Σαν σήμερα, πριν περίπου 229 χρόνια, το 1789, γεννιέται το ουίσκι της Αμερικής ή αλλιώς Bourbon. Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε όμως, την ιστορία που κρύβεται πίσω από το διάσημο από αυτό ποτό που λάτρεψε ο κόσμος;

Οι γνώστες γνωρίζουν πως το bourbon έχει συνδέσει το όνομά του με την Αμερική όπου και δημιουργήθηκε πρώτη φορά από τον ιερέα Ελάιτζα Κρέιγκ με βασικό υλικό το καλαμπόκι. Θα ονομαστεί Bourbon επειδή όπως λέει ο μύθος ο ιερέας ζούσε στην κομητεία Bourbon του Κεντάκι. Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ζούσε στο Fayette της Βιρτζίνια και το ουίσκι ονομάστηκε έτσι επειδή παραγόταν στην πολιτεία Bourbon.

Για να θεωρηθεί λοιπόν ένα ουίσκι Bourbon,πρέπει η βασική πρώτη ύλη του να είναι καλαμπόκι και στη συνέχεια να ακολουθούν η σίκαλη και το κριθάρι το οποίο φιλτράρεται από κάρβουνο σφενδάμου. Η ιστορία του αμερικάνικου ουίσκι είναι ταυτόχρονα και πολυτάραχη, για τον εξής λόγο. Το 1794 συναντάμε τον πρώτο φόρο για την απόσταξη ουίσκι, γεγονός που θα χαρίσει στην αμερικανική ιστορία μια επανάσταση, που έχει μείνει γνωστή ως η «Επανάσταση του Ουίσκι». Συνεχίζει ιστορικά με την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης του 1922-1933 όπου δεν επιτρεπόταν η πώληση ή η διακίνηση αλκοολούχων ποτών στην Αμερική. Η μόνη δυνατή περίπτωση να προμηθευτεί κάποιος ουίσκι ή άλλο ποτό ήταν με συνταγή γιατρού.

Η επιπλέον πληροφορία που αξίζει να σημειώσουμε είναι πως η διαδικασία παλαίωσης διαρκεί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια -σήμα κατατεθέν- και αποστάζεται στους 160 βαθμούς, ενώ όλα τα υπόλοιπα ουίσκι στους 190 βαθμούς. Η συγκεκριμένη κατηγορία, δεν είναι στις βασικές επιλογές καθώς σήμερα θεωρείται ακριβό ποτό, συγκριτικά με την εποχή 1900, αλλά το όνομά του έχει ταυτιστεί με την ποιότητα.

Όλα τα bourbon είναι ουίσκι, αλλά δεν είναι όλα τα ουίσκι bourbon…