Αν το καλοκαίρι είχε γεύση φρούτου, θα είχε σίγουρα γεύση καρπούζι!

Το καρπούζι που όλοι αγαπάμε, που όλοι περιμένουμε σαν κέρασμα μετά το γεύμα σε μια καλοκαιρινή ταβέρνα, το καρπούζι που μας θυμίζει τόσα και τόσα καλοκαίρια… δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και ωφέλιμο! Και φυσικά, όχι τυχαία, ωριμάζει το καλοκαίρι, αφού με νερό σε ποσοστό 91% και με αρκετούς ηλεκτρολύτες, αποτελεί ιδανική τροφή για να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Όμως τα οφέλη του δεν σταματούν στην ενυδάτωση. Σε όσους λοιπόν λένε ότι το καρπούζι είναι μόνο νερό και ζάχαρη, έχουμε να απαντήσουμε όλα τα παρακάτω!

Πόση ζάχαρη έχει το καρπούζι;

Το καρπούζι οφείλει τη νοστιμιά του στη γλύκα του. Στα 100 γρ. καρπουζιού τα 7,6 γρ. είναι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες είναι απλά σάκχαρα, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Αυτό προσδίδει στο καρπούζι έναν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (72-80), ο οποίος υποδεικνύει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αν όμως δεν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες, το καρπούζι δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Το σημαντικότερο; Η κατανάλωσή του έχει παρατηρηθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία θα οδηγούσε δυνητικά σε διαβήτη τύπου 2. Συνεπώς, το καρπούζι με μέτρο όχι μόνο «δεν παχαίνει», αλλά βοηθάει τον μεταβολισμό μας και αποτρέπει την ανάπτυξη διαβήτη.

Τι είναι το λυκοπένιο και τι προσφέρει

Το καρπούζι οφείλει το χρώμα του στο λυκοπένιο, μια φυτοχημική ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που υπάρχει και στην ντομάτα. Το λυκοπένιο:

  • Συμβάλλει στην καταπολέμηση των μολύνσεων.
  • Δρα ανασταλτικά στις καρδιακές παθήσεις και την αρτηριοσκλήρωση.
  • Έρευνες δείχνουν ότι αποτρέπει την εμφάνιση ωχράς κηλίδας (πάθηση του ματιού που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τύφλωση).
  • Θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και σημαντική δράση ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου, του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και του προστάτη.

Το καρπούζι συμβάλλει:

  • Στη διαχείριση του άσθματος, χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει.
  • Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης (American Journal of Hypertension).
  • Στη διατήρηση υγιούς επιδερμίδας, χάρη στο β-καροτένιο που μετασχηματίζεται σε βιταμίνη Α.
  • Στην αποθεραπεία των καταπονημένων μυών μετά την προπόνηση.

To πιο ωφέλιμο μέρος του καρπουζιού

Όσο κι αν μας αρέσει το κόκκινο μέρος του φρούτου, το πιο υγιεινό τμήμα του καρπουζιού είναι η λευκή σάρκα της φλούδας. Εκεί βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνες C, A, B6, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, κάλιο και κιτρουλίνη. Η κιτρουλίνη είναι ένα αμινοξύ που συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών, καταπραΰνει την ένταση και το άγχος. Για να καταναλώσετε τη σάρκα της φλούδας, μπορείτε να την προσθέσετε σε κυβάκια στις σαλάτες σας. Είναι τραγανή με όξινη γεύση και ταιριάζει με λάχανο, καρότο, τόνο και φιλέτο από στήθος κοτόπουλου.

Tips για τη σωστή επιλογή

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα βρίσκουμε 3 ποικιλίες καρπουζιών. Οι δύο μοιάζουν μεταξύ τους (στενόμακρα ανοιχτοπράσινα, των 13-15 κιλών, και στρογγυλά προς οβάλ –τύπου Crimson Sweet–, με ριγέ φλοιό των 10-14 κιλών). H τρίτη είναι τα mini καρπούζια με σκουροπράσινη φλούδα και άσπερμη σάρκα, βάρους 2-5 κιλών. Η παραγωγή τους οφείλεται σε μεθόδους βελτίωσης που δεν έχουν να κάνουν με τεχνικές μεταλλαγμένων φρούτων.

Υπάρχουν ορισμένα μυστικά για να διαλέξετε καλό καρπούζι, αλλά το καλύτερο παραμένει η γνωριμία με τον παραγωγό του. Προτιμήστε τα κομμένα καρπούζια. Η σκούρα φλούδα και η κόκκινη σάρκα είναι καλές ενδείξεις της ποιότητας. Χτυπήστε το απαλά. Αν ο ήχος που θα ακουστεί είναι «κούφιος», αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι είναι τόσο ώριμο όσο πρέπει. Το καρπούζι που κιτρινίζει στην περιοχή του κοτσανιού είναι άλλη μία ένδειξη νοστιμιάς.