Ποια είναι χώρα με τις 37 επίσημες γλώσσες; Δεν είναι πολλές οι χώρες που έχουν πάνω από μια επίσημη γλώσσα. Ο Καναδάς για παράδειγμα έχει δυο, η Ελβετία έχει τέσσερις, η Νότια Αφρική έχει δώδεκα και η Ινδία είκοσι δυο. Ωστόσο, η Ινδία είναι δεύτερη στην κατάταξη με τις περισσότερες επίσημες γλώσσες.

Μάλλον δεν θα το περιμένατε αλλά η Βολιβία έχει 37 επίσημες αναγνωρισμένες γλώσσες. Και μάλιστα δεν είναι οι μόνες που ομιλούνται στη χώρα.

Φυσικά, την πρωτοκαθεδρία την έχουν τα ισπανικά, τα οποία ομιλούνται από το 70% του πληθυσμού. Η δεύτερη μεγαλύτερη γλώσσα είναι η Quechua, που ομιλείται από το 18% του πληθυσμού και μάλιστα στην επαρχία Potosi, είναι η κύρια γλώσσα με το 57% του πληθυσμού να την ομιλεί. Μονό η Quechua και σε μια μόνο επαρχία υπερισχύει των ισπανικών.

Η Aymara ομιλείται από το 10% του πληθυσμού και η Guarani από το 0,7%. Οι υπόλοιπες 33 επίσημες γλώσσες είτε ομιλούνται από λιγότερο πληθυσμό, είτε δεν ομιλούνται καθόλου και ας είναι επίσημες.

Αυτό που προκαλεί ακόμα μια έκπληξη, είναι ότι η 4η ομιλούμενη γλώσσα στη χώρα, με 160.000 κόσμο να την έχει ως μητρική, δεν είναι στις επίσημες. Και αυτή είναι μια διάλεκτος των γερμανικών, που συνδυάζουν τα πρωσικά και τα ολλανδικά. Οι Μενονίτες, ένα γκρουπ ανθρώπων που ήθελαν θρησκευτική ελευθερία και ανήκαν στους Αναβαπτιστές, πριν από πολλές δεκαετίες ξεκίνησαν να φεύγουν από την Ευρώπη, πηγαίνοντας αρχικά στον Καναδά, μετά στο Μεξικό και μετά στην Παραγουάη.

Τελικά κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν στη Βολιβία, όπου έχτισαν κοινότητες κυρίως στην περιοχή του Santa Cruz. Σήμερα είναι 160 περίπου χιλιάδες, με τον πληθυσμό να αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία 10 χρόνια. Πρόκειται για μια πολύ κλειστή αυστηρά χριστιανική κοινότητα, σαν τους Άμις στις ΗΠΑ.