Έχουν καριέρες που θα ζήλευαν πολλοί… Μα αυτό δεν είναι το μοναδικό κοινό τους στοιχείο… Οι παρακάτω αθλητές, εκτός από κορυφαίοι στο είδος τους, έχουν και αμύθητες περιουσίες…! Πως τις δημιούργησαν; Πάμε να το μάθουμε παρέα!

Γράφει ο Γιώργος Συγριμής

Μάικλ Τζόρνταν

Πιθανότατα ο πιο πλούσιος βετεράνος στην ιστορία των σπορ. Αποτελεί στυγνό διαπραγματευτή για τις εταιρείες που διαφημίζει (Nike με την οποία έχει ισόβιο συμβόλαιο, Coca-Cola, McDonalds, Wheaties, Chevrolet κλπ), μιας και έχει κερδίσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια από το 1984 και την είσοδο του στο NBA, μέχρι τώρα. Εξακολουθεί να πληρώνεται αδρά 18 χρόνια αφότου εγκατέλειψε τα παρκέ. Το 2019 η Nike ξεπέρασε σε έσοδα το 1.000.000.000 δολάρια μέσω της Jordan Brand. Ο ίδιος ο GOAT πήρε ένα ποσό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνο που έδωσε η εταιρία στον εν ενεργεία NBAer, LeBron James. Είχε αγοράσει παλιότερα το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στους Charlotte Hornets (97%) με 180.000.000 δολάρια ενώ πούλησε το 7% το Σεπτέμβριο του 2019, όταν η αξία της ομάδας ήταν στο 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων, αντιπροσωπείας αυτοκινήτων, μέτοχος στην ομάδα e-sports Axiomatic, στους Miami Marlens (ομάδα baseball), στη Muzik (εταιρία μουσικού εξοπλισμού), στην Gigster (ψηφιακή αγορά εργασίας για επαγγελματίες στο χώρο της τεχνολογίας) και στην Sportsradar (ελβετική εταιρία ανάλυσης αθλητικών δεδομένων – συνεργάζεται με διεθνείς ομοσπονδίες και bookmakers και media από όλον τον κόσμο).

Ιόν Τσιριάκ 

Ο 83χρονος Ρουμάνος πρώην παίκτης του τένις, Ίον Τσιριάκ, θεωρείται η πλουσιότερη προσωπικότητα του αθλήματος. Έφτασε μάλιστα μέχρι την 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των πλουσιότερων αθλητών του κόσμου. Μετά την απόσυρσή του από το τένις ίδρυσε την Banca Tiriac το 1990 και επέκτεινε την επιχειρηματική του αυτοκρατορία ώστε να συμπεριλάβει πολλές εταιρείες υπό την Tiriac Holdings.

Άννα Κάσπρζακ

Η παρουσία της Δανέζας αναβάτριας, Άννα Κάσπρζακ στην δεκάδα των πλουσιότερων αθλητών του κόσμου σίγουρα προκαλεί έκπληξη, αφού το όνομά της δεν είναι ευρέως γνωστό. Η 32χρονη αγωνίστηκε για λογαριασμό της Δανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016. Αν και δεν έχει Ολυμπιακά μετάλλια, η Άννα Κάσπρζακ έχει κερδίσει μετάλλια σε πολλές ευρωπαϊκές εκδηλώσεις. Πώς λοιπόν είναι από τις νεότερες δισεκατομμυριούχους στον κόσμο; Είναι η εγγονή του Karl Toosbuy, ιδρυτή της εταιρείας παπουτσιών ECCO.

