Instagram: Valentine_argiropoulou
Υλικά:
1 πάπια 1 1/2 – 2 kg
Υλικά για την μαρινάδα της πάπιας
20gr chilli σε κομμάτια
20 gr ginger σε κομμάτια
100ml soya sauce
400 ml χυμό πορτοκάλι
300gr μαύρη ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1lt νερό
2 stick κανέλας
Υλικά για την γέμιση της πάπιας
½ κούπα στάρι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κούπα κάστανα βρασμένα και σπασμένα
1 φλιτζάνι ξηρούς καρπούς (κάσιους ή καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης)
1σφηνάκι κονιάκ
Αλάτι και πιπέρι
½ chilli ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κούπα ζωμό κότας ή λαχανικών
2 κ. σούπας βούτυρο για να αλείψουμε την πάπια
Εκτέλεση
Για την μαρινάδα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα, τα βράζουμε για περίπου 20΄και αφήνουμε την μαρινάδα να κρυώσει.
Βυθίζουμε την πάπια μέσα στην μαρινάδα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Αφαιρούμε την πάπια από την μαρινάδα και την στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας
Για την γέμιση
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το chilli. Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε το σιτάρι, τα κάστανα, τους ξηρούς καρπούς και τα σωτάρουμε ελαφρώς. Συμπληρώνουμε τον ζωμό, το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Στο τέλος, ρίχνουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Αλείφουμε την πάπια με το βούτυρο, μέσα έξω και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.
Γεμίζουμε την κοιλιά της πάπιας με τη γέμιση και στο τέλος τη ράβουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C και ψήνουμε την πάπια για περίπου 2 ½ ώρες.
Φροντίζουμε στο διάστημα που η πάπια ψήνεται να την περιχύνουμε με τα υγρά της.
Καλή σας όρεξη!