5 τρόποι για να βοηθήσεις το παιδί σου στην κοινωνικοποίηση…
Κοινωνικό Παιδί. Αυτή είναι μία φράση που έχουμε μάθει όλοι να τη χρησιμοποιούμε ως φιλοφρόνηση, ιδίως για τα πολύ μικρά παιδιά, που βλέπουμε πως δεν «ντρέπονται» να μιλήσουν στους φίλους και τους γνωστούς των γονιών τους ή να πουν το όνομά τους όταν κάποιος τα ρωτά ή ακόμη και να ξεκινήσουν από μόνα τους μία συζήτηση στο σουπερμάρκετ ή στην παιδική χαρά.
Οι γονείς των λεγόμενων «φύσει κοινωνικών παιδιών» πιθανώς δεν έχουν σκεφτεί ποτέ πως υπάρχει και η αντίθετη όψη και πως υπάρχουν άλλοι γονείς που ανησυχούν για την έλλειψη κοινωνικοποίησης των παιδιών τους. Μάλιστα οι γονείς των κοινωνικών παιδιών συχνά ανησυχούν από την αντίθετη πλευρά, πως ίσως το παιδί τους είναι πιο πιθανό να αναμειχθεί σε κουβέντες με αγνώστους και να βρεθεί σε κάποια επικίνδυνη κατάσταση στα 2 δευτερόλεπτα που μπορεί να ξεφύγει από το άγρυπνο βλέμμα τους.
Η αλήθεια είναι πως ένα κοινωνικό παιδί είναι πιο εύκολο να κάνει φίλους και να ενταχθεί πιο ομαλά στο σχολείο, στο παιχνίδι και στην κοινωνία, γι’ αυτό και η κοινωνικοποίηση, τα λεγόμενα social skills, είναι βασικό να καλλιεργούνται στα παιδιά, πάντα όμως με μέτρο και σεβόμενοι την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του κάθε ξεχωριστού παιδιού. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως κάθε παιδί είναι μοναδικό και δεν είναι απαραίτητο να συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία εκείνα που εμείς ως μεγάλοι έχουμε στο μυαλό μας πως θα το κάνουν πιο επιτυχημένο και κυρίως πιο ευτυχισμένο. Η κοινωνικότητα ενός παιδιού είναι κάτι πάντως που μπορεί να βελτιωθεί με απλούς τρόπους, ιδίως όταν είναι ακόμη μικρό.
1.Μάθε του την αξία των καλών τρόπων
Τα παιδιά συχνά δεν έχουν μεγάλη συναίσθηση του τι σημαίνει ευγένεια, καλοί τρόποι και σεβασμός στους άλλους, καθώς ορμώμενοι από το γεγονός πως είναι ακόμη παιδιά ξεχνάμε να τους το διδάξουμε. Όμως οι βασικοί τρόποι κοινωνικής συμπεριφοράς έχουν μεγάλο αντίκτυπο και στη δυνατότητα τους να κοινωνικοποιηθούν ως μικρά παιδιά και στην ομαλή ένταξή τους σε μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες στο μέλλον. Με το προσωπικό μας παράδειγμα και με την επανάληψη μπορούμε να βοηθήσουμε τα μικρά μας να μάθουν να λένε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ», να σέβονται τον προσωπικό χώρο και τις ανάγκες των υπολοίπων και να εξελιχθούν σε ένα ευγενικό παιδί που όλοι θα χαίρονται να έχουν γύρω τους.
