Αν αγαπάς τα φρέσκα βότανα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες αλλά μισείς την υπερτιμολόγηση του σουπερμάρκετ ή το πόσο γρήγορα φαίνεται να μαραίνονται τα αγορασμένα στο ψυγείο, σίγουρα θα έχεις σκεφτεί ότι πρέπει να καλλιεργήσεις τα δικά σου. Πράγματι, πολλά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα βότανα είναι εύκολο να καλλιεργηθούν σε γλάστρες στο περβάζι του παραθύρου, σε δοχεία για τη βεράντα ή σε έναν κήπο στην αυλή και με λίγη καθημερινή δουλειά, μπορείς να έχεις τεράστια γευστική απόδοση. Παρακάτω θα βρεις 8 βότανα που μπορείς να αρχίσεις να καλλιεργείς μόνος σου, από σήμερα κιόλας, αφού δεν απαιτούν ιδιαίτερο επίπεδο εμπειρίας στην κηπουρική.

Βασιλικός

Ο βασιλικός καλλιεργείται εύκολα σε γλάστρες ή παρτέρια με πλήρη πρόσβαση σε ήλιο από την άνοιξη έως το φθινόπωρο και χρειάζεται ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση πέρα από το πότισμα κατά τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Είναι επίσης απίστευτα παραγωγικός και με τακτικό κλάδεμα, ο βασιλικός θα συνεχίσει να παράγει την αρωματική σοδειά του για μήνες.

Άνηθος

Τα λεπτά, φτερωτά φύλλα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ντιπ, ψωμιά και διάφορα πιάτα. Τα φυτά άνηθου χρειάζονται επίσης πλήρη πρόσβαση στο φως του ήλιου και με τακτικό πότισμα αναπτύσσονται σε εξωτερικούς χώρους από τα τέλη της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού. Το ότι φτάνει σε ύψος έως και το ένα μέτρο σημαίνει ότι ο άνηθος δεν είναι υποψήφιος για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους ή στο περβάζι του παραθύρου.

Σχοινόπρασο

Το σχοινόπρασο είναι ένα πράσινο λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των κρεμμυδιών και μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί στο περβάζι του παραθύρου. Καλλιεργείται εδώ και αιώνες για τη χαρακτηριστική, πικάντικη γεύση του και τις φαρμακευτικές ιδιότητές του και ταιριάζει σε σούπες, σαλάτες και ομελέτες. Το σχοινόπρασο απαιτεί ελάχιστη συντήρηση και είναι απλό στην καλλιέργεια από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, καθώς μεγαλώνει ξανά κάθε φορά που το κόβεις για ατέλειωτη προμήθεια.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι ένας αειθαλής αρωματικός θάμνος, που δεν ξεπερνά τα 60 εκατοστά. Τείνει να εξαπλώνεται περισσότερο οριζόντια παρά κάθετα, καθιστώντας τον εξαιρετική επιλογή για καλλιέργεια σε δοχεία ή σε περιοχές κήπου που χρειάζονται κάλυψη. Τα ανθεκτικά φύλλα του στεγνώνουν εύκολα στον αέρα στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, ώστε να μπορείς να μαγειρεύεις με το βότανο όλο το χειμώνα. Η κατάλληλη εποχή για την καλλιέργειά του είναι από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο.

Μέντα

Η μέντα μπορεί να είναι το ευκολότερο από όλα τα βότανα που καλλιεργούνται. Αυτό το φυτό είναι γνωστό για την παραγωγική του ανάπτυξη, καθώς εξαπλώνει πρόθυμα νέες ρίζες με λίγη προσοχή από τους κηπουρούς. Προτίμησε να φυτεύεις τη μέντα σε σχετικά προφυλαγμένη θέση στον κήπο, καθώς είναι ευαίσθητη στην παγωνιά και τους έντονους βοριάδες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στο φύλλωμα της μέντας.

Μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο, που φημίζεται για τις θεραπευτικές ιδιότητες του, είναι τεχνικά μια άλλη μορφή μέντας, αν και παράγει ένα απαλό άρωμα λεμονιού αντί για μια δροσερή και πικάντικη γεύση. Αυτό το θαμνώδες φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί σε πλήρη πρόσβαση στον ήλιο ή και σε ελαφριά σκιά με περιστασιακό πότισμα, θα ξαναφυτρώνει χρόνο με το χρόνο. Η κατανάλωση μελισσόχορτου μπορεί να μειώσει το στρες, να βελτιώσει τον ύπνο και να διευκολύνει τη δυσπεψία.

Ρίγανη

Στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα πει ρίγανη και πόσες μπορεί να είναι οι χρήσεις της στην κουζίνα. Τα φυτά ρίγανης αναπτύσσονται σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας σε γλάστρες βεράντας ή σε μεγαλύτερους χώρους κήπου και απαιτούν λιγότερο νερό από άλλα βότανα, γεγονός που τα καθιστά εύκολα στη φροντίδα. Με ύψος που κυμαίνεται από 20 έως 80 εκατοστά, η ρίγανη ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο και φέρει μικρά πράσινα φύλλα και λουλούδια σε άσπρο και μωβ χρώμα. Φυσικά, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ρίγανη στον κήπο μας και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Δενδρολίβανο

Το ανθεκτικό στην ξηρασία δενδρολίβανο είναι εύκολο στην καλλιέργεια για τους κηπουρούς των μεσογειακών χωρών. Είναι το πιο εύκολο βότανο που μπορεί να καλλιεργήσει κάποιος, αφού όσο ξεχασιάρης και αν είναι, εκείνο δε θα τον προδώσει. Είναι ανθεκτικό στην παγωνιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς μπορούμε να το συναντήσουμε αυτοφυές ακόμη και σε περιοχές με υψόμετρο 600 μέτρων. Κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών, παράγει βρώσιμα φύλλα και λουλούδια που επιστρέφουν κάθε άνοιξη και είναι γνωστό ότι απωθούν τα κουνούπια.