Είναι ένας από τους πρώτους chef που ασχολήθηκαν με τον όρο zero food waste στη χώρα μας, είναι έξυπνος, ταλαντούχος, εξαιρετικός μάγειρας και φέτος τον συναντάμε μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ στην εκπομπή «ΠΟΠ Μαγειρική». Ο Ανδρέας Λαγός είναι ένα άνθρωπος που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις κι αυτό γιατί η ίδια η μαγειρική του μιλά για εκείνον. Όσοι έχουν δοκιμάσει τα πιάτα του γνωρίζουν πολύ καλά γιατί θεωρείται ένας από τους κορυφαίους chef στην Ελλάδα. Ένας chef νομάς, όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος το εαυτό του, που μέσα από τα ταξίδια του, γεμίζει τις αποσκευές του γεύσεις και αρώματα, τα οποία έπειτα χρησιμοποιεί στη μαγειρική του δημιουργώντας πιάτα που… ξυπνούν τις αισθήσεις!

Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα

«ΠΟΠ Μαγειρική» καθημερινά στους δέκτες μας μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ για τρίτη season ! Αλήθεια πως προέκυψε αυτή σου η συνεργασία;

Όπως όλα τα πράγματα στην ζωή συμβαίνουν για κάποιο λόγω την στιγμή που συμβαίνουν. Ήταν η κατάλληλη στιγμή και η κατάλληλη ομάδα. 

Τι κάνει την εν λόγω εκπομπή κατά τη γνώμη σου να ξεχωρίζει;

Αυτή η εκπομπή ξεχωρίζει γιατί προβάλει την Ελλάδα, τους Έλληνες παραγωγούς και την Ελληνική πρώτη ύλη, και αυτό γίνεται με σεβασμό που εκφράζει εμένα και την μαγειρική μου φιλοσοφία. Επιπλέον ξεχωρίζει γιατί υπάρχει μία ομάδα πίσω από τις κάμερες που είναι άνθρωποι με ευγένεια και όρεξη για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Τρία ολόκληρα τηλεοπτικά χρόνια σε αυτό το project. Πως βλέπεις τον εαυτό σου αλλά και το ίδιο το concept της εκπομπής να αλλάζει μέσα σε αυτά τα χρόνια;

Η βασική ταυτότητα της εκπομπής είναι η προβολή της Ελλάδας κι αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να αλλάξει. Εγώ λοιπόν μέσα από αυτή το project δημιουργώ συνταγές εύκολες και κατανοητές, έτσι ώστε να μπορούν όλοι να τις γευτούν και στο δικό τους τραπέζι. Τα μηνύματα που λαμβάνω από τους τηλεθεατές που μου στέλνουν φωτογραφίες από τα φαγητά που έχουν φτιάξει με τις συνταγές, μου δίνει μεγάλη χαρά. Το «αλατοπίπερο» της εκπομπής ολοκληρώνεται με τους εξαιρετικούς καλεσμένους που μου κάνουν την τιμή να παρευρεθούν σε αυτό το γευστικό «ταξίδι».

Χρησιμοποιείς και στην προσωπική σου ζωή ελληνικά και κυπριακά αμιγώς προϊόντα στη μαγειρική σου;

Η μαγειρική μου φιλοσοφία βασίζεται στα ελληνικά προϊόντα και ως nomad chef ταξιδεύω σε για να προωθήσω την ελληνική κουζίνα, τους Έλληνες παραγωγούς σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές ελληνικές πρώτες ύλες. Οπότε τα ελληνικά και τα κυπριακά προϊόντα βρίσκονται στο DNA μου και αυτό σημαίνει πως βρίσκονται πρώτα στο σπίτι μου και μετά οπουδήποτε αλλού.

Τι είναι αυτό που πιστεύεις πως τα κάνει τόσο ξεχωριστά;

Η φύση και όσο υπάρχουν άνθρωποι που σέβονται την φύση και την αξιοποιούν για να παράγουν οτιδήποτε, αυτό σίγουρα τα κάνει ξεχωριστά. Αν ένα προϊόν είναι φρέσκο, παράγεται με αγάπη και γνώση και συνδυαστεί/μαγειρευτεί έξυπνα και με σεβασμό, δημιουργείται ένα αριστούργημα.

