Υπάρχει ο σωστός και ο λάθος τρόπος προσέγγισης ενός σκύλου. Κι όμως, οι περισσότεροι εφαρμόζουμε από ό,τι φαίνεται τον λάθος.

Υπάρχει μία κίνηση που κάνουμε πολλοί, όταν θέλουμε να προσεγγίσουμε έναν σκύλο. Αν και διαδεδομένη, η κίνηση αυτή είναι λανθασμένη. Ποια είναι; Το να βάλουμε την παλάμη μας μπροστά στη μουσούδα του, για να μας μυρίζει. Τι λένε οι έρευνες;

Έχουν καλύτερη μύτη από εμάς

Κατ’ αρχάς, τα σκυλιά έχουν ιδιαίτερα οξυμένη όσφρηση. Θυμήσου ότι χρησιμοποιούνται συχνά για την ανίχνευση ναρκωτικών, εκρηκτικών, ίχνους ανθρώπινης ζωής κάτω από συντρίμμια, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο εκπαιδεύτηκαν ακόμα και για να ανιχνεύουν άτομα που έχουν κορονοϊό. Όπως αναφέρει η ανάρτηση, «σκεπτόμενοι με το ανθρώπινο μυαλό μας, θεωρούμε ότι τα σκυλιά χρήζουν χειραψίας αντίστοιχης της δικής μας. ΟΧΙ. Καταρχάς, να πούμε ότι τα σκυλιά μυρίζουν από τον καρκίνο μέχρι τον διαβήτη. Μυρίζουν τον φόβο, το άγχος, τον ενθουσιασμό από μέτρα μακριά. Μυρίζουν το παρελθόν και το μέλλον (ξέρουν ότι θα στρίψετε από την γωνία, γιατί σας έχουν ήδη μυρίσει).

«Οπότε, καμία απολύτως ανάγκη δεν έχουν να τους απλώσουμε την παλάμη μας μέσα στην μούρη τους. Μάλιστα, από όλα τα μέρη του σώματός μας, το χέρι είναι αυτό που έχει λιγότερο τη δική μας μυρωδιά. Προηγούνται άλλα μέρη του σώματος και οι σκύλοι τα μυρίζουν χωρίς να τους τα βάλετε ένα εκατοστό από το κεφάλι τους».

Μια κίνηση ακατανόητη

Το βασικό πρόβλημα με το άπλωμα του χεριού για να μας μυρίσει ένας σκύλος είναι ότι ο αποδέκτης της κίνησης αυτής δεν έχει ιδέα για το τι κάνουμε εμείς οι άνθρωποι. «Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για μια κίνηση άκρως επικίνδυνη. Ο σκύλος στρεσάρεται, νιώθει ότι παραβιάζεται ο προσωπικός του χώρος, νιώθει άβολα. Ένας σκύλος που νιώθει έτσι μπορεί να δαγκώσει και το χέρι είναι από τα μέρη του σώματος που φωνάζουν “δάγκωσέ με, χωράω στο στόμα σου”. Όταν βρίσκεστε στον χώρο ενός σκύλου, είτε έξω είτε σε ένα σπίτι, να είστε σίγουροι ότι σας έχει ήδη μυρίσει. Δεν χρειάζεται να τον πλησιάσετε περισσότερο με κανένα μέρος του σώματός σας. Σίγουρα όχι με το χέρι και σε καμία περίπτωση με το κεφάλι», συνεχίζει η ανάρτηση.

Ο σωστός τρόπος προσέγγισης ενός σκύλου

Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να κινηθούμε, όταν προσεγγίζουμε έναν σκύλο: «Συνομιλήστε με τους ανθρώπους του. Χαιρετίστε τους, πείτε τα νέα σας και αγνοήστε τον σκύλο. Μην τον κοιτάξετε στα μάτια, μην σκύψετε για να κατεβείτε στο επίπεδό του. Μείνετε ήρεμοι και κατά προτίμηση σταθείτε με τρόπο ώστε ο σκύλος να είναι στο πλάι σας, όχι μπροστά σας. Αν θέλει, θα σας πλησιάσει. Αν δεν θέλει, δεν θα σας πλησιάσει. Δικαίωμά του. Ασφαλή μέρη για να χαϊδέψετε έναν σκύλο είναι ο λαιμός, η πλάτη και το στερνό, αφού έχετε πρώτα ρωτήσει τον ιδιοκτήτη και έχετε σιγουρευτεί πως ο σκύλος θέλει να τον χαϊδέψετε».