μας ανταμείβει τις γυναίκες επειδή είναι διαρκώς ευχάριστες, αυτοθυσιαστικές και συναισθηματικά ελεγχόμενες, και μπορεί να αισθάνεται περίεργο στους πελάτες μου να λένε «όχι», ή να διεκδικούν σταθερά τα θέλω και τις ανάγκες τους», γράφει. «Αλλά η δουλειά μου είναι να τους βοηθήσω να συνειδητοποιήσουν ότι η υγεία τους μπορεί κυριολεκτικά να εξαρτάται από αυτό».

Σήμερα, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% των περιπτώσεων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από χρόνιο πόνο, αϋπνία, ινομυαλγία, μακρά COVID, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ημικρανίες και έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να πεθάνουν μετά από καρδιακή προσβολή.

Οι γυναίκες βιώνουν κατάθλιψη, άγχος και PTSD σε διπλάσιο ποσοστό από τους άνδρες και αντιμετωπίζουν 9πλασιες πιθανότητες ανορεξίας, της πιο θανατηφόρας διαταραχής ψυχικής υγείας.

Γιατί οι γυναίκες αρρωσταίνουν από αυτές τις ασθένειες με ρυθμό πολύ υψηλότερο από τους άνδρες;

Τέτοιες ανισότητες δεν μπορούν να εξηγηθούν μόνο από γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες. Οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ ψυχολόγο Dana Jack εντόπισε ένα επαναλαμβανόμενο θέμα μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη: μια τάση για σιωπή, που ορίζεται ως «η τάση για καταναγκαστική φροντίδα, η ευχαρίστηση του άλλου και η αναστολή της αυτοέκφρασης στις σχέσεις σε μια προσπάθεια επίτευξης οικειότητας και κάλυψης σχεσιακών αναγκών».

Μέσω διαχρονικής έρευνας, η Jack διαπίστωσε ότι αυτή η μαθησιακή συμπεριφορά, με ισχυρές ρίζες στους κανόνες του φύλου, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Από τότε, αρκετά στοιχεία έχουν αποκαλύψει ότι η γυναικεία αυτο-σιωπή δεν συνδέεται μόνο με ψυχολογικά ζητήματα όπως η κατάθλιψη και οι διατροφικές διαταραχές, αλλά και με σωματικές ασθένειες.  

Φαίνεται ότι οι ίδιες οι αρετές που ανταμείβει η κουλτούρα μας στις γυναίκες – η συμφιλίωση, η ακραία ανιδιοτέλεια και η καταστολή του θυμού – μπορεί να μας προδιαθέτουν για χρόνιες ασθένειες. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε.