Γι’ αυτά τα μικρά σημάδια γήρανσης, τις μικρές ρυτίδες που θυμίζουν barcode, υπάρχει ένας βασικός «ένοχος» αλλά και διάφορες άλλες αιτίες, που αντιμετωπίζονται με στοχευμένη φροντίδα.

Μήπως παρατηρείς ξαφνικά λεπτές ρυτίδες γύρω από το στόμα και τα χείλη σου; Αν και ανεπαίσθητες, σίγουρα θα σε κάνουν να αναρωτηθείς από πού ξεφύτρωσαν! Αυτές οι λεπτές κάθετες γραμμούλες που δημιουργούνται κατά μήκος του άνω χείλους, ονομάζονται ρυτίδες του καπνιστή ή barcode, ακριβώς γιατί μοιάζουν με τον γραμμωτό κώδικα των καταναλωτικών προϊόντων, και οφείλονται κυρίως στην επαναλαμβανόμενη κίνηση που κάνεις όταν εισπνέεις το τσιγάρο ή ατμίζεις.

Ακόμα κι αν δεν καπνίζεις όμως, κάποια στιγμή θα εμφανίσεις ρυτίδες γύρω από το στόμα – αυτό είναι φυσικό επακόλουθο της διαδικασίας της γήρανσης. Μετά την ηλικία των 20, το σώμα μας παράγει κατά 1% λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη τον χρόνο. Άρα και αυτή η περιοχή, που είναι ιδιαίτερα λεπτή και ευαίσθητη, γίνεται πιο επιρρεπής στη γήρανση.

Γιατί το κάπνισμα είναι η βασική αιτία του barcode

Το κάπνισμα και το άτμισμα προκαλούν ρυτίδες ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από τα μάτια, στο μέτωπο, γύρω από τη μύτη και το στόμα. Είναι ευρέως γνωστό και αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα είναι μια από τις βασικές αιτίες γήρανσης της επιδερμίδας. Βασικά, γερνάει το δέρμα πριν την ώρα του! Μελέτες σε μονοζυγωτικά δίδυμα έχουν δείξει ότι τα άτομα που καπνίζουν εμφανίζουν περισσότερες ρυτίδες στο άνω και κάτω χείλος, σε σύγκριση με τα δίδυμα αδέρφια τους που δεν καπνίζουν.

Οι βλαβερές χημικές ουσίες που περιέχει ο καπνός είναι τοξικές για τα κύτταρα του δέρματος. Απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν οξειδωτικό στρες στους ινοβλάστες. Αυτές οι πολύτιμες ίνες παράγουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, δηλαδή το δίκτυο στήριξης του δέρματος. Η συνεχής έκθεση του προσώπου ενός καπνιστή στον καπνό του τσιγάρου προκαλεί πρόωρη γήρανση και εμφάνιση ρυτίδων.

Το κάπνισμα μπορεί να κάνει την όψη της επιδερμίδας ξηρή και θαμπή, να έχει ανομοιόμορφη χροιά με κηλίδες, περισσότερη χαλάρωση και έλλειψη ελαστικότητας. Επίσης, μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, η ακμή και ο καρκίνος του δέρματος. Τι άλλο θέλεις για να κόψεις το κάπνισμα;

Ποιοι άλλοι παράγοντες προκαλούν το barcode;

Όπως επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία, ο ήλιος είναι ο βασικός ένοχος της πρόωρης γήρανσης και της φωτογήρανσης. Όπως προκαλεί ρυτίδες (και κηλίδες) στο υπόλοιπο πρόσωπο, το ίδιο κάνει και γύρω από το στόμα.

Επίσης, αν μιλάς συνέχεια ή σφίγγεις το στόμα, οι συνεχείς συσπάσεις των μυών του στόματος και των χειλιών προκαλούν ρυτίδες. Όσο πιο εκφραστικό είναι το πρόσωπό σου, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να εμφανίσεις barcode. Το ίδιο ισχύει αν παίζεις πνευστά μουσικά όργανα ή αν συνηθίζεις να πίνεις υγρά με καλαμάκι.

Πώς να εξαφανίσεις το barcode

  • Ενίσχυσε την περιοχή γύρω από το στόμα με ενυδατική και αντιγηραντική περιποίηση. Πόνταρε σε συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους, για γέμισμα των ρυτίδων εκ των έσω. Η ρετινόλη και τα πεπτίδια έχουν επίσης ισχυρή αντιρυτιδική δράση. Μην ξεχνάς το lip balm, που συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση της περιοχής. Άπλωνέ το κάθε βράδυ πριν πέσεις για ύπνο, ακόμα και λίγο πιο πάνω από τη γραμμή των χειλιών.
  • Φτιάξε μια μάσκα σύσφιξης, αναμειγνύοντας ασπράδι αβγού με μισό κουταλάκι του γλυκού από λάδι καρύδας. Αφού ανακατέψεις καλά τα δύο υλικά, άπλωσε το μείγμα στην περιοχή. Περίμενε να στεγνώσει και αφαίρεσέ το μετά από λίγο με μπόλικο χλιαρό νερό.
  • Για πιο άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρυτίδων γύρω από το στόμα, απευθύνσου σε δερματολόγο, που θα σου προτείνει από βαθιά peelings και fractional laser μέχρι ενέσιμο υαλουρονικό οξύ και botox.
  • Εφάρμοζε πάντα και παντού το αντηλιακό σου, εστιάζοντας στην περιοχή γύρω από το στόμα. Γενικά, μην εκθέτεις την επιδερμίδα σου για πολλές ώρες στον ήλιο.
  • Κάνε το «μαϊμουδάκι» για λίγα λεπτά κάθε πρωί! Όχι δεν τρελαθήκαμε ξαφνικά! Σου μιλάμε για μια άσκηση της face yoga που είναι είναι αποτελεσματική για το barcode. Βάζοντας αέρα μέσα στο στόμα και κάτω από τα χείλη, και φουσκώνοντας εναλλάξ την πάνω και την κάτω πλευρά του στόματος, «τεντώνεις» την επιδερμίδα και απαλύνεις τις ρυτίδες. Επαναλάμβανε την άσκηση συστηματικά και καθημερινά.
  • Αποφάσισε το αυτονόητο, δηλαδή να κόψεις το τσιγάρο! Είναι η καλύτερη θεραπεία αντιγήρανσης, αλλά και το μεγαλύτερο δώρο υγείας που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.