Η ικανότητα να διατηρεί κάποιος θετική στάση και διάθεση στη δουλειά ανήκει στις ηγετικές δεξιότητες. Πώς μπορείς να διατηρήσεις την καλή σου διάθεση, ακόμα και αν τα πράγματα είναι δύσκολα στο εργασιακό περιβάλλον;
Ξεκίνα ευχάριστα την ημέρα σου
Προσπάθησε να μην ξυπνάς τελευταία στιγμή και τρέχεις νηστική μέσα στο άγχος. Κοιμήσου έγκαιρα και ξύπνησε αρκετά νωρίτερα ώστε να απολαύσεις και λίγο χρόνο ήρεμο με τον εαυτό σου. Να φας το πρωινό σου, να διαβάσεις κάτι, ίσως να γυμναστείς, να κάνεις δηλαδή οτιδήποτε θα σου δημιουργήσει ευχάριστη διάθεση ώστε να ξεκινήσεις την ημέρα σου νιώθοντας δυνατή και χαρούμενη. Αν ξενυχτίσεις το προηγούμενο βράδυ, σκέψου να είναι για έναν λόγο που θα αξίζει γιατί έκανες κάτι για σένα, και όχι γιατί απλά ξενύχτησες στην τηλεόραση.
Δημιούργησε έναν ευχάριστο χώρο εργασίας
Αυτό που βλέπεις καθημερινά επηρεάζει την απόλαυση της δουλειάς σου, οπότε μην αφήνεις τον χώρο να φαίνεται μίζερος. Διακόσμησε το γραφείο σου με αξεσουάρ και αντικείμενα που θα δώσουν χρώμα και ζωντάνια, αλλά και φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων ή motto που σε κάνουν να χαμογελάς.
Μείνε στο παρόν
Όταν δε νιώθεις καλά, είναι εύκολο να εκτοξεύεις κατηγορίες στους άλλους: το διευθυντή σου, το σύντροφό σου, το συνάδελφό σου. Εάν σου δώσουν μια απαιτητική προθεσμία για μια δουλειά, εύκολα μπορείς να γκρινιάξεις: «Δεν το πιστεύω ότι το έκανε σ’ εμένα αυτό! Δεν ξέρει ότι έχω να κάνω άλλα 10 πράγματα;». Έτσι όμως, χάνεις πολύτιμο χρόνο και ενέργεια. Αντίθετα, η λύση είναι να επιστρέψεις στο παρόν. Κάνε όσο καλύτερα μπορείς τη δουλειά σου ή ζήτησε βοήθεια.
Δες τη γενικότερη εικόνα και απόκτησε πλάνο
Μήπως υπάρχουν φορές κατά τις οποίες νιώθεις στη δουλειά ότι ζορίζεσαι και ότι ματαιοπονείς; Αν ναι, ένα καλό τρικ για να ξεπεράσεις το εν λόγω ζόρι είναι κάνοντας σχέδια για το επαγγελματικό σου μέλλον και υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου πως όποια δυσκολία κι αν περνάς στην παρούσα φάση, την υπομένεις επειδή εξυπηρετεί το μακροπρόθεσμο πλάνο που έχεις κάνει για την καριέρα σου.
Πάρε μια βαθιά ανάσα
Όταν κάτι μας αναστατώνει και μας δημιουργεί αρνητική διάθεση, όπως η κακόβουλη κριτική ενός συναδέλφου, συχνά ακινητοποιούμαστε και σταματούμε να αναπνέουμε. Όταν αντιλαμβανόμαστε μια απειλή, το πρωτόγονο μέρος του εγκεφάλου μας προετοιμάζει το σώμα για μάχη, δράση ή φυγή, στέλνοντας αίμα στα χέρια και τα πόδια μας – άρα, μακριά από τον εγκέφαλο –, οπότε αισθανόμαστε πιο μπερδεμένοι. Η αργή, βαθιά και ρυθμική αναπνοή μπορεί να κατευνάσει αυτή την αντίδραση, όταν βρίσκεσαι στη δουλειά.
Θέσε μικρούς στόχους
Αν βάζεις έναν μεγάλο μακροπρόθεσμο στόχο, στο τέλος της ημέρας θα νιώθεις απογοήτευση που δεν κατάφερες να τον επιτεύξεις. Κάθε μέρα, σίγουρα επιτυγχάνεις μικρούς στόχους, που όμως είναι απαραίτητοι για να φτάσεις κάποια στιγμή να πετύχεις τον μεγάλο. Φεύγοντας από τη δουλειά, σκέψου αυτά που πέτυχες και όχι αυτά που δεν πέτυχες ακόμη. Έρευνες δείχνουν ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα νιώσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα ενισχυθεί αυτόματα το εργασιακό σου κίνητρο.
Μην κουβαλάς τα προβλήματα του σπιτιού στη δουλειά
«Τα εν οίκω μη εν δήμω» έλεγαν οι αρχαίοι και είχαν απόλυτο δίκιο, όχι μόνο επειδή τα όσα συμβαίνουν μέσα σε ένα σπιτικό αφορούν αποκλειστικά τα μέλη της οικογένειας, αλλά και επειδή οι «σπιτικοί» πονοκέφαλοι αποτελούν τον πιο σίγουρο τρόπο για να μην είσαι αποδοτικός στη δουλειά. Ιδανικά, λοιπόν, φρόντισε να έχεις λύσει τα θέματα που σχετίζονται με την οικογένεια ή με το «αμόρε» σου πριν βρεθείς στον χώρο εργασίας σου, αν φυσικά θέλεις να έχεις απόδοση και να ανταποκρίνεσαι στα καθήκοντά σου.