Τι φταίει και δεν σου αρέσει το πώς βγαίνεις στις φωτογραφίες; Σήμερα, έχουμε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, εικόνες στα smartphone μας, αλλά αυτό δεν ίσχυε πάντα. Πολλοί από εμάς θυμόμαστε ακόμα τις παλιές καλές μέρες της λήψης φωτογραφιών στις φωτογραφικές μηχανές μας και περιμένοντας με ανυπομονησία να αναπτύξουμε τα ρολά φιλμ για να δούμε τις φωτογραφίες.
Στην πραγματικότητα, η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Γάλλο Nicéphore Niépce το 1826 (μέσω PBS). Το 1986, η Kodak παρουσίασε τις πρώτες φωτογραφικές μηχανές point-and-shoot και τις ακολούθησε η Fuji, η οποία κατασκεύασε την πρώτη κάμερα μιας χρήσης. Η πρόσβαση σε κάμερα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για να απαθανατίσετε στιγμές.
Οι φωτογραφίες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος διατήρησης της μνήμης του παρελθόντος, ανά Ζωή ως Άνθρωπος. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να απαθανατίσουν σημαντικές στιγμές στη ζωή, όπως γάμους ή αποφοίτηση, και τα smartphone το έχουν κάνει πολύ πιο εύκολο. Τώρα, τραβάμε τόσες πολλές φωτογραφίες που μπορεί να καταλήξουμε να αγνοούμε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Το BBC μοιράστηκε ότι η λήψη πάρα πολλών φωτογραφιών μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να θυμάστε ειδικές στιγμές, που ονομάζονται “φωτογραφικά φαινόμενα βλάβης”.
Με την πρόσβαση σε ένα smartphone, μπορείτε να τραβήξετε περισσότερες φωτογραφίες από ποτέ γιατί αν δεν σας αρέσει μία, μπορείτε πάντα να τραβήξετε άλλη και άλλη.
Ωστόσο, έχει προκύψει ένα νέο πρόβλημα: Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες πολλές φωτογραφίες – ή ίσως επειδή είναι τόσες πολλές – σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει το πώς φαινονται στις εικόνες αυτες!
Ξέρετε πώς μοιάζετε γιατί έχετε δει συχνά τον εαυτό σας στον καθρέφτη. Αλλά τότε γιατί σε μερικούς αρέσει το πώς φαίνονται στον καθρέφτη αλλά όχι στις φωτογραφίες;
Αυτό είναι το φαινόμενο της απλής έκθεσης, το οποίο αντιλήφθηκε από τον Robert Zajonc, έναν ψυχολόγο, το 1968.
Όταν βλέπουμε τις αντανακλάσεις μας στον καθρέφτη, αυτό αντιστρέφεται και έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον εαυτό μας ως την αντίστροφη εκδοχή του εαυτού μας. