Χαρακτηρίζεται από πόνο στην περιοχή της μέσης που διαφέρει σε ένταση και διάρκεια με αιφνίδια έναρξη, ανάλογα με τις διάφορες κινήσεις ή την ανύψωση κάποιου βάρους ακόμη και χωρίς ιστορικό τραυματισμού. Ο πόνος μπορεί να είναι τοπικός και να συνδυάζεται με ευαισθησία της περιοχής ή να αντανακλά στα κάτω άκρα εάν υπάρχει δισκοκήλη που πιέζει μια νευρική ρίζα. Παράλληλα μπορεί να περιοριστεί η κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης.

Εμφανίζεται σε ποσοστό 50% του ενήλικου πληθυσμού κάθε χρόνο, ενώ σύμφωνα με διεθνείς μελέτες το 84% των ενηλίκων θα παρουσιάσουν πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η συμπτωματολογία θα αυτοπεριοριστεί ωστόσο ορισμένες φορές κάποιοι ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πόνο πέραν της οξείας φάσης που διαρκεί 4εβδομάδες, θα περάσουν στην υποξεία (4-12 εβδομάδες), ενώ ένα μέρος αυτών των ασθενών θα αναπτύξει χρόνιο πόνο με συμπτώματα που επιμένουν πάνω από 3 μήνες.

Αίτια

Ο πόνος της οσφυαλγίας δείχνει λειτουργικές διαταραχές που αποδίδονται σε καλοήθη μυοσκελετικά προβλήματα όπως σπονδυλαρθρίτιδα, οστεοπόρωση, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου και συχνά παρατηρείται στένωση των κατώτερων οσφυϊκών μεσοσπονδύλιων διαστημάτων, σε έναν οι περισσότερους μεσοσπονδύλιους δίσκους ,που μπορεί να συνοδεύεται από εκφύλιση των σπονδυλικών αρθρώσεων, γεγονός που προκαλεί αστάθεια της σπονδυλικής στήλης και ίσως στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.

Άλλες αιτίες ενδέχεται να είναι τραυματικές με διάταση ή ρήξη μυϊκών ινών και συνδέσμων, σπονδυλολίσθηση, σπονδυλόλυση, γενετικές διαφοροποιήσεις, ενώ για την οσφυαλγία μπορεί ακόμα να ευθύνονται φλεγμονώδεις παθήσεις, πρωτοπαθείς νεοπλασίες ( μυέλωμα ή νευρίνωμα) , δευτεροπαθείς μεταστατικές εντοπίσεις στη σπονδυλική στήλη ή μετεγχειρητικά σύνδρομα πόνο.

Διάγνωση

Η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνει στον ορθοπεδικό ιατρό. Εκείνος θα κρίνει την αναγκαιότητα εφαρμογής απεικονιστικών εξετάσεων ανάλογατης κλινικής μας εικόνας που μπορεί να αφορούν από την απλή ακτινογραφία μέχριτην αξονική ή μαγνητική τομογραφία αλλά και πιο ειδικές εξετάσεις ανάλογα με τηνσυμπτωματολογία, ενώ οπού κρίνεται αναγκαίο πρέπει γίνεται παραπομπή γιαεφαρμογή φυσικοθεραπείας η χειρουργική επέμβαση και περαιτέρω αποκατάσταση του προβλήματος.

Φυσικοθεραπεία

Είναι συντηρητικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Οι φυσικοθεραπευτές αφού έρθουν σε επαφή με τον ιατρό και πάρουν πληροφορίες για το πρόβλημα, εκτελούν φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση και κρίνουν τον τρόπο θεραπείας που θα χρησιμοποιήσουν, ανάλογα την συμπτωματολογία. Το κλασσικό θεραπευτικό σχήμα περιλαμβάνει διαθερμίες, ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχους, λέιζερ, μαλάξεις και ασκήσεις.Περισσότερο σύνθετα προγράμματα θεραπειών περιλαμβάνουν μαγνητοθεραπεία, διαμαγνητική αντλία, λέιζερ υψηλής ισχύος, manualtherapy, ergontechnique και βέβαια, εντατική κινησιοθεραπεία, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του σώματος. Φυσικοθεραπεία έχουν δικαίωμα να εκτελούν μόνο απόφοιτοι των ΑΤΕΙ της χώρας ή ανάλογων σχολών του εξωτερικού με την ανάλογη αναγνώριση πτυχίου.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ.

  • Theofanis Moundzouris

Physiotherapist / Owner of Physiof Physiotherapy Center ERGON TECHNIQUE CERTIFIED PHYSIOTHERAPY

www.physiof.gr