Ο «υγρός χρυσός» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ποτήρι νερό με κουρκουμά, το ρόφημα που συστήνουν καλοδιαβασμένοι διατροφολόγοι και διαιτολόγοι ανά τον κόσμο, για ενυδάτωση του οργανισμού και καταπολέμηση της φλεγμονής. Δεν αποτελεί νέα τάση η προσθήκη βοτάνων, μυρωδικών ή ακόμη και φρούτων και λαχανικών στο νερό, προκειμένου αυτό το διαυγές άοσμο και άγευστο υγρό που μας κρατά στη ζωή να γίνει εύγευστο και αρωματικό: λεμόνι, φύλλα δυόσμου ή μέντας, αγγουράκι ή φλούδες πορτοκαλιού… Τι θα λέγατε όμως για το «χρυσό μπαχάρι»; Έτσι αποκαλούν τον κουρκουμά οι διατροφολόγοι, οι οποίοι προτείνουν, όχι μόνο να τον προσθέτουμε στα λαδερά και τις κόκκινες σάλτσες μας δίνοντας μια εξωτική πινελιά στη μεσογειακή κουζίνα, αλλά να τον πίνουμε και στο ποτήρι.
Η ενυδάτωση προάγει την υγεία
«Όταν διψάσεις, είναι πολύ αργά για να σκάψεις ένα πηγάδι», λένε οι Ιάπωνες. Παραφράζοντας την ασιατική παροιμία, όταν διψάσεις είναι πολύ αργά για να πιεις ένα ποτήρι νερό. Ο γιατρός σας ξέρει γιατί: Νερό πίνουμε προκαταβολικά, αν θέλουμε να είμαστε καλά ενυδατωμένοι.
Ένα ποτήρι νερό κάθε τόσο μέσα στην ημέρα είναι η απλούστερη κίνηση που μπορεί να κάνει κανείς για να προάγει την υγεία του, καθώς η επαρκής ενυδάτωση συνδέεται στενά με τη μακροβιότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πίνουμε ό,τι ρόφημα μας κάνει κέφι: ο καφές, για παράδειγμα, και το αλκοόλ μας αφυδατώνουν. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο η ανάγκη για ενυδάτωση ενισχύεται. (Αρκεί να μην έχει κανείς προβλήματα καρδιακής η νεφρικής ανεπάρκειας, οπότε η κατανάλωση νερού και άλλων υγρών πρέπει να γίνεται με μέτρο). Γι’ αυτό και ο κίνδυνος αφυδάτωσης μεγαλώνει καθώς ο άνθρωπος γερνάει. Μείνετε ενυδατωμένοι λοιπόν πίνοντας αρκετό νερό, ειδικά στους ζεστούς μήνες του χρόνου. Ανάμεσα σε άλλα, η ενυδάτωση ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, τη δυνατότητα πνευματικής συγκέντρωσης και βοηθάει στην απώλεια βάρους με διάφορους μηχανισμούς.
Δοκιμάστε νερό με κουρκουμά
Αν βαριέστε το σκέτο νερό, υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσθέσετε άρωμα και γεύση. Μία κανάτα με φύλλα μέντας ή δυόσμου ή το γνωστό μας λεμονόνερο είναι ό,τι πρέπει για να δροσιστείτε το καλοκαίρι λαμβάνοντας και τις ωφέλιμες ιδιότητες από τα συστατικά του λεμονιού και της μέντας ή του δυόσμου. Η μενθόλη ενισχύει τη μνήμη ενώ το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. (Η επιστήμη δεν επαληθεύει ότι αυξάνει τον μεταβολισμό, ούτε ότι τον αποτοξινώνει.) Ποια είναι όμως η νέα αγάπη των διατροφολόγων και των new agers; Ο κουρκουμάς, που τα τελευταία χρόνια έγινε ο μαϊντανός εξ ανατολής: Μπαίνει παντού για έναν -τουλάχιστον- καλό λόγο: Το πολύτιμο μπαχαρικό τα βάζει με τη φλεγμονή στο σώμα μας και φαίνεται ότι την περιορίζει. Τι έχουμε μάθει ως τώρα για τον κουρκουμά; Ότι αυτό το φυτό, που συγγενεύει με το τζίντζερ, προέρχεται από τη νοτιοανατολική Ασία και καλλιεργείται για εμπορικούς λόγους κυρίως στην Ινδία, καθώς αποτελεί το βασικό συστατικό του κάρυ. Η ουσία που κάνει τη διαφορά στην υγεία μας είναι η κουρκουμίνη στην οποία αποδίδονται οι αντιφλεγμονώδεις -και αντικαρκινικές σύμφωνα με κάποιες μελέτες- ιδιότητες.
