Στους πόσου καρδιακούς παλμούς θα κάψεις λίπος; Πόσο έντονα πρέπει να ασκείσαι για να μπορεί το σώμα σου να καίει λίπος και να χάνεις κιλά; Πες μας πόσων ετών είσαι και σου έχουμε την απάντηση.

Οι παλμοί της καρδιάς μας ανταποκρίνονται στην ένταση μιας σωματικής δραστηριότητας. Στους περισσότερους ανθρώπους η καρδιά χτυπά περί τις 60 με 100 φορές ανά λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας. Ο ρυθμός αυτός αυξάνεται όσο το σώμα αρχίζει να κινείται και να ασκείται.

Υπάρχει μία συγκεκριμένη ένταση άσκησης για τον καθένα μας που στοχεύει στις αποθήκες λίπους στις οποίες αναγκάζεται να στραφεί το σώμα για να αντλήσει ενέργεια. Και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο καίμε λίπος.

Στους πόσους παλμούς καίμε λίπος

Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα καρδιακών παλμών:

  1. Ο καρδιακός παλμός σε ηρεμία
  2. Η μέτρια καρδιακή συχνότητα
  3. Ο καρδιακός ρυθμός-στόχος
  4. Ο μέγιστος καρδιακός παλμός

Ο καρδιακός παλμός κατά τον οποίον καις λίπος αντιστοιχεί στο 70% του μέγιστου καρδιακού παλμού σου. Δηλαδή, των μέγιστων φορών που η καρδιά σου θα πρέπει να χτυπά κατά την διάρκεια μιας άσκησης. Για να βρεις πόσες φορές πρέπει να είναι αυτές, αφαίρεσε την ηλικία σου από το 220.

Ενδεικτικά:

  • Αν είσαι, δηλαδή, 40 ετών, οι μέγιστοι καρδιακοί παλμοί σου θα πρέπει να είναι 180. Και τότε οι παλμοί κατά τους οποίους αρχίζεις να καις λίπος (π.χ. το 70% του 180) είναι 126. Αυτό ονομάζεται καρδιακός ρυθμός-στόχος.
  • Αν είσαι 46-50 ετών καις λίπος στους 119-122 παλμούς.
  • Αν είσαι 51-55 ετών καις λίπος στους 115-118 παλμούς.
  • Αν είσαι 56-60 ετών καις λίπος στους 112-115 παλμούς.
  • Αν είσαι 61-65 ετών καις λίπος στους 108-111 παλμούς κ.ο.κ.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως όσο μεγαλύτερος είναι κανείς σε ηλικία τόσο μικρότερος είναι ο καρδιακός ρυθμός κατά τον οποίο καίει λίπος. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τους καρδιακούς παλμούς, όπως π.χ. κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Πώς να υπολογίσεις τους καρδιακούς παλμούς σου

Μια σειρά από gadgets (wrist bands, ζώνες καρδιακών παλμών στήθους ή smartwatches) είναι διαθέσιμα στην αγορά σήμερα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να υπολογίζουν τους καρδιακούς παλμούς.

Υπάρχει, βέβαια, το κλασικό πιεσόμετρο που οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν συνήθως στο σπίτι τους.

Και υπάρχει και ο παραδοσιακός (και εντελώς οικονομικός) τρόπος κατά τον οποίον βάζεις το δάχτυλο πάνω στον καρπό σου, στον λαιμό ή στο στήθος σου και μετράς τους παλμούς της καρδιάς για 60 δευτερόλεπτα (ή για 30 δευτερόλεπτα και διπλασιάζεις τους παλμούς).

Ποιες ασκήσεις βοηθούν στην καύση λίπους

Σύμφωνα με το Healthline, κάθε άνθρωπος μπορεί να καίει ευκολότερα λίπος με διαφορετική άσκηση από κάποιον άλλον. Για να βρεις την δική σου ιδανική «λιποδιαλυτική» άσκηση, θα πρέπει να δοκιμάσεις ανάμεσα στις αγαπημένες σου και να μετρήσεις έπειτα τους παλμούς σου.

Ένας άλλος τρόπος να υπολογίσεις την ένταση της άσκησής σου είναι το «τεστ ομιλίας»: Αν δεν μπορείς να μιλήσεις κατά την διάρκεια της άσκησης, κατά πάσα πιθανότητα έχεις φτάσει στον μέγιστο καρδιακό παλμό σου. Αν λαχανιάζεις μεν αλλά μπορείς να διατηρήσεις μια συζήτηση, είσαι μάλλον στον καρδιακό ρυθμό-στόχο και πιθανότατα καις ήδη λίπος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, οι ασκήσεις που κατά κανόνα βοηθούν στην καύση λίπους είναι:

  • Το χαλαρό τρέξιμο.
  • Το ζωηρό περπάτημα.
  • Το αερόμπικ στο νερό.
  • Η ποδηλασία (κάτω από 16 χλμ./ώρα).
  • Το τένις (νταμπλ).
  • Ο χορός ballroom.

Άκου και αυτό: Ασχέτως αν το να κάψεις λίπος είναι το ζητούμενό σου, είναι σημαντικό να αυξάνεις κάποιες στιγμές την ένταση όταν ασκείσαι, καθώς αυτό ενισχύει το καρδιαγγειακό σου σύστημα και καίει περισσότερες θερμίδες από μία μέτριας έντασης άσκηση.