Μάτζικ Τζόνσον

Ο πρώην καλαθοσφαιριστής Μάτζικ Τζόνσον, θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος πλέιμεικερ που έπαιξε ποτέ μπάσκετ. Συνέδεσε το όνομα του με τους Λος Άντζελες Λέικερς, με τους οποίους κατάφερε να κερδίσει τίτλους, αλλά και πολλές ατομικές διακρίσεις. Η καθαρή αξία της περιουσίας του σήμερα φτάνει τα 600 εκατομμύρια δολάρια. Ο «μάγος» όπως τον αποκαλούν, ύστερα από την απόσυρση του από τα παρκέ, δεν αρκέστηκε σε μια ήρεμη συνταξιοοδότηση και είναι μέχρι σήμερα ιδιαίτερα ενεργητικός στον χώρο των επιχειρήσεων. Έχει ιδρύσει την δικιά του επιχειρηματική του αυτοκρατορία, με όνομα Magic Johnson Enterprises, που η αξία της εκτιμάται σήμερα σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ακόμα, το 1994 είχε αγοράσει το 5% της ομάδας των Λος Άντζελες Λείκερς, έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο και πούλησε στον Patrick Soon-Shiong το 2010, έναντι 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, το 2010 πούλησε το ποσοστό που είχε στην αλυσίδα Starbucks, για 75 εκατομμύρια δολάρια. Σημαντική κίνηση τέλος, ήταν η αγορά, μαζί με μια ομάδα συνεργατών του, του The Los Angeles Dodgers από τον Frank McCourt το 2012, έναντι 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Σακίλ Ο΄Νιλ

Ο πρώην παίκτης του ΝΒΑ έχει διδακτορικό στην εκπαίδευση και μεταπτυχιακό στις επιχειρήσεις. Έτσι θα μπορούσε κανείς να εξηγήσει ότι είναι μέχρι και σήμερα ένας από τους πέντε πλουσιότερους παίκτες του ΝΒΑ.

«Το franchise είναι ένα απλό μοντέλο. Αν λειτουργεί, ακολουθείς τους κανόνες και θα συνεχίσει να λειτουργεί. Αν τηρείς τις αξίες που έχεις μάθει, δεν μπορείς να κάνεις λάθος». Αυτή η φιλοσοφία έκανε τον Σακίλ τον βασιλιά του franchising. Από τότε που ανακοίνωσε την αποχώρησή του το 2011, έγινε ιδιοκτήτης 155 καταστημάτων μπέργκερ, διαθέτει 150 πλυντήρια αυτοκινήτων και έναν κινηματογράφο. Το 2018, ίδρυσε τη μάρκα σάντουιτς κοτόπουλου «Big Chicken». Με περισσότερες από 10 εγκαταστάσεις στην πόλη του Λας Βέγκας, ο επιχειρηματίας επιδιώκει να επεκταθεί και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, όπως το Όστιν και το Φοίνιξ. Τα σάντουιτς με κοτόπουλο εμφανίζονται πλέον και στα μενού της εταιρείας κρουαζιέρας Carnival. Όταν ο Σακίλ Ο΄Νιλ αποσύρθηκε από το ΝΒΑ, είχε κερδίσει περισσότερα από 292 εκατομμύρια δολάρια από το μπάσκετ, επιπλέον άλλα 220 εκατομμύρια δολάρια από χορηγίες και διαφημίσεις. Ωστόσο, πριν αποχαιρετήσει τα γήπεδα, ο Σακίλ είχε ήδη κάνει τη μεγάλη του επένδυση: αγόρασε μετοχές της Google. Ο αθλητής εξομολογήθηκε ότι η επιχειρηματική του επιτυχία βασίζεται στο ότι δεν επενδύει ή διαφημίζει ποτέ μια εταιρεία της οποίας τα προϊόντα δεν θα χρησιμοποιούσε ο ίδιος. Ο «Σακ» πούλησε ένα μερίδιο στις μελλοντικές επιχειρηματικές του προσπάθειες στην Authentic Brands Group το 2015 και στη συνέχεια ώθησε την ABG να αγοράσει την Reebok σε μια συμφωνία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος. Στη συνέχεια στράφηκε στην πώληση αθλητικών παπουτσιών χαμηλού κόστους στα καταστήματα Walmart και Payless σχεδόν πριν από δύο δεκαετίες.

Μίκαελ Σουμάχερ

O Μίκαελ Σουμάχερ αποτελεί μία από τις κορυφαίες φιγούρες όλων των εποχών για τον μηχανοκίνητο αλλά και τον αθλητισμό γενικότερα. Ο Σουμάχερ εισπράττει ένα τεράστιο ποσό από χορηγούς που δεν τον έχουν εγκαταλείψει μέχρι και σήμερα, από δικαιώματα, από merchandise, από το εντυπωσιακό μουσείο που δημιουργήθηκε πριν μερικά χρόνια στην Κολωνία της Γερμανίας και περιλαμβάνει τα αγωνιστικά του αυτοκίνητα και όχι μόνο. Ποσό που σε ετήσια βάση, είναι οκταψήφιο. Η περιουσία του Schumacher σήμερα; Σύμφωνα με το Forbes, υπολογίζεται γύρω στα 605 εκατομμύρια δολάρια.

