Ξέχνα τον λευκό ήχο και άκου τι έχει ανάγκη η ευεξία σου… Θα έχεις σίγουρα ακούσει για τις συσκευές λευκού ήχου που έχουν δημιουργηθεί για να μας ηρεμούν, να μας βοηθούν να συγκεντρωνόμαστε και να μας αποκοιμίζουν. Ο ήχος τους είναι σαν αυτό το μονότονο, υπόκωφο βουητό από τις μηχανές και τον κλιματισμό που ακούς π.χ. στο αεροπλάνο ή στο καράβι, και που μοιάζει να καλύπτει κάθε άλλο ήχο στον χώρο.

Πράγματι, αν χαλαρώσεις και κλείσεις τα μάτια, ο ήχος αυτός μπορεί να σε νανουρίσει. Δεν θα συμβάλλει όμως στο να νιώθεις ξεκούραστα και με ενέργεια όταν ξυπνήσεις. Μπορεί, μάλιστα, να νιώθεις το αντίθετο. Γιατί ο λευκός ήχος είναι απόλυτα τεχνητός: Είναι ο ήχος των συσκευών. Δημιουργείται από όλες τις συχνότητες που ακούγονται στο ανθρώπινο αυτί, σε ίση ένταση, και έτσι καλύπτει τους υπόλοιπους ήχους. Είναι δηλαδή αποτελεσματικός – όχι αναζωογονητικός.

Γιατί να προτιμάς τον πράσινο ήχο αντί του λευκού

Την απάντηση ίσως τη δώσεις μόνος/-η σου στον εαυτό σου αν έχεις επιχειρήσει ποτέ να κοιμηθείς στη φύση, π.χ. κάνοντας κάμπινγκ. Ο απαλός άνεμος και το θρόισμα των φύλλων, τα τριζόνια ή τα νυκτόβια πουλιά, ο απαλός παφλασμός των κυμάτων από μακριά, όλη αυτή η ηχοτοπία του γαλήνιου φυσικού περιβάλλοντος δημιουργεί τον πράσινο ήχο που οι επιστήμονες πιστεύουν πως –όπως καθετί φυσικό– έχει πολλά περισσότερα οφέλη για την ευεξία μας.

Σε αντίθεση με τον λευκό ήχο, ο πράσινος δεν ακολουθεί μία ομοιόμορφη κατανομή συχνότητας, παρά περιλαμβάνει μια μίξη ήχων που σχηματίζουν μία συνολική αρμονία. Μπορεί, λοιπόν, να περιλαμβάνει:

  • Το κελάηδισμα των πουλιών
  • Ένα ρυάκι που κυλά
  • Έναν κεραυνό κάπου μακριά
  • Το θρόισμα των φύλλων
  • Τα ξερά φύλλα στο χώμα
  • Τον ήχο της βροχής

Είναι δύσκολο να μην έχεις παρατηρήσει πως οι ήχοι αυτοί σε κάνουν να νιώθεις καλά. Ακόμα κι αν τη στιγμή που τους ακούς δεν είσαι έξω στη φύση, σε βοηθούν να νιώθεις σα να είσαι εκεί, σε συνδέουν μαζί της και σου δημιουργούν την επιθυμία να βρεθείς στο ύπαιθρο για να νιώσεις τη γαλήνη που σου προσφέρει, την αναζωογόνηση και την ισορροπία.

Τα οφέλη του πράσινου ήχου

Όπως τα σχήματα και οι εικόνες της φύσης (τα fractals) έχει βρεθεί από έρευνες ότι μας χαλαρώνουν, μας ξεκουράζουν και μας δίνουν ενέργεια, έτσι και τα φυσικά ερεθίσματα που ενεργοποιούν την αίσθηση της ακοής έχουν τα δικά τους οφέλη.

Ο πράσινος ήχος βελτιώνει τον ύπνο

Ο πράσινος ήχος έχει βρεθεί να μειώνει το στρες και να μειώνει τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να αποκοιμηθούμε.

Αυξάνει τη χαλάρωση

Ο πράσινος ήχος έχει βρεθεί πως ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα που μας βοηθά να χαλαρώνουμε. Αυτό σχετίζεται με τη θεωρία της βιοφιλίας, δηλαδή την έμφυτη κλίση μας να συνδεόμαστε με τη φύση. Κλείνοντας τα μάτια μας και ακούγοντας τους ήχους των φύλλων που θροΐζουν, τα ρυάκια που ρέουν και τα πουλιά που κελαηδούν, μπορούμε πιο εύκολα να φανταστούμε τον εαυτό μας περιτριγυρισμένο από πράσινο, μέσα σε ένα μεγάλο δάσος.

Καλύτερη συγκέντρωση

Αν προσπαθείς να δουλέψεις ή να διαβάσεις κι από πίσω σου ακούγονται αυτοκίνητα, σειρήνες, συνάδελφοι που μιλούν δυνατά, ο εγκέφαλος αναπόφευκτα χάνει τη συγκέντρωσή του. Ο πράσινος ήχος, όμως, μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία: ουσιαστικά κρατά απασχολημένη την προσοχή του εγκεφάλου στο «φόντο» –και όχι στους περιφερειακούς ήχους– και έτσι τον βοηθά να συγκεντρώνεται ευκολότερα στις σημαντικές εργασίες.

Ανακουφίζει τις εμβοές

Οι εμβοές είναι μία ανυπόφορη κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει διαρκώς ένα βουητό (ή σφύριγμα) στ’ αυτιά του, χωρίς να υπάρχει εξωτερική πηγή ήχου. Ο πράσινος ήχος χρησιμοποιείται συχνά ως θεραπεία σε αυτή την κατάσταση, συχνά σε συνδυασμό με κάποια φαρμακευτική αγωγή. Με τους ήχους της φύσης στο παρασκήνιο, μπορεί το άτομο να αντιμετωπίσει καλύτερα τα συμπτώματα των εμβοών, να φέρει εις πέρας τις καθημερινές του εργασίες ή να κοιμάται. Φυσικά, η θεραπεία αυτή θα πρέπει να χορηγηθεί από ΩΡΛ.

Ο πράσινος ήχος στο αστικό περιβάλλον

Το ιδανικό είναι, βέβαια, να απολαμβάνεις καθημερινά βόλτες στη φύση και να έχεις έτσι την ευκαιρία να ακούς πράσινους ήχους από «πρώτο χέρι». Αν, ωστόσο, αυτό δεν είναι εφικτό, υπάρχουν πάντα οι streaming υπηρεσίες και εφαρμογές στις οποίες θα βρεις πολλές μουσικές λίστες ή μεμονωμένα τραγούδια με ήχους από τη φύση, για να επιλέξεις αυτά που χαλαρώνουν εσένα περισσότερο και μάλιστα στην επιθυμητή ένταση.