To body pump είναι η μέθοδος εκγύμνασης που χρειάζεσαι αν θέλεις να δεις άμεσα αποτελέσματα στη γράμμωση, τις αντοχές και τη μυϊκή σου ενδυνάμωση.

Αν είσαι από τους τύπους που κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ψιλο-τεμπελιάζουν ως προς την άσκηση και καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι θυμούνται ότι λίγη παραπάνω γράμμωση θα την ήθελαν, καθόλου δεν σε κατηγορώ. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε τρομερά να πάρουμε τα πόδια μας στο τέλος μιας δύσκολης μέρας και να μεταφέρουμε το κουρασμένο κορμί μας στο γυμναστήριο.

Τι είναι το body pump

To body pump είναι ένα είδος δυναμικής εκγύμνασης που εμφανίστηκε κατά τη δεκαετία του 1990 και συνεχίζει να έχει θαυμαστές μέχρι σήμερα. Δυναμώνει όλο το σώμα, γραμμώνει και τονώνει όλες τις μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα, αυξάνει τη δύναμη του κορμού, βελτιώνει την υγεία των οστών και σε κάνει να νιώθεις πραγματικά fit.

Αυτό που χαρακτηρίζει το body pump είναι ο γρήγορος ρυθμός και οι πολλές επαναλήψεις με την χρήση αντιστάσεων (μπάρες, αλτήρες), αλλά και ενός πάγκου αεροβικής που χρησιμοποιείται για step. Την ίδια ώρα, σημαντικό ρόλο παίζει η μουσική, η οποία πρέπει να είναι δυνατή, ρυθμική, τέτοια που να τονώνει την διάθεσή σου και να σου δίνει ενέργεια στην κίνηση.

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται κυκλικά. Συνήθως στα 55 λεπτά του προγράμματος ολοκληρώνονται 10 ασκήσεις, καθεμία εκ των οποίων επικεντρώνεται σε διαφορετική μυϊκή ομάδα. Μπορεί, λοιπόν, να περιλαμβάνονται squats, άρσεις θανάτου, προβολές, κάμψεις δικεφάλων, push-ups, πιέσεις στήθους, κοιλιακοί κ.ά.

Σε ποιους απευθύνεται το body pump

Το body pump ακούγεται εξαντλητικό, όμως πρόκειται για μια άσκηση που μπορεί να απευθυνθεί ακόμα και σε αρχάριους, εφόσον προσαρμοστεί στα μέτρα τους. Στην περίπτωση αυτή, θα ξεκινήσουν με λίγα βάρη και λιγότερες επαναλήψεις. Εξάλλου, ο σκοπός δεν είναι να καταφέρει κανείς να σηκώσει πολλά βάρη, μα να κάνει πολλές επαναλήψεις χρησιμοποιώντας ελαφρά βάρη. Με τον καιρό και όσο αυξάνονται οι προπονήσεις (3 φορές την εβδομάδα είναι το ιδανικό) θα παρατηρήσει κανείς πως τόσο οι αντοχές όσο και η δύναμή του αυξάνονται. Και όσο συμβαίνει αυτό, τόσο θα αυξάνεται το βάρος που θα είναι σε θέση να σηκώσει.

Η Kylie Gates, πιστοποιημένη personal trainer και δημιουργική διευθύντρια της εταιρείας Les Mills International που ουσιαστικά εισήγαγε τη μέθοδο body pump, συμβουλεύει να ξεκινά κανείς με λίγα βάρη, ώστε να επικεντρώνεται στο να τελειοποιήσει πρώτα την τεχνική και να βρει τους χρόνους του.

«Έπειτα από μερικές προπονήσεις ελέγξτε πόσο κουρασμένοι είστε στο τέλος κάθε προπόνησης. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Μπορώ να κάνω μερικές ακόμα επαναλήψεις; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε το βάρος που χρησιμοποιείτε είναι το σωστό. Διαφορετικά μπορείτε να αυξήσετε τα βάρη σας», επισημαίνει η ίδια, συμπληρώνοντας ότι η αύξηση του βάρους μπορεί να γίνεται σταδιακά, όσο περνάει ο καιρός.

Πόσες θερμίδες καις με αυτή την άσκηση;

Παρόλο που έχει υπολογιστεί ότι έπειτα από 55 λεπτά προγράμματος ο ασκούμενος έχει κάψει κατά μέσο όρο περί τις 400 θερμίδες, οι ειδικοί επισημαίνουν να μη δίνει κανείς βάση τόσο στις θερμίδες που καίει, μα στη μυϊκή μάζα που χτίζει, η οποία θα του προσδώσει μακροπρόθεσμα οφέλη.

Καθώς δυναμώνει κανείς μυϊκά, βελτιώνει παράλληλα τον μεταβολισμό του και αυξάνει την ικανότητα το σώματος να καίει περισσότερες θερμίδες διαρκώς, ακόμα και όταν δεν γυμνάζεται.

Συμπερασματικά, το body pump είναι μία εξαιρετική άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης, με άμεσα αποτελέσματα και χωρίς κινδύνους για τραυματισμούς με την προϋπόθεση να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα που του ταιριάζει, με τον κατάλληλο γυμναστή.