Τενοντίτιδα Αχιλλείου. Τι είναι και πως θεραπεύεται; Ο Αχίλλειος τένοντας ενώνει την πτέρνα με τον γαστροκνήμιο και τον υποκνημίδιο. Οι κακώσεις που παθαίνει ο τένοντας αυτός είναι η τενοντίτιδα και η ρήξη (ολική ή μερική). Η τενοντίτιδα του Αχιλλείου είναι με απλά λόγια η φλεγμονή του τένοντα που προκαλεί πόνο στο πίσω μέρος του ποδιού κοντά στην περιοχή της πτέρνας. Η τενοντίτιδα είναι ένας σοβαρός τραυματισμός ο οποίος προκαλεί διαταραχή ή και διακοπή της λειτουργίας του ενώ παράλληλα συνοδεύεται με πόνο στην περιοχή της πτέρνας.

Πως συμβαίνει;

Η τενοντίτιδα του Αχιλλείου συμβαίνει από:

  • Υπερχρησία του τένοντα
  • «Σφικτούς» γαστροκνημίους
  • «Κοντούς» Αχιλλαίους τένοντες
  • Συχνό τρέξιμο σε ανηφορική διαδρομή
  • Αύξηση της αθλητικής δραστηριότητας σε συνδιασμό με ακατάλληλα παπούτσια
  • Πρηνισμό του άκρου πόδα, ο οποίος είναι ένα ανατομικό πρόβλημα όπου το πόδι βρίσκεται συνεχώς σε έσω στροφή και μειώνει την ποδική καμάρα τόσο στο απλό περπάτημα όσο και στο τρέξιμο
  • Υπτίαμος του άκρου πόδα, όπου ο αχίλλειος τένοντας φθείρεται λόγω της περιορισμένης κινητικότητας του ποδιού
  • Χρήση παπουτσιών με ψηλό τακούνι στην εργασία και μετά από αυτήν χρήση αθλητικών παπουτσιών για άσκηση
  • Άμεσο χτύπημα   

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας του Αχιλλείου περιλαμβάνουν πόνο στην περιοχή και συχνά οίδημα και ένα αίσθημα «σκληρότητας» του τένοντα (πάχυνση του τένοντα). Πόνος επίσης προκαλείται όταν γίνεται ακροστασία στα δάκτυλα των ποδιών όπως και κατά τη διάταση του τένοντα. Τέλος, πολύ συχνά λόγω της τενοντίτιδας μειώνεται το εύρος της ραχιαίας κάμψης της ποδοκνημικής. Μόλις συμβεί η ρήξη του Αχιλλείου τένοντα ο τραυματίας έχει την αίσθηση ότι κάποιος τον έχει κλωτσήσει ή ότι του έχει πετάξει μια πέτρα. Στην περίπτωση ολικής ρήξης του τένοντα ο τραυματίας είναι ανύμπορος να σηκώσει την πτέρνα του από όρθια θέση ή να σπρώξει τα δάκτυλα του πάσχοντος ποδιού προς τα κάτω από ύπτια θέση.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Καταρχήν κάνουμε ψηλάφηση στην περιοχή του τένοντα για να διαπιστώσουμε εάν βρίσκεται στη θέση του, εάν υπάρχει οίδημα και εάν υπάρχει ευαισθησία στην περιοχή. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γίνει παρατήρηση στον τρόπο που περπατάει ο τραυματίας. Ο θεράπων ιατρός κάνει κλινικά τέστ και μπορεί να επιβεβαιώσει μία ρήξη με μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία

Ο θεράπων ιατρός συστήνει μία σχετική ανάπαυση και χορηγεί την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Επίσης ένα υποπτέρνιο βοηθάει στην ξεκούραση και επούλωση του τένοντα. Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και θεραπευτικής άσκησης με παρακολούθηση απο φυσικοθεραπευτή βοηθάει στην επαναφορά στην καθημερινότητα. Σε περίπτωση ολικής ρήξης γίνεται επέμβαση με συρραφή και ακολουθεί φυσικοιθεραπευτική αποκατάσταση

Οι φυσικοθεραπευτικές πράξεις γίνονται από φυσικοεθεραπευτές μέλη του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

ΘΕΟΦΑΝΗΣ Θ. ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ Φυσικοθεραπευτής

ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΏΝ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