Το αμερικανικό NIH (National Institutes of Health) και συγκεκριμένα το τμήμα που αφορά συμπληρωματικές, ολιστικές και εναλλακτικές θεραπείες, αναφέρει ότι ο κουρκουμάς προτείνεται ως συμπλήρωμα διατροφής για μια ποικιλία παθήσεων, όπως αρθρίτιδα, πεπτικές διαταραχές, λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλεργίες, ηπατικές παθήσεις, κατάθλιψη και πολλά άλλα νοσήματα.
Το αντιφλεγμονώδες που τα βάφει όλα κίτρινα
Σύμφωνα με την Ujjwala Baxi, πιστοποιημένη διαιτολόγος και «πρέσβειρα» διάσημης ινδικής εταιρίας τσαγιών, το νερό με κουρκουμά βρίθει αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή, προλαμβάνοντας έτσι και τις χρόνιες ασθένειες. Η Baxi, η οποία προσθέτει κουρκουμά σε κάποια ποτήρια με νερό μέσα στη μέρα της, κάνει και μία κίνηση «ματ»: ρίχνει και μία πρέζα μαύρο πιπέρι στο κίτρινο αυτό ρόφημα προκειμένου να ενισχύσει την αντιφλεγμονώδη δράση. Εκείνη ξέρει. Η Baxi δίνει και άλλες χρήσιμες συμβουλές για ακόμη πιο ενισχυμένα ροφήματα και προτείνει να ρίχνουμε και λίγες σταγόνες λιωμένου βουτύρου ghee (σ.σ. μία παραλλαγή του κλαριφιέ που προέρχεται από την Ινδία και μπαίνει σε πακιστανικές και ινδικές συνταγές). Το συγκεκριμένο βούτυρο όπως και κάθε έλαιο βοηθάει στην απελευθέρωση φλαβονοειδών του κουρκουμά. Τα φλαβονοειδή, ως γνωστό, βοηθούν στον έλεγχο της υπέρτασης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πότε μπορούμε να πίνουμε αυτή την αντιφλεγμονώδη βόμβα; Όποτε μας κάνει κέφι: Από το πρωί με νηστικό στομάχι, όπως πολλοί συνηθίζουν να πίνουν το νερό με λεμόνι μέχρι πριν τον βραδινό ύπνο.
Το ινδικό σαφράν
Στις Ινδίες ο κουρκουμάς εκτός από ιαματικό μπαχάρι για πάσα νόσο, θεωρείται και ιερή ρίζα που «διασφαλίζει» την υγεία και την ευημερία όχι μόνο του ατόμου αλλά και της οικογένειας που την καλοδέχεται στο σπιτικό της και προσθέτει το χρυσοκίτρινο έως βαθύ πορτοκαλί χρώμα της στα παραδοσιακά πιάτα υποκαθιστώντας συχνά το ακριβό σαφράν.
H2O + κουρκουμάς:
Η συνταγή Αν είναι να μπω στον αγώνα για την καταπολέμηση της φλεγμονή,ς θα κατεβάσω το ποτήριον τούτο ακολουθώντας τη συνταγή της Ινδού διαιτολόγου, Ujjwala Baxi. Για ένα ποτήρι «κουρκουμόνερου» θα χρειαστείτε:
- νερό (1 ποτήρι) λίγες
- σταγόνες βούτυρο ghee
- 1/4 κουταλιά του γλυκού σκόνη κουρκουμά
- μια πρέζα μαύρο πιπέρι
- χυμός από μισό λεμόνι
Επειδή θα χρησιμοποιήσετε βούτυρο, θα πρέπει να το λιώσετε σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι χρησιμοποιώντας χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το βούτυρο ghee, απομακρύνετε το σκεύος από την εστία και προσθέστε τη σκόνη κουρκουμά και το μαύρο πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε το νερό. Βάλτε το μείγμα να βράσει και μόλις κοχλάσει σβήστε και προσθέστε τον χυμό λεμονιού.
Tip: Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μέλι, που ταιριάζει σε όλα αυτά τα εμπλουτισμένα με αντιοξειδωτικά νερά και να κάνουμε το μείγμα πιο ευκολόπιοτο.
Αν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή, καλό είναι να ρωτήσετε τον γιατρό σας γιατί ακόμα και τα βότανα ή τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένα φάρμακα.