Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά γιατί είναι καλύτερα, νοστιμότερα και πιο οικονομικά. Είναι ωραίο να τρώμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά όταν έρχεται η εποχή τους και να μας αφήνουν γλυκές αναμνήσεις.
Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας ότι η καλλιέργεια και η συγκομιδή των φρούτων και των λαχανικών επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες που έχει η κάθε χρονιά, και έτσι τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά που είναι διαθέσιμα μπορεί και να διαφέρουν λίγο ανά έτος ή γεωγραφική περιοχή.
Τα φρέσκα φρούτα του Μαΐου
Βερίκοκα από Μάιο μέχρι Ιούλιο
Κεράσια από Μάιο μέχρι Ιούλιο
Μούσμουλα από Μάιο μέχρι Ιούνιο
Πορτοκάλια από Οκτώβριο μέχρι Ιούνιο
• Προτιμάμε να τρώμε τα πορτοκάλια και αποφεύγουμε να τα κάνουμε χυμό για να κερδίζουμε τα οφέλη που προσφέρουν τα ολόκληρα φρούτα.
• Φτιάξε αρωματικό κέικ με πορτοκάλι.
• Δοκίμασε τα biscotti με χυμό πορτοκάλι και φιστίκια Αιγίνης.
• Ταιριάζουν υπέροχα σε πράσινες σαλάτες με όσπρια, ιδιαίτερα με ρεβίθια και φακές.
Ροδάκινα από Μάιο μέχρι Οκτώβριο
• Αν δεν μας αρέσουν πολύ γινωμένα και τα θέλουμε πιο σφιχτά, τα διατηρούμε στο ψυγείο καθώς είναι αρκετά ευαίσθητα στη ζέστη.
Φράουλες από Μάρτιο μέχρι Ιούλιο
• Ταιριάζουν πολύ στις πράσινες σαλάτες με μαρούλι, άισμπερκ, ρόκα, κ.λπ.
• Ιδανικές και για σνακ για το σχολείο, τη δουλειά, ή τη βόλτα.
• Φτιάξε δροσερή vegan γρανίτα χτυπώντας στο μπλέντερ 1 ώριμη μπανάνα με 1 κούπα φράουλες φρέσκιες ή κατεψυγμένες. Βάλε το μείγμα σε φορμάκια παγωτού και έπειτα στην κατάψυξη για 2-3 ώρες. Αν χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένες φράουλες σερβίρεται και αμέσως σαν γρανίτα.
Τα φρέσκα λαχανικά του Μαΐου
Αγκινάρες
Αγγούρια από Μάιο μέχρι Οκτώβριο
Αλμύρα από Μάιο μέχρι Αύγουστο
Αρακάς από Απρίλιο μέχρι Αύγουστο
• Δοκίμασε να φτιάξεις αρακά με πράσα
• Για να μαγειρέψουμε και τον φλοιό από τον φρέσκο αρακά (και όχι μόνο τα μπαλάκια), αφαιρούμε με μαχαίρι τις πλαϊνές ίνες και την σκληρή φλούδα στην εσωτερική πλευρά του φλοιού. Αυτό που μένει από τον φλοιό το μαγειρεύουμε μαζί με τον αρακά.
Βλήτα από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο/αρχές Οκτωβρίου
• Τα προτείνουμε με λεμονάκι χωρίς λάδι, με ή χωρίς διατροφική μαγιά.
Κολοκυθάκια από Μάιο μέχρι Οκτώβριο
• Αν έχουμε κήπο και φυτεύουμε κολοκυθάκια, αξίζει να μαζεύουμε και τους κολοκυθοανθούς, μια απίστευτη λιχουδιά. Θα πρέπει να τους μαζεύουμε όταν είναι φρέσκοι, πριν αρχίσουν να μαραίνονται και πάντα πρωί που είναι ανοιχτοί. Γίνονται νόστιμα ντολμαδάκια με ρύζι όπως τα αμπελόφυλλα, ενώ υπάρχουν και άλλες νόστιμες συνταγές. Δοκίμασε τη συνταγή μας για κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά.