Στην εποχή που ζούμε υπάρχει ένα έντονο ρεύμα αλλαγών, με σκοπό τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Βλέπουμε ολοένα και περισσότερα εστιατόρια να λειτουργούν με τη φιλοσοφία zero food waste. Ποια η γνώμη σου σχετικά;

Χαίρομαι που πλέον ξεκίνησε να ακούγεται το zero food waste. Θυμάμαι πως πριν κάποια χρόνια όταν συζητούσα για αυτό το θέμα, οι περισσότεροι με κοιτούσαν σαν εξωγήινο. Μπορώ να πω πως είμαι από τους πρώτους chef που εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμαι με αυτό. Κάνω mentoring και σεμινάρια για το zero food waste σε πάρα πολλά εστιατόρια καθώς και μονάδες παραγωγής, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκτιμώ πως σε όλα τα πράγματα πρέπει να εφαρμόζουμε αυτή την φιλοσοφία. Με αυτό το τρόπο γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι δείχνοντας σεβασμό πρώτα στον εαυτό μας, στη φύση και μετά στην κοινωνία.

Αποκαλείσαι νομάς μάγειρας. Τι σε κάνει να νιώθεις έτσι;

Έχω επιλέξει να μην βρίσκομαι μόνιμα σε μία κουζίνα. Η επιλογή που έχω κάνει είναι να «ταξιδεύω» από κουζίνα σε κουζίνα και να δημιουργώ νέα μαγειρικά projects ανά τον κόσμο. Ως άνθρωπος είμαι ελεύθερος και θέλω να απολαμβάνω την ελευθερία μου και μαγειρικά και ουσιαστικά. Η απόφαση αυτή με κάνει πιο δημιουργικό, ποιο αποτελεσματικό και μου δίνει την δυνατότητα να συνεργαστώ με εξαιρετικά μεγάλη γκάμα ανθρώπων και να συνδυάσω πολλές κουλτούρες κάτω από την δική μου μαγειρική ταυτότητα.

Έχεις ταξιδέψει πολύ. Αλήθεια έχεις μετρήσει σε πόσες χώρες έχεις πάει μέχρι στιγμής;

Νιώθω ιδιαίτερα τυχερός που έχω καταφέρει να κάνω πολλά μαγειρικά και προσωπικά ταξίδια. Δεν έχω σκεφτεί ποτέ να μετρήσω που έχω πάει γιατί δεν κοιτάω ποτέ το παρελθόν. Το αγαπώ και το τιμώ γιατί είναι αυτό με έχει φέρει στο σήμερα, αλλά κοιτάω πάντα μπροστά. Το νέο project που έχω την τιμή να βρίσκομαι την δεδομένη χρονική στιγμή είναι το εξαιρετικό restaurant AVLI BY TASHAS στο DUBAI. Είμαι χαρούμενος που η ιδιοκτήτρια, Νατάσσα Σιδέρη, με εμπιστεύτηκε και με τίμησε με την συνεργασία. Είναι μία Ελληνίδα που διαπρέπει στο εξωτερικό αγαπά την Ελλάδα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το σώμα μας δεν είναι ναός, είναι πάρκο ψυχαγωγίας. Απολαύστε τη βόλτα», είχε πει ο Μπουρντέν. Νιώθω πως κάπως έτσι αντιμετωπίζεις κι εσύ τη ζωή. Μια υπέροχη βόλτα ανακαλύπτοντας συνεχώς νέα μέρη και κουλτούρες…

Συμφωνώ απόλυτα και θα προσθέσω πως η ζωή είναι είτε μικρή, είτε μεγάλη. Δεν ξέρουμε αύριο τι μας ξημερώνει μιας και δεν έχουμε συμβόλαιο με το αύριο. Οπότε ζω το σήμερα, το παρόν, και εύχομαι για το καλύτερο αύριο.

Λέγεται ότι η μαγειρική μπορεί να εκτοξεύσει τις αισθήσεις σώματος και νου. Ήταν αυτός ένας από τους λόγους που σε έκαναν να επιλέξεις επαγγελματικά αυτό το δρόμο;

Ένα καλό φαγητό κινητοποιεί όλες τις αισθήσεις και θα συμπληρώσω πως δημιουργεί αναμνήσεις. Ξεκίνησα να μαγειρεύω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, με δασκάλες την μητέρα μου και τις γιαγιάδες μου. Στα επτά μου χρόνια ήταν δύσκολο να εξηγήσω γιατί ένιωθα ευφορία, χαρά και ευτυχία μετά από κάθε φαγητό. Μεγαλώνοντας είπα πως αυτή την ευφορία και την χαρά που νιώθω, θα ήθελα να την μοιραστώ με τους ανθρώπους. Εύχομαι να το έχω καταφέρει και να κάνω έστω και για λίγο τους ανθρώπους ευτυχισμένους όταν γεύονται το φαγητό μου. 

