Όλοι τα ξέρουμε, όλοι έχουμε μιλήσει για αυτά, πόσο μάλλον εν έτη 2019 που ένας εκ των υποψηφίων για Όσκαρ είναι Έλληνας.

Έχοντας την τιμητική τους λοιπόν φέτος τα Όσκαρ για μας, για την υποστήριξη ενός Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος κατάφερε να φτάσει στο άβατο του Χόλιγουντ και στην κορυφή του καλλιτεχνικού χώρου, θα ήταν αμέσως λογικό να ψάξουμε λίιγο παραπάνω την ιστορία που κρύβεται πίσω από το λαμπερό αυτό event.

Αρχικά η ιδέα των Όσκαρ ανακοινώθηκε το 1927. Η πρώτη απονομή τους έγινε δύο χρόνια αργότερα, στις 16 Μαΐου του 1929 στο ξενοδοχείο “Ρούσβελτ” στο Χόλιγουντ. Παρόλα αυτά η ονομασία «Όσκαρ» πρωτοχρησιμοποιήθηκε μια δεκαετία αργότερα.

Τα πρώτα βραβεία δόθηκαν στις 16 Μαΐου του 1929, σε μια κλειστή τελετή 250 ατόμων στο Blossom Room του ξενοδοχείου Roosevelt στο Χόλιγουντ αντιθέτως με την σημερινή, η οποία αποτελείται από 5.607 μέλη τα οποία ψηφίζουν κάθε χρόνο για να αναδείξουν τους καλύτερους καλλιτέχνες της χρονιάς.

Την παράσταση λοιπόν κλέβει η ταινία 7th Heaven, που απέσπασε τα βραβεία σκηνοθεσίας (Φράνκ Μπόρζειτζ), Σεναρίου και Γυναικείας Ερμηνείας (Τζάνετ Γκέινορ) και Το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, κάνοντας τη την πρώτη πιο πολύψηφισμένη ταινία των πρώτων βραβείων Όσκαρ.

Η τελετή αναμεταδόθηκε για πρώτη φορά ραδιοφωνικά το 1930 και τηλεοπτικά 23 χρόνια αργότερα, αρχίζοντας πλέον να γίνεται ένα εξαιρετικά δημοφιλές καλλιτεχνικό event, φτάνοντας στην σημερινή εποχή όπου η εκδήλωση σημειώνει φαινομενικά υψηλά νούμερα κάθε χρόνο συντονίζοντας εκατομμύρια θεατές στους δέκτες της.