• Όταν βράζουμε ζυμαρικά, μπορούμε να βάλουμε στην ίδια κατσαρόλα, μερικά κολοκυθάκια να βράσουν μαζί τους. Έτσι, έχουμε γρήγορη και εύκολη σαλάτα που συνοδεύει το γεύμα μας.
• Δοκίμασέ τα και στα παραδοσιακά γεμιστά. Τα στρογγυλά ίσως είναι πιο εύκολα στο γέμισμα.
• Είναι καταπληκτικά στην μπατζίνα (κολοκυθόπιτα με καλαμποκάλευρο) και δεν λείπουν ποτέ από το μπριάμ και το σουφικό της Ικαρίας.
Κουκιά από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο
• Μαγειρεύονται παραδοσιακά με μυρωδικά, κοκκινιστά ή με λεμόνι.
• Χρησιμοποιούνται για φαλάφελ αντί για ρεβίθια και είναι νόστιμα και σε μπιφτέκια ή κεφτεδάκια οσπρίων.
Κρεμμύδια ξερά από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο
Μελιτζάνες από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο
• Δοκίμασε τις συνταγές μας με ρεβίθια κοκκινιστά με μελιτζάνα και τις καλοκαιρινές φαρφάλε με μελιτζάνες.
• Δοκίμασε να βάλεις μελιτζάνες σε απλή κόκκινη σάλτσα για ζυμαρικά ή ρύζι.
Ντομάτες από Μάιο μέχρι Οκτώβριο
• Από τις πιο καλοκαιρινές λιχουδιές είναι φυσικά οι ντοματοκεφτέδες!
Πιπεριές από Μάιο μέχρι Δεκέμβριο
• Δοκίμασε να φτιάξεις μακρόστενες πράσινες πιπεριές και πιπεριές τύπου Φλωρίνης γεμιστές με πλιγούρι και μυρωδικά ή με τυρί κρέμα ξηρών καρπών. (Αγαπημένος μας καλοκαιρινός μεζές είναι οι γεμιστές πιπεριές με φέτα αμυγδάλου).
• Για ένα εύκολο και γρήγορο ορεκτικό ψήσε πιπεριές στο γκριλ ή στην τοστιέρα και πρόσθεσε μυρωδικά.
Ραδίκια από Ιανουάριο μέχρι Οκτώβριο
• Φτιάξε μια μεγάλη ποσότητα χόρτα, διατήρησέ τα στο ψυγείο για να έχεις καθημερινά έτοιμη σαλάτα για τις επόμενες 3-4 μέρες.
Ραπανάκια από Μάρτιο μέχρι Νοέμβριο
Σκόρδα από Μάιο μέχρι Αύγουστο
• Φτιάξε δροσερό kid friendly τζατζίκι ανακατεύοντας τριμμένο (και στραγγισμένο) αγγούρι με γιαούρτι σόγιας ή αμυγδάλου.
Σπανάκι από Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο
• Φτιάξε σπανακόπιτα με μυρωδικά και χόρτα εποχής.
• Δοκίμασε τα νηστίσιμα πουγκιά Πάτμου με χόρτα.
• Απόλαυσέ τα στην πατατόσουπα με μανιτάρια.
• Αντικατάστησε το μισό μάραθο με σπανάκι στις μαραθόπιτες.
• Σπανακόρυζο, σε χορτόπιτα, σε σούπες, σε φρικασέ, ωμό σε σαλάτα, βρασμένο σε buddha bowls… οι χρήσεις του είναι πάρα πολλές.
Σπαράγγια από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο
• Αν βρεθούμε στην ύπαιθρο μπορούμε αν βρούμε να μαζέψουμε άγρια σπαράγγια που είναι ακόμα πιο νόστιμα.
Φασολάκια πράσινα από Απρίλιο μέχρι Νοέμβριο
Φινόκιο από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο
• Ιδανική προσθήκη σε ψητά λαχανικά φούρνου, όπως πατάτες, καρότα, πράσα, κουνουπίδι, κ.ά.
• Ταιριάζει σε όλες τις σούπες και σε πουρέδες, αλλά και ωμό σε σαλάτες.
Τα φρέσκα μυρωδικά του Μαΐου
- Βασιλικός
- Δυόσμος
- Μαϊντανός
- Μάραθος