Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε έκταση στον κόσμο μετά τη Ρωσία. Το μυαλό σας ίσως πάει αλλού, ίσως στις ΗΠΑ ή την Κίνα ή την Αυστραλία. Αλλά όχι. Όσον αφορά στην έκταση, ο Καναδάς είναι η μεγαλύτερος από όλες τις προηγούμενες και μικρότερος μόνο από την αχανή Ρωσία. Η έκτασή του φτάνει λίγο κάτω από τα 10 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Και αν αυτό το γνωρίζατε ίσως, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες αλήθειες για να μάθετε γύρω από τη βορειότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου. Όπως τα 5 παρακάτω:

Δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση, αλλά εξαιρετικά αραιοκατοικημένη

Μπορεί η έκταση του να είναι τεράστια, ωστόσο ο Καναδάς έχει πληθυσμό λίγο κάτω από 40 εκατομμύρια, καταλαμβάνοντας την 37η θέση σε συνολικό πληθυσμό. Αν πάλι πάμε στο στατιστικό στοιχείο για το πόσοι άνθρωποι κατοικούν ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, τότε εκεί πέφτει πολύ στην κατάταξη. Έχει μόλις 4,2 κατοίκους ανά τ.χλμ., και βρίσκεται στην 236η θέση σε αυτή τη λίστα.

Το φύλλο στη σημαία δεν είναι πλάτανου

Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι το φύλλο στη σημαία είναι πλατάνου. Το φύλλο δεν είναι πλατάνου, αλλά σφενδάμου. Πρόκειται για ένα μικρό δέντρο ή ημιθάμνο, που ευδοκιμεί πολύ στο βόρειο τμήμα της Αμερικής και ειδικά στον Καναδά, του οποίου αποτελεί και εθνικό σύμβολο. Από αυτό προκύπτουν πολλά προϊόντα με κυριότερο το σιρόπι σφενδάμου, που χρησιμοποιείται διαδεδομένα ως γλυκαντικό, ιδίως στα pancakes.

Ο αριθμός των λιμνών είναι τετραπλάσιος από τον 2ο

Η Ρωσία έχει πάνω από 200 χιλιάδες λίμνες, ωστόσο οι λίμνες του Καναδά είναι πάνω από τετραπλάσιες, φτάνοντας τις 879.800! Για την ακρίβεια τουλάχιστον το 1/10 της επιφάνειας της χώρας καλύπτεται από λίμνες, που αν δεν τις είχε θα ήταν μικρότερος σε έκταση από τις ΗΠΑ. Επίσης, οι μισές φυσικές λίμνες του πλανήτη, βρίσκονται εκεί.

Τα μεγαλύτερα αφύλαχτα σύνορα στον κόσμο

Τα σύνορα του Καναδά με τις ΗΠΑ δεν είναι μόνο τα μεγαλύτερα αφύλαχτα σύνορα στον κόσμο, αλλά και γενικότερα τα μεγαλύτερα σύνορα στον κόσμο. Για να καταλάβετε πόσο μεγάλα είναι, θα σας πούμε ότι είναι περίπου 1.300 μίλια μεγαλύτερα σε μήκος, από τον μεγαλύτερο ποταμό του κόσμου: τον Νείλο.

Το κρύο είναι κάτι παραπάνω από τσουχτερό

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον Καναδά έφτασε τους -63 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη χώρα του σφενδάμου και του κάστορα, έχει καταγραφεί ο χαμηλότερος ετήσιος μέσος όρος θερμοκρασίας, που έφτασε του -17,18 βαθμούς Κελσίου.