Ποιος ο ρόλος του στην αντιμετώπιση των τραυματισμών; Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης τραυματισμών σήμερα είναι η αποκατάσταση του τραυματισμένου μέλους ή των συστημάτων που προκαλούν πόνο, με έναν τρόπο που επικεντρώνεται στο σημείο του πόνου και όχι στον παράγοντα που τον προκαλεί, προκειμένου να διατηρηθεί και να αποφευχθεί ο φαύλος κύκλος του πόνου και της αποκατάστασης θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τον βασιλιά και τον ρόλο του, που δεν είναι άλλος από τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία μέσω της συλλογής πληροφοριών από 3 σημεία στο σώμα: των ποδιών, της γνάθου και των ματιών.

Ποιος ο ρόλος του εγκεφάλου:

Ο εγκέφαλος αναλαμβάνει τον έλεγχο του μυϊκού τόνου του σώματος, είναι υπεύθυνος για την κατανόηση της θέσης του σώματος στον χώρο και εκδίδει κινητικές εντολές προς τους μύες. Η ικανότητα του εγκεφάλου να εκτελεί αυτές τις εντολές εξαρτάται από την ανάπτυξή του κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής μας.

Εγκέφαλος και στάση σώματος:

Ο εγκέφαλος δίνει εντολές σχετικά με την κίνηση και τη θέση του σώματος. Το οπτικό σύστημα βοηθά στον καθορισμό του ορίζοντα και της θέσης στο χώρο, ενώ το αιθουσαίο σύστημα παρέχει πληροφορίες για την ισορροπία. Το ιδιοδεκτικό σύστημα, που περιλαμβάνει μύες, αρθρώσεις και συνδέσμους, μεταδίδει πληροφορίες σχετικά με τη θέση του σώματος στον χώρο και επιτρέπει την έκδοση κινητικών εντολών.

To Πόδι:

Τα πόδια αποτελούν το πρώτο αισθητήριο όργανο που έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον μας και μεταφέρει σημαντικές αισθητηριακές πληροφορίες στον εγκέφαλο σχετικά με τη θέση του σώματός μας. Τα πόδια επηρεάζουν τη στάση και την κίνηση μέσω του δέρματός τους, των μυών και των αρθρώσεων τους.

Τα μάτια:

Τα μάτια μας συμβάλλουν στην ανάλυση του ορίζοντα, την αντίληψη του βάθους και την επιρροή στους μυς της σπονδυλικής στήλης. Επίσης, επικοινωνούν με πυρήνες στον εγκέφαλο που ελέγχουν τις καταστάσεις του στρες και της χαλάρωσης.

Το καλό νέο είναι πως υπάρχουν πολλά τεστ αξιολόγησης της λειτουργίας των ματιών και των πελμάτων και στα πλαίσια μια ολιστικής και στην ρίζα αντιμετώπισης ενός προβλήματος θα πρέπει επιλεχθούν τα κατάλληλα και να διεξαχθούν.

Το ήξερες ότι:

  • 9 στους 10 ανθρώπους έχουν ανισορροπία μυών στο μάτι.
  • Οι ασκήσεις των ματιών μπορούν να βελτιώσουν τον πόνο.
  • Το παπούτσι που φοράτε παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή στάση σώματος.
  • 72% των ανθρώπων έχει mixed foot. Δηλαδή το ένα πόδι σε υπτιασμό και το άλλο σε πρηνισμό.

Τέλος θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά στην πρωτοπόρο παγκόσμια στο brain based approach Annete Verpillot. ( https://posturepro.co )

**Οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για να γραφτεί το παραπάνω άρθρο είναι:

-Roll, J. P., & Roll, R. (1987). Kinaesthetic and motor effects of extraocular muscle vibration in man. In Eye Movements from Physiology to Cognition (pp. 57-68). Elsevier.

-Maurer, C., Mergner, T., Bolha, B., & Hlavacka, F. (2001). Human balance control during cutaneous stimulation of the plantar soles. Neuroscience Letters, 302(1), 45-48.

-Nurse, M. A., & Nigg, B. M. (2001). The effect of changes in foot sensation on plantar pressure and muscle activity. Clinical Biomechanics, 16(9), 719-727.

-Wang, Z., & Newell, K. M. (2012). Asymmetry of foot position and weight distribution channels the inter-leg coordination dynamics of standing. Experimental brain research, 222(4), 333-344.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΝΤΙΚΕΛΕΝΗΣ

Find him on Facebook & Instagram

Facebook: NextGen Training & Wellness Club Exclusive

Instagram: nextgen_exclusive

www.nextgentrainingclub.gr