Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στη βιομηχανία υγείας και γυμναστικής. Ενώ τα συμπληρώματα κολλαγόνου έχουν τεράστια επιτυχία στην αγορά ομορφιάς, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο, οι οποίες πρέπει να υπάρχουν διατροφή μας, καθώς συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας των μυών και των αρθρώσεων, αλλά και στην αναζωογόνηση του δέρματος.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι μια ζωτικής σημασίας πρωτεΐνη που χρησιμεύει ως δομικό στοιχείο στο σώμα μας, παρέχοντας δομή στο δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, τα οστά και τους συνδετικούς ιστούς. Ουσιαστικά, λειτουργεί ως «κόλλα» που συγκρατεί τα πάντα μαζί.

Βρίσκεται στο δέρμα, τα οστά, τους τένοντες και τους συνδέσμους μας, συμβάλλοντας στη δύναμη και την ελαστικότητά τους. Όσο για τις τροφές που είναι πλούσιες σε κολλαγόνο, είναι αυτές που υποστηρίζουν την παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό, βοηθώντας στη διατήρηση της ακεραιότητας των συνδετικών μας ιστών.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από τρόφιμα πλούσια σε κολλαγόνο;

Τα τρόφιμα πλούσια σε κολλαγόνο προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων:

  • Υγεία του δέρματος (μειώνει τις ρυτίδες και ανανεώνει τον όγκο και την πυκνότητα του δέρματος) 
  • Υποστήριξη των αρθρώσεων (διατηρώντας την ακεραιότητα του χόνδρου και μειώνοντας τη φλεγμονή)
  • Αντοχή των οστών (συμβάλλει στην οστική δύναμη και πυκνότητα)
  • Υγεία του εντέρου (βοηθά στην καταπράυνση και την επούλωση του πεπτικού συστήματος, υποστηρίζοντας ένα υγιές έντερο)

Μαύρη σοκολάτα

Πολύ καλά νέα για την αγαπημένη μαύρη σοκολάτα: παρέχει θρεπτικά οφέλη, όπως πρωτεΐνη, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο. Περιέχει επίσης φλαβονοειδή και διατηρημένο μαγγάνιο, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή κολλαγόνου. Έτσι, μπορείς να την απολαμβάνεις σαν επιδόρπιο και ταυτόχρονα να βελτιώνεις και την επιδερμίδα σου!

Αυγά

Τα ασπράδια των αυγών δεν είναι μόνο καλά για την απώλεια βάρους, αλλά είναι επίσης σημαντικά για το κολλαγόνο. Περιέχουν προλίνη, ένα αμινοξύ σημαντικό για την παραγωγή κολλαγόνου.

Εσπεριδοειδή

Προτίμησε τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι και το λεμόνι, καθώς αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για τον σχηματισμό κολλαγόνου.

Στρείδια

Σίγουρα έχεις ακούσει ότι θεωρούνται αφροδισιακά τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, τα στρείδια περιέχουν μια δυσανάλογη δόση ψευδαργύρου και χαλκού, και τα αμινοξέα προλίνη και λυκίνη, πρόδρομες ουσίες του κολλαγόνου. Για αυτό, αξίζει να τα προσθέσεις στη διατροφή σου!

Ζωμός οστών

Ο ζωμός οστών είναι η πιο γνωστή αλλά και σημαντική πηγή κολλαγόνου, καθώς προέρχεται από το σιγοβράσιμο ζωικών οστών και συνδετικών ιστών.

Μοσχάρι και χοιρινό

Όλα τα κρέατα, αλλά ιδίως το μοσχάρι και το χοιρινό, αποτελούν μεγάλη πηγή κολλαγόνου. Ωστόσο, η πρωτεΐνη είναι πιο συγκεντρωμένη στον συνδετικό ιστό και τους τένοντες, επομένως στα πιο ινώδη και λιγότερο εύπεπτα κομμάτια του κρέατος, που έχουν λίπος και σκληρά μέρη, όπως τα παϊδάκια.

Όργανα ζώων

Μπορεί να ακούγεται λίγο αηδιαστικό, αλλά έχει αποδειχθεί ότι π.χ. το συκώτι και τα νεφρά του κοτόπουλου αποτελούν φυσική πηγή πρωτεΐνης κολλαγόνου. Εάν μπορείς να προσθέσεις αυτές τις τροφές στη διατροφή σου, θα ωφεληθείς, όχι μόνο από πρόσθετο κολλαγόνο, αλλά και από χαλκό, πρωτεΐνη, μαγνήσιο, βιταμίνες Β12 και φυλλικό οξύ.