Δεν είναι μυστικό ότι τα 90s ζούνε μια δεύτερη δόξα τα τελευταία χρόνια, έχοντας περάσει στη σφαίρα της νοσταλγίας. Σε εκείνη τη σφαίρα δηλαδή που τα πάντα φαίνονται ιδανικά και ανεπανάληπτα, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα κάποιο δομημένο επιχείρημα που να αποδεικνύει την υπεροχή τους σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία άλλων γενεών.
Για παράδειγμα, σε σχέση με τα παιχνίδια: αν ανήκεις στους millennials, σε πιάνει ένα ρίγος όταν βλέπεις τάπες Pokemon και κάρτες Yu-Gi-Oh ή κουκλάκια από Happy Meal σήμερα, αλλά πώς να επιχειρηματολογήσεις για τη μαγεία αυτών των παιδικών αναμνήσεων, αλήθεια; Οι παλιότεροι παινεύονταν, κουνώντας με νόημα το χέρι, ότι τα παιχνίδια τα έφτιαχναν μόνοι τους από το μηδέν και ότι παίζανε έξω στις αλάνες μέχρι αργά.
Ένας millennial τι μπορεί να παινευτεί ακριβώς; Ότι μεγάλωσε μέσα σε μια ατέλειωτη ποικιλία από πλαστικά παιχνίδια και κονσόλες; Μάλλον ναι. Για την εξέλιξη των παιχνιδιών θα είναι και αυτό ένα σημείο αναφοράς με ιδιαίτερη αξία. Προς το παρόν, η ιδιαίτερη αξία αυτών των παιχνιδιών καταγράφεται στους κύκλους των συλλεκτών, πολλές φορές με τετραψήφια νούμερα. Οπότε, εάν δεν τα έχεις πετάξει, ίσως έκανες την τύχη σου.
Τα κουκλάκια από το Happy Meal των McDonald’s
Θυμάσαι τότε; Έλαμπαν τα μάτια σου από ενθουσιασμό όταν έφτανε η ώρα των McDonald’s και του Happy Meal, ανυπομονώντας για το παιχνιδάκι που θα τύχει στο γεύμα σου – μικροσκοπικά λούτρινα, φιγούρες από κινούμενα σχέδια όπως ο Βασιλιάς των Λιονταριών κ.ά. Μερικά απ’ αυτά, μάλιστα, θα έκαναν και σήμερα τα μάτια σου να λάμψουν από το ύψος της τιμής που πιάνουν στην αγορά.Πιο συλλεκτικό είναι ένα κουκλάκι του Inspector Gadget από το 1995, με τιμή περίπου 350 δολαρίων στο eBay.
Τα πρώτα (αυθεντικά) Furby
Τα αξιολάτρευτα Furby εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 90 και είχαν το μαγικό για την εποχή προσόν να μιλούν και να κινούνται ρομποτικά. Πια, δε φαίνονται τόσο εντυπωσιακά στα μάτια ενός μικρού παιδιού, αλλά μπορεί να αποβούν πολύτιμα στα χέρια ενός ενήλικα άμα τα μεταπωλήσει στο ebay: περισσότερο σπάνια είναι η πρώτη συλλογή του 1998 και ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκονται, όπως και το μοντέλο, οι τιμές τους κυμαίνονται από 40 μέχρι 700 δολάρια. Το πλέον συλλεκτικό είναι το Bejewelled Furby, από το οποίο παρήχθησαν μόλις 5 κομμάτια.
Το Funny Car των Hot Wheels
Τα έβρισκες –και ακόμη τα βρίσκεις– κατά εκατοντάδες ριγμένα μέσα σε πλαστικούς κάδους, έτοιμα να τρέξουν στις πίστες. Κάτι που μάλλον δε θα ήξερες είναι ότι η αμερικανική εταιρεία Mattel είχε εξαρχής συνάψει συνεργασίες με τις εταιρείες παραγωγής αυτοκινήτων, ώστε να φτιάχνει τα μοντέλα βάσει του πρωτότυπου design, για μεγαλύτερη πιστότητα. Πιο περιζήτητα στους συλλέκτες είναι μοντέλα των δεκαετιών ’60 και ’70, ενώ πραγματικό χρυσωρυχείο είχε αποδειχθεί το μοντέλο No. 271 Funny Car του 1995, που είχε αγοραστεί για 3.500 δολάρια.
Τα πλαστικά σκυλάκια της Δαλματίας
Πίσω στο ’96, για να εξαργυρώσει το buzz που είχε δημιουργηθεί παγκοσμίως με τα σκυλάκια της Cruella De Ville, η Disney έβγαλε σε κυκλοφορία και τα μικροσκοπικά τους alter ego, τα οποία συχνά τύχαιναν και στα πακέτα του Happy Meal, άμα θυμάσαι. Σήμερα, τα ίδια παιχνίδια κοστολογούνται 100-200 δολάρια στο ebay.
