Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη για την καταπολέμηση της νόσου. Τι είναι, όμως, ακριβώς ο σακχαρώδης διαβήτης και ποιες τροφές μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή του; Υπάρχει ένας γευστικός τρόπος να κρατήσετε τον εαυτό σας μακριά από τα ποσοστά και να διατηρήσετε την υγεία σας, με απόσταση ασφαλείας από το διαβήτη. Κι αυτός είναι η μεσογειακή δίαιτα.

Τι είναι ο διαβήτης και ποιες οι μορφές του;

Ο όρος σακχαρώδης διαβήτης αναφέρεται σε μια μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αύξηση του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, δηλαδή υπεργλυκαιμία, και οφείλεται σε απόλυτη ή σχετική έλλειψη ινσουλίνης ή και μειωμένη δράση της. Η γλυκόζη λοιπόν όταν αυξηθεί προκαλεί την έκκριση από το πάγκρεας μιας ορμόνης της ινσουλίνης η οποία βοηθά στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης από το αίμα. Κατά τον διαβήτη, τα επίπεδα της γλυκόζης παραμένουν υψηλά και ο οργανισμός αδυνατεί να τα μειώσει. Υπάρχουν 2 κύριοι λόγοι γι’ αυτό.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη (Διαβήτης τύπου 1) και χρειάζεται εξωτερική χορήγηση της ορμόνης από τον ασθενή. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η ινσουλίνη που παράγεται είναι λίγη ή για κάποιο λόγο βρίσκει αντίσταση και δεν αναγνωρίζεται από τα κύτταρα με αποτέλεσμα να είναι αναποτελεσματική (διαβήτης τύπου 2). Ο διαβήτης τύπου 1 έχει κυρίως γενετικά αίτια και εμφανίζεται σε μικρές ηλικίες ενώ ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται σε ενήλικες, σχετίζεται κατά πολύ με την παχυσαρκία και αντιμετωπίζεται κυρίως με αλλαγή τρόπου ζωής, καλύτερη διατροφή και φάρμακα όταν χρειάζεται σύμφωνα με τις συστάσεις του ιατρού.

Διατροφή και Διαβήτης

Εάν κάποιος έχει διαβήτη δε σημαίνει ότι πρέπει να στερείται τροφές που του αρέσουν. Απλά θα πρέπει να βάλει σε μια τάξη τη διατροφή και τα γεύματά του. Χρειάζεται να εκπαιδευτεί έτσι ώστε να αναγνωρίζει τις ομάδες τροφίμων και το βασικό περιεχόμενό τους σε θρεπτικά συστατικά. Η διατροφή ενός διαβητικού ασθενή αποτελεί την σωστή και ισορροπημένη διατροφή που θα πρέπει να ακολουθούν όλοι ακόμη κι αν δεν είναι ασθενείς.

Παρακάτω συνοψίζονται ορισμένα βασικά στοιχεία της διατροφής ενός διαβητικού:

  • Κάνε μικρά και συχνά γεύματα. 3 κύρια γεύματα (Πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 μικρά ενδιάμεσα σνακ
  • Για σνακ επίλεξε κάποιο φρούτο. Να θυμάσαι ότι φρούτο δεν είναι μόνο το ξινόμηλο που πολλοί διαβητικοί συνηθίζουν να τρώνε. Όλα τα φρούτα έχουν μια ποσότητα υδατανθράκων. Το ζητούμενο είναι να μη το παρακάνουμε
  • Επίλεξε σαν κύριες πηγές υδατανθράκων τροφές υψηλές σε φυτικές ίνες. Αυτές είναι τα φυλλώδη λαχανικά, το κρεμμύδι, το μπρόκολο, τα φρούτα με το φλοιό τους, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης
  • Δε χρειάζεται να «κόψεις» εντελώς τα γλυκά. Έρευνες δείχνουν ότι η ποιότητα των υδατανθράκων σχετίζεται με το πόσο γρήγορα θα αυξηθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αλλά αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο είναι η ποσότητα του σακχάρου σε αυτό. Επομένως αν βρεθείς μπροστά στην ανάγκη για κάποιο γλυκό δε χρειάζεται να το στερηθείς
  • Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα. 30-45 λεπτά την ημέρα σε συνδυασμό με σωστή διατροφή θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος αλλά και να ελέγξεις καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου.