Το breaking ή αλλιώς breakdancing το γνωρίζεις. Ήξερες, όμως, ότι θα το παρακολουθήσεις και στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού;

Το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 θα κάνει το «breaking», το οποίο οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως breakdancing. Είναι το μόνο νέο άθλημα που θα δούμε στη φετινή διοργάνωση και η αλήθεια είναι ότι ανυπομονώ. Ο ένας λόγος είναι γιατί αποτελεί ένα εξαιρετικό είδος χορού. Ο δεύτερος γιατί είμαι περίεργη να δω πώς κάτι τόσο ελεύθερο και υποκειμενικό μπορεί να προσαρμοστεί σε αθλητικά πλαίσια.

Για την προέλευση του breaking δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι. Πάντως, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Mikhail Batuev, λέκτορας στο Τμήμα Αθλητισμού, Άσκησης και Αποκατάστασης του Πανεπιστήμιο Northumbria, «οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι ρίζες του μπορούν να εντοπιστούν στα πάρτι του 1970 στην περιοχή Bronx της Νέας Υόρκης».

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, το φαινόμενο απέκτησε διεθνή προβολή μέσω μουσικών βίντεο και ταινιών, ενώ τότε άρχισε να κυκλοφορεί και ο όρος «breakdancing», τον οποίο οι breakers δεν χρησιμοποιούν. Το δεύτερο συνθετικό (-dance) προστέθηκε από ανθρώπους έξω από την κοινότητα του hip-hop. Με τα χρόνια, η σημασία και ο αριθμός των οργανωμένων διαγωνισμών breaking αυξήθηκαν. Οι βασικές τους μορφές είναι δύο: οι διαγωνισμοί πληρωμάτων και οι μάχες ένας προς έναν.

Όπως συμβαίνει με πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες που εξελίσσονται σε αθλήματα, το αγωνιστικό πλαίσιο άργησε να διαμορφωθεί. Μόλις το 2018 το breaking έγινε μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χορού, ίσως για αυτό ορισμένοι ανεπίσημοι διαγωνισμοί εξακολουθούν να θεωρούνται πιο σημαντικοί.

Πώς φτάσαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Από την εποχή της Olympic Agenda 2020 (Ολυμπιακή Ατζέντα 2020), που στην πράξη αποτελεί έναν οδηγό για το Ολυμπιακό κίνημα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προσπαθεί να εκσυγχρονίζει το αθλητικό πρόγραμμα, ώστε να το κάνει πιο ελκυστικό σε πιο ευρύ και νεαρό σε ηλικία κοινό. «Η συμπερίληψη του breaking ταιριάζει σε αυτήν τη στρατηγική, καθώς δεν υπήρχε τίποτα παρόμοιο όσον αφορά τη δημιουργικότητα, την οικονομική προσιτότητα και τον αστικό χαρακτήρα», υπογραμμίζει ο ειδικός. Η επιλογή του οφείλεται στην επιμονή της διοργανώτριας χώρας, που έχει το δικαίωμα να επιλέξει πέντε αθλήματα τα οποία συμπληρώνουν το βασικό Ολυμπιακό πρόγραμμα.

Τι θα δούμε φέτος στο Παρίσι

Κατ’ αρχάς, υπάρχουν πολλοί νέοι όροι που χρειάζεται να μάθεις, αν δεν έχεις παρακολουθήσει ποτέ έναν τέτοιο διαγωνισμό. Ωστόσο, η μορφή των αγώνων είναι απλή: 16 B-boys και 16 B-girls θα παλέψουν σώμα με σώμα κάτω από τα φώτα της Place de la Concorde, ενώ θα προηγηθούν τρεις μέρες προκριματικών αγώνων.

Όπως αναμενόταν, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη βαθμολόγηση και τον βαθμό υποκειμενικότητας, αλλά το ίδιο ισχύει και σε άλλα ολυμπιακά αθλήματα, όπως το καλλιτεχνικό πατινάζ. Προκειμένου να περιοριστεί ο υποκειμενικός παράγοντας, ο αριθμός των κριτών έχει αυξηθεί σε εννέα (προηγουμένως ήταν 3-5). Όσο για το σύστημα βαθμολόγησης, αυτό βασίζεται σε έξι κριτήρια: δημιουργικότητα, προσωπικό στοιχείο, τεχνική, ποικιλία, παραστατικότητα και μουσικότητα.

Η breaking κοινότητα ήταν πάντα πολύ κλειστή και χωρίς επισημότητες. Μπορεί, λοιπόν, ορισμένοι breakers και κριτές να βρουν ασυνήθιστο το νέο αυτό αθλητικό πλαίσιο. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που θα σπάσει την τυπικότητα αυτή: είναι το μόνο άθλημα όπου οι κριτές πρέπει να χορέψουν για τους αθλητές και τους θεατές. Ας μην το χάσουμε αυτό!