Κατά την περίοδο της επίπονης προετοιμασίας που απαιτεί η διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού γεγονότος όπως ο γάμος, πολλά ζευγάρια δεν καταφέρνουν να χάσουν βάρος λόγω του λεγόμενου συναισθηματικού φαγητού.

 

Τι είναι ακριβώς το συναισθηματικό φαγητό;

Ένας βασικός παράγοντας, που επηρεάζει πολύ συχνά την κατανάλωση τροφής είναι ο ψυχολογικός. Το συναισθηματικό φαγητό ή αλλιώς comfort food, είναι η διάθεση για κατανάλωση τροφής ως απάντηση σε διάφορες ψυχολογικές/συναισθηματικές καταστάσεις (όπως άγχος, λύπη, χαρά). Εκδηλώνεται καταναλώνοντας κανείς φαγητό, χωρίς να πεινάει πραγματικά και εξακολουθεί να τρώει ακόμα και όταν έχει χορτάσει.

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε λοιπόν το συναισθηματικό φαγητό;

  1. Σκεφτόμαστε ότι πρόκειται για μια προσωρινή ευχαρίστηση ενώ οι απολαύσεις μιας σωστής διατροφής είναι πολλές και μόνιμες (υγεία, ιδανικό σωματικό βάρος, διάθεση, ψυχολογική υγεία, ρούχα)
  2. Εκφραζόμαστε, μιλάμε, συζητάμε! Εκφράζουμε το συναίσθημα μας και δεν το κρατάμε μέσα μας. Αυτό μας ανακουφίζει και έτσι δεν «ξεσπάμε» στο φαγητό
  3. Δημιουργούμε τις δικές μας στρατηγικές αντιμετώπισης. Παραδείγματα : κάνουμε ένα μπάνιο για να χαλαρώσουμε, ασκούμαστε στο γυμναστήριο ή γενικά ακολουθούμε όποιο είδος άσκησης μας ευχαριστεί, ή απλά κάνουμε πράγματα που μας επιτρέπουν να ξεχνιόμαστε (για παράδειγμα κάποια χειροτεχνία)
  4. Φέρνουμε στο μυαλό μας μια νοητή ζυγαριά αποφάσεων. Τι κερδίζουμε και τι χάνουμε (ειδικά όταν είμαστε σε διατροφή) με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού; Χάνουμε και πάλι τις μόνιμες απολαύσεις που προσφέρει η απώλεια βάρους και παίρνουμε μια προσωρινή απόλαυση μέσω του φαγητού που κρατάει λίγα δευτερόλεπτα! Πόσο ωραία αισθανόμαστε όταν ανεβαίνουμε στην ζυγαριά και βλέπουμε ότι έχουμε χάσει βάρος και πόσο άσχημα αισθανόμαστε λίγα μόλις λεπτά μετά την υπερβολική κατανάλωση φαγητού (τύψεις, ενοχές);
  5. Κρατάμε ημερολόγιο διατροφής. Καταγράφουμε τι και πόσο τρώμε, τι ώρα και τι αισθανόμαστε όταν το τρώμε. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το πότε εμφανίζονται κρίσεις υπερφαγίας
  6. Εντοπίζουμε το είδος του φαγητού στο οποίο συνήθως καταφεύγουμε για συναισθηματική κατανάλωση. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει συνήθως διάθεση για κατανάλωση προϊόντων πλουσίων σε υδατάνθρακες και πιο συγκεκριμένα σε γλυκόζη (κυρίως γλυκά).

 

Όμως καταναλώνοντας γλυκά το μόνο που πετυχαίνετε είναι να αποθηκεύσετε περισσότερο λίπος στο σώμα σας (λόγω υπερινσουλιναιμίας) χωρίς παράλληλα να λυθεί κάποιο εμπόδιο που μπορεί να έχει προκύψει στην προετοιμασία του γάμου σας!

Το να αισθάνεστε ένοχοι για το συναισθηματικό φαγητό οδηγεί σε αδιέξοδο. Αν δεν τα καταφέρατε μέχρι σήμερα, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας αλλά αντίθετα δείτε την θετική πλευρά (ναι μπορώ να αδυνατίσω μέχρι τον γάμο μου!). Η επίσκεψη σε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο – διατροφολόγο θα μπορούσε να δράσει ενισχυτικά στην προσπάθειά σας!

Νικόλας Μαντίκας

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, μέλος του Health and Care Professions Council της Μ.Βρετανίας

Πλάτωνος 14 (Πλησίον Δημοτικού Θεάτρου), Πειραιάς. Τ: 210 4111082 Mob: 693 7250606 E-mail: nmantikas@nutrimed.gr FB: Nikolas Mantikas Instagram: nmantikas

www.mantikas.gr