Πράγματι…καλά διαβάσατε! Ένα σαμπουάν προκάλεσε τη συζήτηση γύρω από το πολύκροτο ζήτημα της ταυτότητας φύλου. Το μείζον ζήτημα φύλου, αφορά τους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και στην Ελλάδα έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες αναγνώρισης δικαιωμάτων των ανθρώπων που θέλουν να αλλάξουν την ταυτότητα του φύλου τους, εντούτοις σε ένα πλήθος χωρών ανά τον κόσμο ζητήματα που αφορούν το φύλο ή την lgtbi κοινότητα παραμένουν θέματα ταμπού. 

Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη

Στην Ταϋλάνδη, μία γνωστή εταιρεία σαμπούαν μέσω μίας διαφήμισης θίγει το ζήτημα των έμφυλων ταυτοτήτων καθώς κεντρικό της θέμα είναι τα μαλλιά, σύμβολο θηλυκότητας, μιας θηλυκότητας που από πολύ μικρή ηλικία αποζητούσε η τρανς πρωταγωνίστρια της διαφήμισης. Η ιστορία ξεκινάει με την Rock Kwanlada, ούσα ακόμα αγόρι, να του κόβουν τα μαλλιά. Τον βλέπουμε να παίζει με κούκλες και να τον κοροϊδεύουν οι συνομήλικοί του, ώσπου φτάνει στο γυμνάσιο και βρίσκει μια παρέα κοριτσιών, στην οποία και γίνεται αποδεκτός. Τη σημαντικότερη, όμως, μάχη τη δίνει στο σπίτι του, όπου, επειδή δεν θέλει να πληγώσει τον πατέρα του, προσπαθεί να μπει στο καλούπι της αρρενοπώτητας. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται μάταιη, καθώς δεν μπορεί να κρύψει αυτό που πραγματικά είναι. Έτσι, όχι μόνο κάνει τη φυλομετάβαση, αλλά παίρνει μέρος στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της Miss Tiffany Universe 2017, όπου και διακρίνεται. Η μεγαλύτερη, όμως, “νίκη” είναι η αποδοχή από τον ίδιο τον πατέρα της, ο οποίος τη συγχαίρει για την πρόκρισή της στον διαγωνισμό και, αγκαλιάζοντάς την, της λέει “Είσαι ακόμα παιδί μου”. 

“Τα τρανς άτομα έχουν διανύσει πολύ δρόμο στην ταϊλανδέζικη κοινωνία, αλλά τα στερεότυπα είναι ακόμα κυρίαρχα και η αποδοχή της οικογένειας βασικό εμπόδιο” είναι τα πρώτα λόγια που βλέπουμε στη διαφήμιση, για να συνεχίσουμε με την ιστορία της Rock Kwanlada, υποψήφιας για τον τίτλο της Miss Tiffany Universe 2017.

Ωστόσο ακόμα και στην Ελλάδα, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε σαν κοινωνία ώστε να εξαλειφθούν τα στερεότυπα, τα καλούπια και η ομοφοβία σε οποιοδήποτε στάδιο. Ο ρατσισμός απέναντι στο διαφορετικό ίσως ποτέ να μη σταματήσει να υπάρχει. Όταν πάψουμε να ταυτίζουμε το κοινωνικό με το γενετικό φύλο, ίσως αντιληφθούμε πως η ταυτότητα φύλου του καθενός είναι το αποτέλεσμα της κοινωνικοποίησης μας.

Για να δείτε το βίντεο ανατρέξτε: https://youtu.be/G6QvG0GwFLw