Είστε από τους τύπους που προτιμούν να ασκούνται μόνοι τους στο γυμναστήριο ή προτιμάτε τα γκρουπάκια που συγχρονίζονται και γυμνάζονται ομαδικά; Καταρχάς να υπογραμμίσουμε πως όποια μορφή άσκησης κι αν προτιμάτε τα οφέλη για την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση είναι πολύτιμα. Βέβαια, μια νέα μελέτη υποστηρίζει πως αν είστε μοναχικός τύπος στην άσκηση, ίσως χάνετε κάποια σημαντικά οφέλη για την υγεία σας, τα οποία προσφέρουν τα πιο πολυπληθή γκρουπάκια.

Άσκηση ατομική, ομαδική ή… τυπική;

Η άσκηση είναι γνωστό πως ενισχύει την ψυχική υγεία, βελτιώνει τον ύπνο και την διάθεση (συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης για σεξ), ενισχύει την ενέργεια και την πνευματική εγρήγορση. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Osteopathic Association, οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο η ομαδική άσκηση μπορεί να ωφελήσει τους φοιτητές ιατρικής, άτομα δηλαδή με υψηλά επίπεδα στρες.

Στο πλαίσιο της μελέτης, λοιπόν, 69 φοιτητές συμμετείχαν σε μία από τρεις ομάδες άσκησης. Η πρώτη έκανε 30λεπτα ομαδικών ασκήσεων ενδυνάμωσης κορμού και αντοχής, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Στην δεύτερη, τα άτομα ασκούνταν μόνα τους ή με το πολύ δύο συνασκούμενους, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Στην τρίτη ομάδα, η μόνη άσκηση που έκαναν οι φοιτητές ήταν περπάτημα ή ποδήλατο, στο πλαίσιο των τυπικών μετακινήσεών τους. Οι ερευνητές μετρούσαν τα επίπεδα στρες και την ποιότητα ζωής –ψυχικής, σωματικής και συναισθηματικής υγείας– των τριών ομάδων για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Όλοι οι φοιτητές ξεκίνησαν από τα ίδια επίπεδα στρες. Έπειτα από 12 εβδομάδες, τα άτομα που συμμετείχαν στην ομαδική άσκηση είδαν βελτίωση σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους, καθώς και κάποια πτώση στα επίπεδα στρες.

Στον αντίποδα, οι φοιτητές που ασκούνταν μόνοι βελτίωσαν τα επίπεδα μόνο της ψυχικής τους υγείας, παρόλο που ασκούνταν περισσότερες ώρες από τους υπόλοιπους. Όσο για την τελευταία ομάδα, αυτή δεν είδε αλλαγές ούτε στα επίπεδα στρες ούτε στην ποιότητα ζωής μέχρι το τέλος της μελέτης. Φυσικά, το δείγμα που μελετήθηκε δεν ήταν αρκετά μεγάλο, ενώ περιοριζόταν μόνο σε φοιτητές ιατρικής. Επιπλέον, τα άτομα επέλεξαν μόνα τους την ομάδα στην οποία θα έμπαιναν, οπότε ίσως και στοιχεία του χαρακτήρα τους να επηρέασαν το αποτέλεσμα. Θα πρέπει, λοιπόν, να διατηρηθούν κάποιες επιφυλάξεις για το συμπέρασμα της μελέτης. Σε κάθε περίπτωση, κάτι δείχνει για την ομαδική γυμναστική.

Γιατί να πείτε «ναι» στα γκρουπάκια Αυτή δεν είναι η μοναδική μελέτη που προτείνει τα οφέλη της ομαδικής άσκησης. Σύμφωνα με άρθρο του 2013 στην International Journal of Sport and Exercise Psychology, ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που γυμνάζονται ομαδικά επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο. Αυτό, λένε οι ίδιοι, μπορεί να συμβαίνει λόγω της μεγαλύτερης έκλυσης ενδορφινών (των ορμονών της χαράς) που προκύπτει από την ομαδική άσκηση. Παρατηρείται σε διάφορες ομαδικές δραστηριότητες (π.χ. παιχνίδι, θρησκευτικά έθιμα, χορός), ενώ ενισχύει και τις επιδόσεις του ασκούμενου.

Ο Paul Estabrooks, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Νεμπράσκα, υποστηρίζει –έπειτα από δική του μελέτη– ότι η ομαδική άσκηση έχει τα περισσότερα οφέλη από κάθε άλλη «σύνθεση». Τονίζει, ωστόσο, ότι έχει νόημα η άσκηση αυτή να χρησιμοποιεί «δυναμικές στρατηγικές». Εξηγεί: «Για να έχουν πραγματικά οφέλη τα άτομα, πρέπει να βάζουν στόχους, να μοιράζονται απόψεις για την άσκηση και να συνομιλούν μεταξύ τους στην τάξη. Να επιστρατεύουν υγιή ανταγωνισμό και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που κάνουν τα άτομα να νιώθουν ότι ανήκουν κάπου. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να το βρεις στην ομαδική άσκηση και ίσως τελικά να μην ταιριάζει και σε όλους τους χαρακτήρες, π.χ. στους πιο εσωστρεφείς». Φροντίστε, λοιπόν, να βρείτε μια σωματική δραστηριότητα που αγαπάτε και μην την σταματήσετε ποτέ – αν είναι και ομαδική, τόσο το καλύτερο.