Στον παλμό της δημιουργίας, στον κόσμο της μόδας που ισορροπεί ανάμεσα σε λεπτές λεπτομέρειες και συναισθήματα συναντήσαμε τη Λία Μαντζώρου, μια από τις πιο ταλαντούχες ελληνίδες σχεδιάστριες που ενώνει αρμονικά την κομψότητα με την πρακτικότητα στις δημιουργίες της. Με το χαρακτηριστικό της ύφος, δημιουργεί τσάντες μοναδικές που αντικατοπτρίζουν τη φινέτσα και την πρωτοτυπία της και που έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συνέντευξη που ακολουθεί αποτυπώνει την εμπνευσμένη φιλοσοφία της Λίας, αναδεικνύοντας τις πηγές της έμπνευσής της και τη διαδρομή που την οδήγησε στον συναρπαστικό κόσμο του σχεδιασμού. Από τη σχεδιαστική διαδικασία μέχρι την εκτέλεση, η Λία Μαντζώρου ανοίγει την πόρτα σε έναν κόσμο όπου η μόδα συναντά τη πρακτικότητα, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που κλέβει τις εντυπώσεις.

Με έδρα την Αθήνα και πάθος για την μόδα, από την ηλικία των 10 ετών, όταν και έραψε το πρώτο blazer σακάκι της, δημιουργεί υπέροχες τσάντες με καινοτόμα και ιδιαίτερα υλικά που μπορώ με σιγουριά να σας πω πως δύσκολα θα βρείτε ελληνίδα που να μην έχει έστω μία στην ντουλάπα της. Εχοντας μια πολυετή δράση στη βιομηχανία της μόδας, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα αποκλειστικό ελληνικό μοτίβο που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το γούστο της και να ταυτιστεί απόλυτα με το έργο της. Έτσι επέλεξε τον χαρακτηριστικό μινωικό λαβύρινθο, έχοντας την ιδέα της δημιουργίας ενός αποκλειστικού ελληνικού υφάσματος από ζακάρ για να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη σε μια συλλογή τσαντών, κατασκευασμένη από υφάσματα και υλικά υψηλής ποιότητας. Έκτοτε ο δρόμος είναι μακρύς και για εκείνη και γεμάτος επιτυχίες…

Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα

Πως προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία των āmes bags;

Συγκεκριμένα, ήταν οι τσάντες με διαφορετικό ύφος από τις συνηθισμένες, που ήθελα να φοράω στην καθημερινότητά μου.

Περίμενες ότι φτάνοντας στο σήμερα δεν θα υπάρχει Ελληνίδα – και όχι μόνο- που να μην έχει μία στην ντουλάπα της;

Αισθάνομαι χαρούμενη για την αποδοχή και την αγάπη που έχει το brand από όλο τον κόσμο.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το στοιχείο το οποίο τις έκανε να αγαπηθούν τόσο;

Ο συνδυασμός του πρωτοποριακού design με την υψηλή ποιότητα και ταυτόχρονα η εύκολη χρήση.

Τι σε εμπνέει όταν σχεδιάζεις;

Οι πραγματικές και μεταβαλλόμενες ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας στην καθημερινότητά της.

Πόσο εύκολο είναι ένα luxury brand να μπορεί και παράλληλα να είναι βιώσιμο στην Ελλάδα;

Σίγουρα είναι δύσκολο για ένα brand που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό – σε μια αγορά όπως η Ελλάδα που είναι προορισμένων δυνατοτήτων – να αντιμετωπίζει δυσκολίες, αλλά πιστεύω ότι πάντα στο τέλος η σωστή προσπάθεια ανταμείβεται.

Γιατί Ames;

Η έμπνευση έρχεται από το μινωικό πολιτισμό.  Στην αρχαία μινωική διάλεκτο āmes σημαίνει λαβύρινθος και αυτό είναι το pattern που κυριαρχεί σε όλες τις τσάντες του brand.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνονται;

Σε γυναίκες σύγχρονες, δυναμικές και δημιουργικές, που δεν ακολουθούν τυφλά τις τάσεις της μόδας.

Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείς;

Όλη η σειρά με τις τσάντες μας έχει ως πρώτη ύλη έναν  jacquard καμβά made in Greece με τις πιο υψηλές υφαντουργικές προδιαγραφές, σε συνδυασμό με δέρματα και μεταλλικά εξαρτήματα υψηλής ποιότητας.

Το brand χαρακτηρίζεται από ένα pattern εμπνευσμένο από την αρχαία Μινωική Ελλάδα. Ποια η δική σου σχέση με αυτή;

 Η αρχαία Ελλάδα είναι αυτό που χαρακτηρίζουμε αισθητική μέσα από την ομορφιά της απλότητας, που είναι ταυτόχρονα τόσο δυνατή και τόσο χαρακτηριστική.

Υπάρχει κάποιο σχέδιο από τις μέχρι σήμερα συλλογές σου που να ξεχωρίζεις;

Το αγαπημένο μου σχέδιο είναι το clutch “Κleos” σε όλα τα patterns και όλες τις αποχρώσεις, γιατί είναι η απόλυτη day to night αλλά και small and big τσάντα.

Οι γιορτές πλησιάζουν. Ποιες οι προτάσεις σου για επιτυχημένες εορταστικές εμφανίσεις;

Η εποχή υποστηρίζει τα πάντα, οπότε η κάθε γυναίκα ανάλογα με το στυλ και το ύφος της μπορεί να φορέσει ότι της αρέσει.