Ένας από τους πιο συχνούς αθλητικούς τραυματισμούς στο γόνατο είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Αθλητές οι που συμμετέχουν σε αθλήματα υψηλών απαιτήσεων όπως ποδόσφαιρο, σκι, μπάσκετ, βόλεϊ και γενικώς αθλήματα με αιφνίδια αλλαγή κατεύθυνσης, είναι επιρρεπείς σε κακώσεις του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου. Η άρθρωση του γόνατος βρίσκεται εκεί που συναντάται το περιφερικό άκρο του μηριαίου με το κεντρικό άκρο της κνήμης και την επιγονατίδα. Το μηριαίο και η κνήμη συνδέονται με συνδέσμους. Το γόνατο έχει 4 κύριους συνδέσμους οι οποίοι συγκρατούν την άρθρωση του γόνατος, 2 πλάγιους και 2 χιαστούς.

Οι σύνδεσμοι αυτοί βρίσκονται στα δύο πλάγια του γόνατος, ο έσω πλάγιος από τη μέσα πλευρά και ο έξω από την εξωτερική πλευρά. Χρησιμεύουν στο να ελέγχουν την πλάγια σταθερότητα. Οι χιαστοί σύνδεσμοι είναι δύο, ο πρόσθιος και ο οπίσθιος. Βρίσκονται μέσα στο γόνατο, στην μεσότητα της άρθρωσης ανάμεσα στους δύο κονδύλους και διασταυρώνονται έτσι ώστε να σχηματίσουν ένα Χ το οποίο προσφέρει μεγάλη σταθερότητα στο γόνατο και απορρόφηση φορτίων.

1ου βαθμού κάκωση: ο σύνδεσμος έχει απλώς διαταθεί λίγο αλλά διατηρεί την ακεραιότητά του και παρέχει σταθερότητα στο γόνατo

2ου βαθμού κάκωση: Ο σύνδεσμος έχει διαταθεί -επιμηκυνθεί και υπάρχει μερική ρήξη των ινών του

3ου βαθμού διάστρεμμα: Ο σύνδεσμος παρουσιάζει πλήρη ρήξη και δεν παρέχει σταθερότητα στο γόνατο

Photo credits: Unsplash

Η μερική ρήξη του Προσθίου Χιαστού είναι σπάνια, συνήθως οι κακώσεις του προσθίου χιαστού είναι πλήρεις ρήξεις ή σχεδόν πλήρεις ρήξεις.

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συμβαίνει με τους παρακάτω μηχανισμούς:

  • με την απότομη αλλαγή κατεύθυνσης του αθλητή, όταν ο αθλητής σταματήσει ή επιβραδύνει απότομα
  • όταν συμβαίνει άσχημη πτώση σε άλμα ή από άμεση πλήξη ή σύγκρουση με άλλο αθλητή

Η αρχική αντιμετώπιση στην οξεία φάση περιλαμβάνει τις εξής αρχές:

  • Ανάπαυση έως και μερική φόρτιση με βακτηρίες
  • Παγοθεραπεία
  • Περίδεση
  • Ανύψωση του σκέλους
  • φαρμακευτική αγωγή από το γιατρό

Στη συνέχεια η θεραπεία της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Η ηλικία, οι καθημερινές του απαιτήσεις, το είδος της εργασίας του, οι αθλητικές του δραστηριότητες, τυχόν  συνοδές κακώσεις και ο βαθμός της αστάθειας που του προκαλεί, θα καθορίσουν αν ο ασθενής θα ακολουθήσει  συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση.

Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν χειρουργείται και ακολουθεί συντηρητική θεραπεία, ο φυσικοθεραπευτής έχει σκοπό και στόχο την μείωση του οιδήματος, την μείωση του πόνου και την επαναφορά της λειτουργικότητας της άρθρωσης. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιεί διάφορα μηχανήματα φυσικοθεραπείας και εφαρμόζει και θεραπευτική άσκηση με σκοπό την ενδυνάμωση, τη βελτίωση ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας.

Σε περίπτωση χειρουργικής αποκατάστασης, ο ασθενής χρειάζεται αρκετό χρόνο αποκατάστασης. Τα συνηθισμένα προγράμματα έχουν διάρκεια 6 με 8 μήνες για την πλήρη επαναφορά του αθλητή στο γήπεδο. Κάθε εβδομάδα αποκατάστασης διαφέρει και ακολουθεί ο αθλητής συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης όπου ο γιατρός είναι σε επαφή με τον φυσικοθεραπευτή ώστε να γνωρίζουν την πορεία της θεραπείας.

Τελευταίες μελέτες έδειξαν πως σε κάποιους ασθενείς χρειάζεται έως και 2 χρόνια ώστε να αισθανθούν έτοιμοι για επιστροφή στο γήπεδο. Σημαντικό ρόλο έχει και η ψυχολογία του αθλητή ώστε να αισθανθεί το γόνατο σίγουρο, όπως οι ίδιοι αναφέρουν. Η αποκατάσταση γίνεται από φυσικοθεραπευτές αναγνωρισμένους από τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ και εφαρμογή από μη εξειδικευμένους θεραπευτές διώκεται ποινικά από το νόμο.

 

ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΑΤΤΕΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ERGON TECHNIQUE