Τα πολύωρα οικογενειακά ταξίδια μπορεί να γίνουν πολύ κουραστικά για τα παιδιά (και όχι μόνο). Με τα παρακάτω παιχνίδια η ώρα θα περάσει πιο γρήγορα και πολύ πιο διασκεδαστικά!

Tα παιχνίδια «αντι-βαρεμάρας», τα οποία δεν απαιτούν ούτε τραπέζι, ούτε χαρτί και μολύβι, παρά παρατηρητικότητα και καλό μνημονικό, και στόχο έχουν να κυλήσει ο χρόνος πιο εύκολα στα πολύωρα ταξίδια. Απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και σίγουρα κάποια από αυτά τα γνωρίζετε ήδη, όμως ίσως τα έχετε ξεχάσει.

Παιχνίδια για το ταξίδι με το αυτοκίνητο ή το καράβι

«Έβαλα στη βαλίτσα μου»

Το ιδανικό παιχνίδι για να ξεκινήσει το ταξίδι! Πόσο προσεκτικά είναι τα παιδιά όταν μιλάτε και πόσο καλή μνήμη έχουν; Το παιχνίδι παίζεται ως εξής: Ξεκινούν οι μεγάλοι να λένε, «έβαλα στη βαλίτσα μου… π.χ. μια μπλούζα!». Ο επόμενος θα προσθέσει ένα ακόμα είδος, δηλαδή «έβαλα στη βαλίτσα μου μια μπλούζα και ένα παντελόνι!», ο τρίτος θα πρέπει να θυμηθεί τα δύο προηγούμενα και να προσθέσει ένα ακόμα είδος.

Και το παιχνίδι συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο, μέχρι κάποιος να ξεχάσει ένα αντικείμενο και να αποχωρήσει. Θέλετε να το κάνετε ακόμα πιο ενδιαφέρουν; Τότε ξεκινήστε με ένα αντικείμενο από «α» και κάθε ένα προστίθεται πρέπει να ακολουθεί αλφαβητικά, δηλαδή «Έβαλα στη βαλίτσα μου ένα άρωμα» -ο επόμενος μπορεί να πει «…μία βούρτσα» κ.ο.κ. Νικητής είναι αυτός που θυμήθηκε τα περισσότερα, ωστόσο αν έχετε πολύ μικρά παιδάκια δεν χρειάζεται να θυμούνται τα πάντα, μπορούν απλώς να συμβάλλουν με μία δική τους λέξη που να ξεκινά από το γράμμα που τυχαίνει στη σειρά τους!

«20 ερωτήσεις»

Ένα μέλος της παρέας αναλαμβάνει τον ρόλο μιας διασημότητας ή ενός αντικειμένου. Δεν αποκαλύπτει στους υπόλοιπους ποιος ή τι είναι, οπότε για να το βρουν θα πρέπει να του κάνουν έως 20 ερωτήσεις, στις οποίες η «διασημότητα» μπορεί να απαντά μόνο με «ναι» ή με «όχι» (π.χ. «είσαι άνθρωπος;», «είσαι τραγουδιστής;» ή «είσαι μεταφορικό μέσο;», αν πρόκειται για αντικείμενο). Ο πρώτος που θα βρει τη σωστή απάντηση κερδίζει και γίνεται ο επόμενος που θα αναλάβει κάποιον ρόλο.

«Το παιχνίδι των τραγουδιών»

Απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά και παρέες που έχουν κοινά μουσικά γούστα. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό παιχνίδι μνήμης, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει και ερμηνεία και έτσι να γίνει πολύ πιο διασκεδαστικό! Ένας, λοιπόν, από την παρέα λέει μια λέξη και οι υπόλοιποι πρέπει να βρουν όσα περισσότερα τραγούδια μπορούν με αυτήν και -γιατί όχι;- να τα τραγουδήσουν! Ορίστε και το χρονόμετρο αν θέλετε στο ένα λεπτό, για να αυξήσετε την αγωνία. Νικητής και επόμενος που λέει λέξη είναι αυτός που θα βρει τα περισσότερα τραγούδια.

«Όνομα – Ζώο – Φυτό – Πράγμα»

Δεν είναι απαραίτητο να έχετε χαρτί και μολύβι για να παίξετε αυτό το παιχνίδι. Αρκεί να μειώσετε τις κατηγορίες σε 4. Το πώς παίζεται σίγουρα το γνωρίζετε: Κάποιος ξεκινάει να λέει την αλφαβήτα από μέσα του. Κάποιος άλλον τον σταματά και ο πρώτος αποκαλύπτει το γράμμα.

Ο κάθε ένας τότε με τη σειρά πρέπει να πει στον πρώτο γύρο ένα όνομα από αυτό το γράμμα, στον δεύτερο γύρο ένα ζώο από αυτό το γράμμα, στον τρίτο ένα φυτό και στο τέταρτο ένα πράγμα. Όποιος παίχτης «κολλήσει», κάτι που συμβαίνει συνήθως στο Φυτό, βγαίνει από το παιχνίδι και συνεχίζουν οι υπόλοιποι με νέο γράμμα. Νικητής είναι αυτός που δεν θα «κολλήσει» σε κανέναν γύρο, βρίσκοντας διαρκώς λέξεις.

«Δες και βρες»

Είναι το παιχνίδι που παίζουμε συνηθέστερα με τα παιδιά μου, ιδιαίτερα προς το τέλος του ταξιδιού που έχουμε όλοι πλέον κουραστεί. Πρόκειται για παιχνίδι παρατηρητικότητας, πολύ πιο ξεκούραστο γι’ αυτόν που το «ορίζει». Τι εννοώ; Λες στα παιδιά: «Βρείτε μου 5 πινακίδες που δείχνουν στροφή».

Εσύ κάθεσαι πίσω και περιμένεις να μετρήσουν τις πινακίδες που μπορεί να βρίσκονται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Αν αρχίσουν να γκρινιάζουν ότι δεν βρίσκουν, αλλάξτε «κατηγορία». Πείτε τους: «Βρείτε μου 5 κόκκινα αυτοκίνητα!» -για μικρά παιδιά το παιχνίδια αυτό είναι πολύ συναρπαστικό! Τα μεγαλύτερα, μάλλον, στο σημείο αυτό θα φορέσουν τα ακουστικά τους και, τουλάχιστον αυτά, θα σταματήσουν να ρωτούν «πότε φτάνουμε».