Ιδέες για παιχνίδια στην παραλία που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά! Μπορεί να βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού, ωστόσο, οι βουτιές στη θάλασσα είναι κάτι για το οποίο -τόσο οι μικροί, όσο και οι μεγάλοι- ανυπομονούν κάθε χρόνο. Ποιος, άλλωστε, δεν προσμένει τα παιχνίδια στην παραλία, αμέσως μετά τις πρώτες ηλιόλουστες ημέρες του θέρους;

Ομολογουμένως, για τους γονείς τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα, καθώς πέρα από τη λαχτάρα τους για διακοπές, πρέπει να σκεφτούν και με ποιους τρόπους θα προετοιμαστούν και θα οργανωθούν, προκειμένου να αισθάνονται πως το μικρό τους είναι ασφαλές και ήσυχο, ενώ συγχρόνως απολαμβάνει τον χρόνο στην παραλία, χάρη σε δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδια.

Διότι μπορεί η θάλασσα να είναι από μόνη της διασκεδαστική, ωστόσο, είναι σημαντικό να μην αμελήσουμε -όλες αυτές τις ώρες που θα παραμείνουμε στην παραλία- να έχουμε βρει τρόπους για να απασχοληθούν τα παιδιά μας και να ευχαριστηθούν αυτήν τη θαλασσινή εξόρμηση ακόμα περισσότερο.

Δημιουργώντας «ζωγραφιές» στην άμμο με κοχύλια και πέτρες

Η αλήθεια είναι πως μία από τις πιο γνωστές συνήθειες των παιδιών στην παραλία είναι το κυνήγι κοχυλιών. Αυτό το καλοκαίρι όμως, ήρθε η στιγμή, το all time classic αγαπημένο παιχνίδι των μικρών μας, να πάει ένα ακόμα «βήμα» παραπέρα. Τι σημαίνει αυτό;

Ακόμα και εάν η πρώτη ασχολία για τους μικρούς μας θαλάσσιους εξερευνητές, είναι να ψάξουν και να βρουν όσο περισσότερα κοχύλια μπορούν, μόλις τα μαζέψουν, ακολουθεί μία ολόκληρη ιεροτελεστία, προκειμένου να ολοκληρώσουν το παιχνίδι τους, το οποίο μπορεί να κρατήσει για ώρες. Αμέσως μετά, λοιπόν, θα απλώσουν όλα εκείνα τα κοχύλια και τις πέτρες που έχουν ξεχωρίσει και στη συνέχεια, θα βρουν ένα όνομα για καθένα από αυτά, με βάση κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους, μέχρι να τα ενώσουν όλα μαζί, σχεδιάζοντας την πιο όμορφη ζωγραφιά της παραλίας.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι το οποίο, όχι μόνο θα αφήσει τη φαντασία τους ελεύθερη, αλλά συγχρόνως θα τα απασχολήσει μέχρι να δύσει ο ήλιος, ανανεώνοντας το «ραντεβού» τους για την επόμενη ημέρα το πρωί.

Beach bowling για όλη την οικογένεια

Το bowling είναι ένα παιχνίδι που -θέλοντας και μη- προκαλεί γέλιο, οξύνοντας τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των συμμετεχόντων. Και τώρα, αρκεί λίγη φαντασία για να το μεταφέρουμε στην παραλία και να το απολαύσουμε, μικροί και μεγάλοι.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να εφοδιαστούμε με μερικά μικρά πλαστικά μπουκάλια -τα οποία στη συνέχεια δεν θα παραλείψουμε να καθαρίσουμε και να τα ρίξουμε στον κάδο της ανακύκλωσης- και να συγκεντρώσουμε όσες μπάλες έχουμε ήδη για τις ρακέτες μας. Στη συνέχεια, θα στήσουμε ένα αυτοσχέδιο bowling στην ακροθαλασσιά. Έξτρα tip, για μία πιο επαγγελματικού επιπέδου πίστα παιχνιδιού, είναι να σκάψουμε μαζί με τα παιδιά μας και έναν «διάδρομο», χρησιμοποιώντας τα φτυαράκια τους, ώστε να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο τις μπάλες να φτάσουν στον προορισμό τους.

Το κυνήγι του υδάτινου θησαυρού

Δεν υπάρχει κάποιος από εμάς που δεν θυμάται το δημοφιλές παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, όπου προσπαθούσαμε για ώρες ολόκληρες να «οδηγηθούμε», μαζί με την ομάδα μας… στην πολυπόθητη «ανακάλυψη». Ο λόγος που το συγκεκριμένο παιχνίδι περνάει από γενιά σε γενιά, έγκειται στο γεγονός πως τα παιδιά ενθουσιάζονται πάντα με ένα ωραίο και καλά οργανωμένο κυνήγι θησαυρού. Μήπως η παραλία είναι το ιδανικό «σκηνικό» για να στήσουμε ένα τέτοιο παιχνίδι;

Αυτό το καλοκαίρι εφοδιάζουμε τα μικρά μας με τα κουβαδάκια τους και τους δίνουμε μια λίστα με τα πράγματα που θέλουμε να ψάξουν, να ανακαλύψουν και να μας φέρουν πίσω. Μπορεί να πρόκειται για κοχύλια, καβουράκια, κόκκινες πέτρες, ελαφρόπετρες και ό,τι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε ανάλογα με την ηλικία των παιδιών μας. Απλώς είναι σημαντικό να είμαστε δίπλα τους ή να τα παρακολουθούμε από κοντινή απόσταση, όσο θα ψάχνουν για τον κρυμμένο θησαυρό.

Οποιοσδήποτε και εάν είναι ο θησαυρός που θα μας φέρουν πίσω, ένα είναι το σίγουρο: Εάν έχουν κοπιάσει για να τον ανακαλύψουν, αναμφίβολα, θα είναι το πιο πολύτιμο «δώρο» του φετινού καλοκαιριού.

Αμμομαχίες, υποβρύχιες καταδύσεις, φουσκωτά παιχνίδια, διαγωνισμός καλύτερης βουτιάς. Τα παιχνίδια στην παραλία, που μπορούν να ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους, είναι πολλά. Ωστόσο, το βασικότερο είναι μέσα από τα συγκεκριμένα παιχνίδια, να βοηθήσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τη θάλασσα, το κολύμπι και τις οικογενειακές στιγμές, οι οποίες θα μείνουν για χρόνια ανεξίτηλες στη μνήμη τους. Αυτό είναι το ελληνικό καλοκαίρι! Ας εξοπλιστούμε, λοιπόν, με όλα τα απαραίτητα και ας δώσουμε «ζωή» σε κάθε καινούργιο παιχνίδι που θα ανακαλύψουμε -μικροί και μεγάλοι- στις ακρογιαλιές της χώρας μας.