Ρότζερ Φέντερερ

Ο τενίστας με μία πορεία που θα ζήλευαν πολλοί είναι σήμερα ο πιο ακριβοπληρωμένος τενίστας στον κόσμο, με μια εκτιμώμενη περιουσία που αγγίζει τα 450 εκατ. δολάρια. Ο πρώην νούμερο 1 τενίστας είναι μέχρι σήμερα ένας από τους πιο επιτυχημένους αθλητές όλων των εποχών στο εν λόγω άθλημα. Έχει κερδίσει το τουρνουά ανδρών στο Γουίμπλετον οκτώ φορές από το 2003 και 20 τίτλους Grand Slam ανά τον κόσμο. Ο Φέντερερ δεν είναι μόνο ένας από τους πιο ταλαντούχους αθλητές στον πλανήτη, αλλά και ο πιο πλούσιος. Μάλιστα, το Forbes τον χαρακτήρισε ως τον πιο ακριβοπληρωμένο τενίστα το 2018 με έσοδα που αγγίζουν τα 77,2 εκατ. δολάρια. Τα εν λόγω κέρδη προέρχονται τόσο από τις νίκες του όσο και από χορηγίες από εταιρείες όπως η Rolex και η Credit Suisse. Από ειδικά σχεδιασμένες ρακέτες μέχρι βίλες στην Ελβετία, να πώς ο Φέντερερ χτίζει και ξοδεύει την περιουσία του. Το 2007, υπέγραψε με την Gillette, ξεκινώντας μια σειρά από διαφημίσεις για την εταιρεία. Το 2008 υπέγραψε μια δεκαετή προωθητική συμφωνία με τη Nike που άξιζε περίπου 120 εκατ. δολάρια. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2018. Έπειτα, ο Φέντερερ έγινε πρωτοσέλιδο όταν αντάλλαξε τη Nike με τη λιγότερο γνωστή Uniqlo σε μια δεκαετή συμφωνία που εκτιμάται ότι ανήλθε στα 300 εκατ. δολάρια. Η συμφωνία με την ιαπωνική εταιρεία ήταν για πολύ καιρό «στα σκαριά», δήλωσε ο Φέντερερ στο Γουίμπλετον το 2018. Το 2009, ο Φέντερερ υπέγραψε μια ακόμα δεκαετή συμφωνία, αυτή τη φορά με την Credit Suisse. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει την αξία της συμφωνίας, αλλά θεωρείται ότι ανέρχεται στα 20 εκατ. δολάρια. Χάρις στο ρόλο του ως brand ambassador για την Mercedes-Benz, ο Φέντερερ έχει επίσης μια μεγάλη συλλογή αμαξιών. Συνεργάστηκε με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία το 2008, και ανανέωσε τη συμφωνία το 2018. Η πολύχρονη συνεργασία εκτιμάται ότι αυξάνει τα έσοδα του τενίστα κατά 5 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Επίσης ως ambassador για την σαμπάνια Moet & Chandon, η οποία πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα μπουκάλι περιορισμένης έκδοσης για να σηματοδοτήσει τον 20ό του χρόνο στο επαγγελματικό τένις. Τα 20 μπουκάλια πουλήθηκαν έναντι 23.000 το ένα, αλλά όλα τα έσοδα πήγαν στο Roger Federer Foundation.

Ντέιβιντ Μπέκαμ

Ο Μπέκαμ ακολουθεί το μοντέλο του Τζόρνταν, χτίζοντας την καθαρή του αξία μέσω της ιδιοκτησίας αθλητικών ομάδων. Ο 46χρονος έλαβε το δικαίωμα να αγοράσει μια ομάδα του MLS με σταθερή τιμή 25 εκατομμυρίων δολαρίων, όταν εντάχθηκε στους LA Galaxy το 2007. Η τωρινή του ομάδα, Ίντερ Μαϊάμι, πρόσφατα κοστολογήθηκε σε περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των νέων του συνεργασιών.