Τα αποξηραμένα φρούτα είναι γενικά ένα σνακ θρεπτικό και ωφέλιμο για την υγεία. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα πολύτιμα συστατικά. Στα αποξηραμένα φρούτα έχει αφαιρεθεί η μεγαλύτερη ποσότητα νερού που περιέχουν όταν είναι φρέσκα, με τη βοήθεια διαφόρων μεθόδων αποξήρανσης. Έχουν υψηλή διατροφική αξία, διατηρούνται εκτός ψυγείου για μεγάλο διάστημα και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους και σε διάφορες συνταγές.
Γενικά είναι πολύ πιο υγιεινά από διάφορα επεξεργασμένα σνακ, αρκεί να επιλέγουμε προσεκτικά. Μπορούμε βέβαια να φτιάξουμε και τα δικά μας, στο σπίτι, για παράδειγμα με μήλα ή μπανάνες. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά είδη αποξηραμένων φρούτων, από σταφίδες, σύκα, χουρμάδες και δαμάσκηνα μέχρι λωτό, goji berries και παπάγια. Υπάρχουν βέβαια διάφορες ανά είδος, όπως και διάφοροι τρόποι αποξήρανσης, π.χ. τα αφυδατωμένα και τα οσμωτικά.
Ας δούμε τα βασικά που πρέπει να κοιτάμε όταν διαλέγουμε:
- Επιλέγουμε αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη Συνήθως αυτά που έχουν ζάχαρη έχουν εντονότερο και πιο ελκυστικό χρώμα, ενώ ασπρίζουν λίγο εξωτερικά. Σε κάθε περίπτωση, κοιτάμε πάντα τα συστατικά τους και επιλέγουμε αυτά χωρίς τη ζάχαρη.
- Προσέχουμε να μην έχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης Το σιρόπι καλαμποκιού είναι ένα οικονομικό παρασκεύασμα που φτιάχνεται από γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι. Μέσω χημικής διαδικασίας προκύπτει ένα μείγμα φρουκτόζης και γλυκόζης, το οποίο χρησιμοποιείται σε τρόφιμα σαν γλυκαντικό και συντηρητικό. Είναι η φθηνότερη λύση και δυστυχώς πολλές επεξεργασμένες τροφές το περιέχουν. Πρέπει να το αποφεύγουμε γενικά, καθώς –εκτός από τα υψηλά σάκχαρα– μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το σκεύασμα είναι ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία.
- Προσέχουμε να μην περιέχουν θειούχα οξέα Τα θειούχα οξέα (Ε220-228), που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικό όχι μόνο στα ξερά φρούτα (κυρίως στα βερίκοκα) αλλά και σε τονωτικά ποτά και επεξεργασμένες σάλτσες.
- Αποφεύγουμε τα έντονα χρώματα Γενικά, όσο πιο λαμπερό και έντονο χρώμα έχουν, τόσο πιο πολλά συντηρητικά και χρώματα διαθέτουν.
- Προτιμάμε βιολογικά Τα αποξηραμένα φρούτα βιολογικής γεωργίας που είναι πιο αγνά (πάλι τσεκάρουμε τα συστατικά τους για σιγουριά).
- Προτιμάμε τα συσκευασμένα αποξηραμένα φρούτα Όταν είναι συσκευασμένα αφενός έχουμε καλύτερο έλεγχο της ποιότητάς τους και των πρόσθετων που περιέχουν, αφετέρου είναι καθαρά. Γενικά τα αποξηραμένα φρούτα που δεν διατηρούνται σωστά μπορεί να πιάσουν μύκητες, ενώ είναι ιδιαίτερα ελκυστικά σε έντομα τα οποία τείνουν να κάνουν τα αβγά τους σε αυτά.
- Προτιμάμε τα φρούτα που έχουν υποστεί όσμωση Όσμωση είναι η διαδικασία αφυδάτωσης φρούτων χωρίς θερμική επεξεργασία. Αυτό σημαίνει ότι τα φρούτα διατηρούν ανέπαφα τα πολύτιμα συστατικά τους και μετά την αποξήρανση. Σε αυτή τη διαδικασία γενικά δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά, γλυκαντικά και χρώματα, ενώ η διάρκεια ζωής τους παρατείνεται.
- Αποξηραμένα με τη μέθοδο της αφυδάτωσης Αντίστοιχα με την οσμωτική μέθοδο, έχουμε και τη μέθοδο αφυδάτωσης φρούτων, που τα διατηρεί πολύ τραγανά αφού αφαιρείται η υγρασία του φρούτου τελείως. Αυτό γίνεται σε αφυδατωτή. Και αυτή η μέθοδος διατηρεί ανέπαφες τις βιταμίνες και τα μέταλλα των φρούτων, αλλά επίσης διατηρεί ζωηρό το χρώμα και το άρωμά τους.