Αν θες να πιεις κάτι δροσιστικό, που θα έχει όλα τα οφέλη ενός αποτοξινωτικού κρύο τσάι, φτιάξε κρύο τσάι με τζίντζερ και γκότζι μπέρι. Και δροσερό και θεραπευτικό.

Το τζίντζερ –πέρα από την αντιφλεγμονώδη δράση του– συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού και του μεταβολισμού, βοηθάει στη χώνεψη και γενικά στις στομαχικές διαταραχές, και μειώνει την αίσθηση της πείνας. Τα γκότζι μπέρι, από την άλλη, κατατάσσονται στη λίστα των «υπερτροφών» με πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες Α και C, έχουν αντιγηραντική δράση και είναι πλούσια σε β-καροτίνη.

Το δενδρολίβανο έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, και χρησιμοποιείται φαρμακευτικά από την αρχαιότητα. Συμβάλλει στην καλή μνήμη, την πέψη και είναι ευεργετικό για διαβητικούς και όσους πάσχουν από υψηλή πίεση. Εδώ χρησιμοποιώ ξερό, αλλά μπορεί να είναι και φρέσκο – απλώς αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο, βάζουμε λιγότερη ποσότητα για να μη βγει υπερβολικά έντονο.

Η κανέλα Κεϋλάνης έχει επίσης έντονη αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Είναι εξαιρετικά ευεργετική για διαβητικούς και καταπολεμά λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες.

Το τσάι με τζίντζερ και γκότζι μπέρι είναι απολαυστικό παγωμένο, αλλά αν θέλουμε το πίνουμε και ζεστό (ακούγεται ίσως παράδοξο, αλλά και τα ζεστά ροφήματα κινητοποιούν στο σώμα μηχανισμούς που μπορεί να μας δροσίσουν). Για να το γλυκάνω και να αποφύγω τη ζάχαρη βάζω σιρόπι αγαύης. Μπορούμε να βάλουμε μέλι ή άλλο γλυκαντικό που μας αρέσει, ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε να είναι.

Υλικά για 2-4 ποτήρια

  • 1 λίτρο νερό 40 γρ. τζίντζερ φρέσκο με τη φλούδα, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. ξερό δενδρολίβανο
  • 1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης
  • 20 γρ. γκότζι μπέρι
  • 2 κ.σ. σιρόπι αγαύης

Εκτέλεση

Βάζουμε το νερό σε μια μεσαία κατσαρόλα και φέρνουμε σε βράση. Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το τζίντζερ, το δενδρολίβανο και την κανέλα. Κλείνουμε με το καπάκι για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα γκότζι μπέρι. Κλείνουμε πάλι το καπάκι και το αφήνουμε έτσι για περίπου μία ώρα, να γίνει ένα δυνατό τσάι και να κρυώσει. Ανακατεύουμε μέσα το σιρόπι αγαύης και το σουρώνουμε. Μεταφέρουμε σε μπουκάλι και σερβίρουμε με μπόλικο πάγο. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με λίγο φρέσκο τζίντζερ και γκότζι μπέρι.