Το πρώτο edition του Λευκού Δράκου στα Yu-Gi-Oh
Γίνεται να ξεχάσεις τη φωνή του Γιούγκι στο αποκορύφωμα της μάχης, για την «καρδιά των καρτών»; Είτε το τέρας που υπήρξε το πλέον iconic της σειράς; Τον υπερσπάνιο στον κόσμο του Yu-Gi-Oh Άσπρο Δράκο; Το ίδιο σπάνια είναι και σήμερα η κάρτα αυτή, αλλά μόνο εάν προέρχεται από την πρώτη έκδοση του deck (για να το αναγνωρίσεις, παρατήρησε το τετράγωνο στην κάτω δεξιά πλευρά της κάρτας: το «μάτι του Ανούμπι» πρέπει να είναι χρυσό, όχι ασημί ή μαύρο). Τότε, η τιμή της κάρτας αγγίζει τα 550 δολάρια και όλο το deck τα 1.450.
Το Game Boy Pocket του 1996
Μερικά χρόνια αφότου κυκλοφόρησε το πρώτο-πρώτο Game Boy στην αγορά της Ιαπωνίας και έπειτα της Αμερικής, ήρθε στα χέρια του κόσμου (ο οποίος διψούσε πλέον για τον «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» της portable κονσόλας) η εξελιγμένη έκδοση με καλύτερη αντίθεση άσπρου-μαύρου, ελαφρύτερο και μικρότερο όγκο – το Game Boy Pocket. Τη σήμερον ημέρα, ένα πλήρες και μη ανοιγμένο κουτί αυτής της κονσόλας αγγίζει τα 250 δολάρια, σε σύγκριση με τα 150 που πιάνει ο προκάτοχός του.
Κλειστά κουτιά Lego
Τα πολυμορφικά τουβλάκια της διάσημης εταιρείας που απελευθέρωσαν τη δημιουργικότητα στα παιδιά των 80s και 90s, έχουν εξελιχθεί σε ένα από τα πιο περιζήτητα και πολυσυζητημένα προϊόντα από άποψη συλλεκτικής αξίας. Είναι τέτοιο το ενδιαφέρον που πολλοί ανά τον κόσμο (εδώ και χρόνια) αγοράζουν καινούργια πακέτα και δεν τα ανοίγουν, με σκοπό να τα μεταπωλήσουν την κατάλληλη στιγμή.Αρκεί μια ματιά στο Brick Economy για να βρεις όσα Lego αξίζουν σήμερα μια περιουσία – π.χ. το πακέτο 6399 Airport Shuttle (1990) στα 6.348 ευρώ, το Black Knight’s Castle (1992) στα 4.846 ευρώ και το King’s Mountain Fortress (1990) στα 3.043 ευρώ.
Μινιατούρες Polly Pocket
Ο ροζ κόσμος της Polly Pocket συνεχίζει να μεγαλώνει με νέα κομμάτια και πακέτα από την εταιρεία Mattel. Αλλά εκείνα που έχουν αποκτήσει συλλεκτική αξία είναι όσα παρήχθησαν από την πρώτη-πρώτη εταιρεία παραγωγής των Polly Pocket, την Bluebird Toys, η οποία διατήρησε τα δικαιώματα της σειράς παιχνιδιών μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ένα μεγάλο πακέτο με το όνομα Pollyville Super Set, για παράδειγμα, πωλήθηκε πρόσφατα για κοντά 1000 δολάρια, ενώ ένα μη ανοιγμένο κουτί του πακέτου Alice in Wonderland Polly Pocket έπιασε ακόμη υψηλότερη τιμή τον Αύγουστο του 2022.
Ολόκληρα σετ τάπες Pokemon
Στο εξωτερικό είχαν πιάσει περισσότερο οι κάρτες Pokemon (αντίστοιχης TCG λογικής με Yu-Gi-Oh), αλλά στα δικά μας τέλη 90s μεσουρανούσαν οι τάπες από τον κόσμο του Ash Ketchum με τον «Pika-Pika-Pikachu». Για όσους νιώθουν χαμένοι στη μετάφραση, το challenge ήταν να αναποδογυρίσεις την τάπα του αντιπάλου για να κερδίσεις το Pokemon. Αυτή τη στιγμή, ένα πλήρες σετ που περιλαμβάνει και τα σπάνια κομμάτια ξεπερνάει τα 200 ευρώ στο ebay και εν ευθέτω χρόνω προβλέπεται να κοστολογείται ακόμη περισσότερο.
Τα πρώτα αντίτυπα του Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος
Το πασίγνωστο σε παγκόσμια κλίμακα lory του νεαρού μάγου από τη Σχολή Hogwarts που ήθελε να σώσει τον κόσμο, ξεκίνησε με την κυκλοφορία 500 σκληρόδετων αντιτύπων του βιβλίου Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1997, από τα οποία τα 300 είχαν σταλεί σε σχολικές βιβλιοθήκες. Η πρώτη αυτή έκδοση διακρίνεται από τον σειριακό, όπως και το όνομα της συγγραφέα (Joanne Rowling αντί JK), και αξίζουν σήμερα μερικές χιλιάδες δολάρια. Σύμφωνα με αναφορά του εξειδικευμένου σε σπάνια βιβλία AbeBooks, κάθε συλλεκτικό αντίτυπο αγγίζει τα 850.000 δολάρια.