2.Δημιούργησε το κατάλληλο πλαίσιο
Συχνά παραπονιόμαστε πως το παιδί μας δεν είναι αρκετά κοινωνικό, ταυτόχρονα όμως δεν του δίνουμε και την ευκαιρία να είναι, καταφεύγοντας στις εύκολες λύσεις της τηλεόρασης και του tablet, προκειμένου να παραμένει ήσυχο και να μην ενοχλεί. Για να μπορεί ένα παιδί να αποκτήσει και να καλλιεργήσει κοινωνικές δεξιότητες, πρέπει να συναναστρέφεται με κόσμο, και της ηλικίας του και διαφορετικών ηλικιών. Η παιδική χαρά, το ραντεβού για παιχνίδι με άλλα παιδάκια, τα ομαδικά αθλήματα και οι δραστηριότητες, η ουσιαστική επικοινωνία μέσα στη στενή και ευρύτερη οικογένεια, οι ομάδες δημιουργικής απασχόλησης είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους, ώστε τα παιδιά να μάθουν να συμπεριφέρονται με βάση τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς, να μπορούν να αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις και να κάνουν νέους φίλους.
3.Μάθε του να επικοινωνεί
Μπορεί να ακούγεται αστείο, όμως δεν είναι καθόλου, καθώς μεγάλο μέρος των παιδιών σήμερα, κυρίως λόγω της προσκόλλησης στην οθόνη, δεν ξέρουν να επικοινωνούν πραγματικά με τους γύρω τους. Μάθε το παιδί να κοιτάει στα μάτια το συνομιλητή του, καθώς έτσι και θα αντιλαμβάνεται καλύτερα τα λεγόμενα του άλλου και θα μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματα που συντροφεύουν τα λόγια και θα δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τη συζήτηση που εξελίσσεται. Ενθάρρυνέ το να ρωτάει, να περιμένει για την απάντηση και μετά να ξαναπαίρνει το λόγο, ώστε να μάθει εξαρχής τον τρόπο εξέλιξης μίας δομημένης συζήτησης, κάτι που και θα το βοηθήσει να ξεκινά και να συνεχίζει το διάλογο και θα το προετοιμάσει για σοβαρότερες συζητήσεις στο μέλλον.
4.Δώσε το καλό παράδειγμα
Είναι αλήθεια πως σχεδόν πάντα καταλήγουμε πως για να διδάξουμε στα παιδιά μας κάτι, πρέπει πρώτα να το έχουμε κατακτήσει οι ίδιοι. Ό,τι και να πούμε στο παιδί μας για να γίνει πιο κοινωνικό δεν θα έχει ποτέ αποτέλεσμα, εάν εμείς οι ίδιοι είμαστε επιεικώς ακοινώνητοι. Δεν λέμε πως ξαφνικά πρέπει να γίνεις η ψυχή της παρέας, εάν δεν είσαι αυτός ο άνθρωπος. Όμως λέμε πως είναι απαραίτητο τα παιδιά να σε βλέπουν να επικοινωνείς υγιώς με τον περίγυρο σου, την ευρύτερη οικογένεια, τους φίλους, τους γνωστούς ή και τους αγνώστους. Η σημασία που έχουν οι φίλοι σου στη ζωή σου και η επαφή σου μαζί τους είναι το ζωντανό παράδειγμα που θα ωθήσει και το παιδί σου να αναπτύξει τις δικές του προσωπικές φιλίες.
5.Γνώριζε τα όρια του παιδιού σου
Όπως είπαμε και παραπάνω, όλα τα παιδιά δεν είναι ίδια. Σύμφωνα με μία ρήση που αποδίδεται στον Αϊνστάιν «όλοι είναι ιδιοφυείς, αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο, θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως είναι ηλίθιο». Κοινώς δεν μπορούμε να κρίνουμε όλα τα παιδιά με τα ίδια μέτρα και σταθμά, καθώς κάθε παιδί είναι μοναδικό. Έτσι, είναι καλό να προσπαθείς να κάνεις το παιδί σου πιο κοινωνικό και να το βοηθάς να ενταχθεί πιο ομαλά στις διάφορες κοινωνικές ομάδες, όμως δεν χρειάζεται να το πιέζεις υπερβολικά ούτε να του δημιουργείς άγχος για το ζήτημα, ιδίως εάν βασανίζεται ήδη από τις δικές του ανασφάλειες επί του θέματος.