Είχες ποτέ σου δεύτερες σκέψεις σχετικά με την επιλογή σου αυτή;

Δεύτερες σκέψεις είναι φυσιολογικό να έχουμε ως ανθρώπινα όντα, γιατί έτσι εξελισσόμαστε και ανακαλύπτουμε ενδιαφέροντα και δεξιότητες που μας οδηγούν στην ολοκλήρωση των προσωπικών μας στόχων. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως δεύτερες σκέψεις δεν έχω σε τίποτε που αγαπώ και με κάνει ευτυχισμένο.

Παλιότερα ακούγαμε συνεχώς πως πρέπει να έχεις γερό στομάχι για να μπορέσεις να αντέξεις στις κουζίνες. Αυτό βλέπουμε με τα χρόνια να αλλάζει σιγά – σιγά και οι chefs να γίνονται πιο προσιτοί και χαλαροί. Ποια η δική σου γνώμη και ενδεχομένως εμπειρία σχετικά;

Είχα την τύχη να ξεκινήσω την καριέρα μου δίπλα στον Χρύσανθο Καραμολέγκο, για εμένα ίσως το μεγαλύτερο μαγειρικό μυαλό στο ιστορικό εστιατόριο «Αριστερά-δεξιά». Ως νεαρός chef κατάλαβα την πίεση και τις απαιτήσεις αυτής της δουλειάς. Και ταυτόχρονα βίωσα το νοιάξιμο, την συμπαράσταση, τον σεβασμό. Έτσι με ταπεινότητα και σεβασμό στον εαυτό μου, και κατά επέκταση στους συνάνθρωπους, πορεύομαι στη ζωή μου και στη δουλειά μου.  

Η νέα γενιά των μαγείρων δίνει πολύ σημασία στην εικόνα. Αλήθεια ποια πιστεύεις εσύ πως είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει κάποιος για να πετύχει;

Η γνώση, ο σεβασμός, η ταπεινότητα η καθαρότητα των θέσεων και των απόψεων και η αυθεντικότητα είναι τα δικά μου βασικά χαρακτηριστικά που πιστεύω ότι χρειάζεται κάποιος για να πορευτεί γενικά στη ζωή του. 

Οι σπουδές είναι απαραίτητη προϋπόθεση ή αρκεί το ταλέντο;

Πιστεύω πως η γνώση και η εκπαίδευση είναι η βάση των πάντων, όχι μόνο στην μαγειρική. Μας βάζουν σε ένα πλαίσιο σεβασμού και ανάπτυξης αξιών που μας συνοδεύουν σε όλη μας την ζωή. Εκτιμώ λοιπόν, πως όλοι οι άνθρωποι έχουν έστω και ένα ταλέντο το οποίο μπορούν να απογειώσουν έχοντας την κατάλληλη γνώση. 

Τι αγαπάς και τι αντίστοιχα σε ενοχλεί στην ελληνική γαστρονομική σκηνή και θα ήθελες μέσα στα χρόνια να δεις να βελτιώνεται;

Η φιλοσοφία της ζωής μου είναι να μην κρίνω γιατί αυτό δεν με εξελίσσει ως άνθρωπο. Προτιμώ να μιλάω για εφικτά πράγματα και να κοιτάω το αύριο, οπότε θα αναφερθω στο τι θα ήθελα βελτιωθεί. Θα ήθελα να πιστεύουμε και να εμπιστευόμαστε περισσότερο τους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική πρώτη ύλη…

Τελικά… σημασία έχει το ταξίδι ή ο προορισμός;

«Το ταξίδι είναι που μετράει, όχι η άφιξη στον προορισμό» είχε πει ο Βρετανός ποιητής T.S. Eliot. Αυτό είναι κάτι που υπενθυμίζω διαρκώς στον εαυτό μου. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι η επίτευξή των στόχων μας θα είναι η πηγή της ευτυχίας μας. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η διαδικασία γιατί εκεί βρίσκεις την χαρά και την εξέλιξη.