Το καλοκαίρι θα έπρεπε να ορίζεται ως εξής: μουσική στη διαπασών, χορό μέχρι πρωΐας, τραγούδι, άφθονο φαγητό και ποτό. Με άλλα λόγια, περιγράφουμε τα πανηγύρια του Αυγούστου που μεταμορφώνουν τα νησιά. Το «Πάσχα του Καλοκαιριού» είναι αφιερωμένο στην Παναγία και, κατά τη διάρκειά του, τα αστικά κέντρα «αδειάζουν» και όλοι συρρέουν στα χωριά για να γιορτάσουν, να χορέψουν, να γλεντήσουν, μα πάνω από όλα να ανταμωθούν!

Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη

  1. Πρώτο και καλύτερο στη λίστα μας, είναι το πανηγύρι που λαμβάνει χώρα στην Ικαρία. Η Ικαρία είναι γνωστή για δύο πράγματα: τη μακροζωϊα των κατοίκων της και τα πανηγύρια στην καρδιά του καλοκαιριού. Αν βρεθείτε το Δεκαπενταύγουστο στο νησί, προτιμήστε το πανηγύρι στο Γιαλισκάρι, όπως και το μεγαλύτερο του Αιγαίου που δεν είναι άλλο από της Λαγκάδας, γνωστό σε όλους ως «της Παναγιάς της Ρέιβερ». Παραδοσιακό έδεσμα της βραδιάς το κατσίκι και το κόκκινο νησιώτικο κρασί. Μη βιαστείτε να φύγετε αφού οι χοροί κρατάνε ως το πρωί.
  2. Αν επισκεφτείτε τη Σέριφο το Δεκαπενταύγουστο χρειάζεστε αντοχές, αφού η διασκέδαση διαρκεί για τρεις ολόκληρες ημέρες. Το ξακουστό “πανηγύρι της Ξυλοπαναγιάς” στη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου – την αρχαιότερη εκκλησία στο νησί – στον οικισμό Παναγιά κοντά στη Χώρα, γίνεται γύρω από τη γέρικη ελιά. Οι παλιότεροι είχαν έθιμο, το πρώτο ζευγάρι που θα χορέψει γύρω από την ελιά της εκκλησίας, να παντρευτεί τον ίδιο χρόνο. Αν και οι νεότεροι δεν διατήρησαν την παράδοση, το γλέντι καλά κρατεί μέχρι σήμερα, με επισκέπτες και ντόπιους να διασκεδάζουν μέχρι τελικής πτώσεως.
  3. Οι Κυκλάδες πρωτοστατούν στα πανηγύρια. Αν βρεθείτε στην Πάρο και μάλιστα 15Αύγουστο, πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μία στάση σε κάποιο από τα πανηγύρια της. Γλεντάνε και χορεύουν ως το πρωί…χωρίς καμία υπερβολή. Αξίζει να μείνετε στο νησί μέχρι τις 23 Αυγούστου για το πανηγύρι των Πειρατών. Με μια μικρή αναπαράσταση της επιδρομής του Μπαρμπαρόσα και των πειρατών του στη Νάουσα το 1537, ντόπιοι “ντύνονται” πειρατές σκορπίζουν στα στενάκια του χωριού και απολαμβάνουν μια βραδιά γεμάτη κέφι και “ρούμι”.
  4. Η Αμοργός συναγωνίζεται επάξια την Ικαρία, για τον τίτλο “Καλύτερα Πανηγύρια”, αφού στις 6 Αυγούστου πραγματοποιείται ίσως το πιο “νέο” πανηγύρι στην ιστορία του νησιού, στην κεντρική πλατεία γνωστή στους ντόπιους ως “Λόζα”. Αν είστε τυχεροί και βρεθείτε στην Αμοργό, εκτός από καθαρή, αυθεντική ρακί θα έχετε την ευκαιρία να τσιμπήσετε τις ντόπιες σπεσιαλιτέ πατατάτο και ξιδάτο.
  5. Η Νάξος, τον Αύγουστο μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο γλέντι, με φαγητό, ποτό και ατελείωτο χορό. Όλα τα χωριά της, στήνουν κι από ένα μεγάλο πανηγύρι με τοπικούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Για να απολαύσετε παραδοσιακό πανηγύρι με άρωμα Νάξου, επισκεφθείτε το Φιλώτι, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού. Οι άνθρωποι εκεί έχουν αντοχές αφού το γλέντι κρατά τρεις ημέρες με ντόπιο κρασί και μεζέδες, συνοδεία του βιολιού, του λάουτου και της τσαμπούνας.
  6. Το επόμενο νησί που φημίζεται για τα πανηγύρια του είναι η Νίσυρος. Οι κάτοικοι της Νισύρου, έχουν τον τρόπο. Το γλέντι κρατάει 9(!) μέρες και νύχτες με πολύ χορό κι ακόμα περισσότερο αλκοόλ. Από τις 6 Αυγούστου καταφτάνουν από τα γύρω νησιά γυναίκες, οι λεγόμενες “εννιαμερίτισες” όπου μένουν στη μονή, ψάλλουν το μοιρολόι της Παναγίας.
  7. Με επιρροές από τη Μικρά Ασία, η Χίος τιμάει έντονα τη γιορτή της Παναγίας, με πολλά πανηγύρια. Μεγαλύτερα είναι αυτό στο Βίκι στα βόρεια του νησιού και το Πυργί στα νότια. Αν βρίσκεστε στο Πυργί θα έχετε την τιμητική να δείτε μα και να χορέψετε “Πυργούσικο”, το μοναδικό, παραδοσιακό χορό του χωριού, χορός γοργός, χαρούμενος και πεταχτός.
  8. Τέλος, η Κρήτη είναι συνώνυμο της παράδοσης και προσφέρει απλόχερα στον κάθε νομό της κάποιο πανηγύρι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν οι διακοπές σας, είναι στα μαγευτικά Χανιά, το παραμυθένιο Ρέθυμνο, το κοσμοπολίτικο Ηράκλειο, σίγουρα θα “πέσετε” πάνω σε κάποιο πανηγύρι και θα το ευχαριστηθείτε με την ψυχή σας. Για να επιβιώσετε, συστήνεται να έχετε φάει από πριν, γιατί οι ρακές θα είναι πολλές.