Σωστός φωτισμός, κατάλληλο στήσιμο, πόζα? Και έτοιμη για selfie; Το αυτοπορτραίτο ή αυτοφωτογράφηση – όπως κι αν ονομάσουμε τη selfie – είναι σίγουρα σημείο των καιρών με ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Θέλεις η αιτία να είναι οι celebrities που τις λάτρεψαν ή απλά ένας εύκολος τρόπος να διασκεδάσουμε τη μοναξιάς μας, όπως και να έχει οι selfies έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Όσο διασκεδαστικές κι αν είναι, όμως, φαίνεται πως σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι τόσο αθώες…

1. Η πρώτη selfie τραβήχτηκε το 1839 από τον ερασιτέχνη φωτογράφο Ρομπέρ Κορνίλιους.

2. Η πόλη Μακάτι των Φιλιππίνων θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα των selfie με 258 αυτοφωτογραφιζόμενους ανά 100.000 άτομα

3. Οι selfies σου στερούν τη δουλειά. Έχεις βγει στο κυνήγι εργασίας; Μήπως να μείωνες τις selfies; Μελέτη διαπιστώνει πως οι εργοδότες δε βλάπουν θετικά ένα προφίλ γεμάτο με selfies καθώς κάτι τέτοιο εκλαμβάνεται ως έλειψη αυτοελέγχου και μάταιη εμμονή για προβολή. Προσοχή λοιπόν!

4. Πλαστικές και selfie συνδέονται. Γιατί; Αν και σε πρώτη ματιά φαντάζει παράξενο, ολοένα και περισσότερες νεαρές στρέφονται στην πλαστική χειρουργική εξαιτίας της πίεσης που νιώθουν για να δείχνουν όμορφες στις selfies.Το παραπάνω υποστηρίζει έρευνα του “American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery” που δείχνει σαφή αύξηση στις πλαστικές προσώπου που γίνονται με κίνητρο την καλή εμφάνιση στα social media, με έναν ασθενή στους 8 (στην συντριπτική πλειοψηφία τους νεαρές γυναίκες) να θέλουν να αλλάξουν κάποιο χαρακτηριστικό τους, όπως για παράδειγμα τη μύτη ή τα χείλη απλά και μόνο για να νιώθουν ικανοποιημένη με την εικόνα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook και το instagram.

5. Από αυτοεκτίμηση πώς πας; Μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα που τρελαίνονται για selfies τείνουν να έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Με τα αυτοποτρραίτα που δημοσιεύουν πιθανότατα επιζητούν το θαυμασμό και την αναγνώριση μέσω των like, των σχολίων και λοιπών μηνυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα.