Μάλλον δεν έχεις ξαναφάει ροζ pancakes με φρέσκες φράουλες. Αλλά βάζουμε στοίχημα ότι μόλις τα δοκιμάσεις θα θέλεις κι άλλο! Εκτός από νόστιμα είναι και vegan, ενώ έχουν ένα υπέροχο ροζ χρώμα που οφείλεται στον χυμό φρέσκιας φράουλας που προσθέτουμε στο μείγμα. Για τον ίδιο λόγο, έχουν επίσης υπέροχο άρωμα και φυσική φραουλένια γεύση. Αν δεν θέλουμε να είναι vegan, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανονικό γάλα.
Τα pancakes φράουλας που θα ψήσουμε, αν τύχει και μας περισσέψουν, δεν τα πετάμε. Τα διατηρούμε καλά καλυμμένα στο ψυγείο για μια μέρα. Όταν θέλουμε να τα φάμε, μπορούμε εύκολα και γρήγορα να τα ζεστάνουμε σε χαμηλή φωτιά σε τηγάνι, στον φούρνο ή ακόμα και σε τοστιέρα.
Υλικά για περίπου 10 μικρά pancakes
- 250 γρ. φράουλες
- 150 γρ. αλεύρι
- 50 γρ. αλεύρι καρύδας
- 70 ml σιρόπι σφενδάμου (ή σιρόπι αγαύης)
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 300 ml γάλα αμυγδάλου
- ½ κ.γ. κανέλα σκόνη λάδι καρύδας για το τηγάνισμα
Για γαρνίρισμα
- φρέσκες φράουλες, κομμένες στη μέση
- αμύγδαλο, τριμμένο (ή άλλο ξηρό καρπό, τριμμένο)
Εκτέλεση
Βάζουμε 130 γρ. φράουλες σε ένα μπλέντερ μαζί με ½ κ.γ. άρωμα βανίλιας και πολτοποιούμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει σχετικά λείο. Τις υπόλοιπες φράουλες τις χρησιμοποιούμε για τη σάλτσα με την οποία θα σερβίρουμε τα pancakes. Τις χτυπάμε σε μπλέντερ μαζί με το ½ κ.γ. βανίλια, την κανέλα και τα 40 ml σιρόπι σφενδάμου, μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλεύρι καρύδας και το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τοn χυμό φράουλας που ετοιμάσαμε, 40 ml σιρόπι σφενδάμου και το γάλα αμυγδάλου. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να γίνει το μείγμα μας λείο και σαν χυλός.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, αλείφουμε με λάδι καρύδας και προσθέτουμε περίπου 1 κουτάλα της σούπας από το χυλό για κάθε pancake. Δεν βάζουμε πολλά ταυτόχρονα στο τηγάνι, ώστε να τα ελέγχουμε, ενώ διατηρούμε τη φωτιά μέτρια προς χαμηλή.
Μόλις αρχίζουν να σχηματίζουν φουσκάλες στην επιφάνεια, τα γυρίζουμε προσεκτικά ανάποδα για ακόμη 2-3 λεπτά. Μόλις πάρουν ελαφρώς χρυσαφί χρώμα, τα μεταφέρουμε σε πιάτο και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
Για να τα σερβίρουμε, βάζουμε τρία pancakes το ένα πάνω στο άλλο (ή όσα θέλουμε). Ανάμεσά τους βάζουμε μία μικρή ποσότητα από την σάλτσα φράουλας, περίπου ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού, και περιχύνουμε από πάνω με επιπλέον σάλτσα φράουλας.
Προσθέτουμε αν θέλουμε τριμμένο αμύγδαλο και φρέσκιες φράουλες και απολαμβάνουμε αμέσως.