Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Προτάσεις που σου… “ανοίγουν την όρεξη” και δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί με δωρεάν είσοδο, την ημέρα της 25ης Μαρτίου. Διάβαζε πώς θα διαμορφωθούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις παρελάσεις και… ξεκίνα!

Δωρεάν είσοδος στη νέα μόνιμη έκθεση “Νεότερη Ελλάδα” στο Μπενάκη

Οι αίθουσες 33-36 στον τρίτο όροφο της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού ανοίγουν ξανά στο κοινό. Ανανεωμένες και εμπλουτισμένες με νέα εκθέματα, διηγούνται την ιστορία της νεότερης Ελλάδας από τα χρόνια λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση έως και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ευκαιρία να δώσουμε ραντεβού την 25η Μαρτίου για να δούμε εκθέματα που διηγούνται μια ιστορία που όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε. Την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, από τα χρόνια λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την επανέκθεση ενέπνευσαν τόσο οι δύο πρόσφατες επετειακές εκθέσεις του Μουσείου, “1821 Πριν και Μετά” και “Μικρά Ασία: Λάμψη–Καταστροφή–Ξεριζωμός–Δημιουργία” όσο και οι νέες δωρεές αξιόλογων κειμηλίων που εμπλούτισαν τη συλλογή. Η μουσειολογική της προσέγγιση αναδεικνύει τις πρόσφατες επιστημονικές αναζητήσεις και τα καινούρια αποκτήματα, σεβόμενη παράλληλα το ύφος της κλασικής πλέον έκθεσης του Μουσείου.

Συνδέοντας τη θεματική της νέας μόνιμης έκθεσης του τρίτου ορόφου –”Νεότερη Ελλάδα”– με τον εορτασμό της εθνικής επετείου, το Μουσείο Μπενάκη καλεί το κοινό να επισκεφτεί το Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού την 25η Μαρτίου 2024, από τις 13:00 έως τις 18:00, με ελεύθερη είσοδο.

Δωρεάν προβολή ντοκιμαντέρ “1821 Πριν και Μετά: Η γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας”

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη “1821 Πριν και Μετά: Η γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας”, μια παραγωγή του Μουσείου Μπενάκη και της Marketing Greece, το οποίο αναφέρεται στην επετειακή έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Δωρεάν είσοδος στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης

Την 25η Μαρτίου η είσοδος στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες.

Βόλτα στο πρώτο επίπεδο του μουσείου Ακρόπολης, όπου θα δεις τα ευρήματα των κλιτύων της Ακροπόλεως. Στο δεύτερο επίπεδο, σε μια μεγάλη τραπεζοηδή αίθουσα, παρουσιάζονται αντικείμενα από την μυκηναϊκή ως την πρώιμη κλασική εποχή της Ακρόπολης. Στην ενότητα της Αθηνάς Νίκης παρουσιάζονται τα γλυπτά του θωρακίου και της ζωφόρου του ναού.

Στην ενότητα του Ερεχθείου παρουσιάζονται οι ζωφόροι, οι Καρυάτιδες και οι οικοδομικές επιγραφές του κτηρίου. Στο ανώτατο επίπεδο του μουσείου βρίσκεται η αίθουσα του Παρθενώνα, όπου εκτίθενται όλα τα σωζόμενα στην Αθήνα γλυπτά του μνημείου. Η ζωφόρος του Παρθενώνα αναπτύσσεται σε ύψος 1.50μ. ενσωματωμένη στον κεντρικού πυρήνα του κτηρίου. Μια όμορφη βόλτα

*Η ελεύθερη είσοδος δεν ισχύει για την περιοδική έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα». 09:00 – 17:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 16:30.

Δωρεάν είσοδος στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στεγάζεται μόνιμα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου (πλατεία Κολοκοτρώνη) από το 1962. Αντικείμενό του, η ιστορία του νεότερου Ελληνισμού: η περίοδος της τουρκοκρατίας και φραγκοκρατίας, η Επανάσταση του 1821, οι απελευθερωτικοί αγώνες, η δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους, η πολιτική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του Ελληνισμού μέχρι σήμερα. Την 25η Μαρτίου το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, από τις 10:00 έως τις 16:00.

“Τα αρχεία της εποχής μας” από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) εγκαινιάζει μια σειρά συνομιλιών με προσωπικότητες που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Τίτλος της σειράς, «Τα αρχεία της εποχής μας». Στόχος της νέας αυτής δράσης του ΜΙΕΤ είναι η καταγραφή των πολλαπλών όψεων της ελληνικής πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας της εποχής μας.

Με τις προσωπικότητες συνομιλεί ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης συγγραφέας, δημιουργός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού.

Στην πρώτη συνάντηση, ο σπουδαίος ποιητής Τίτος Πατρίκιος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου), μίλησε για τη ζωή και το έργο του και μοιράστηκε μαζί μας τον τρόπο σκέψης και τη στάση ζωής του.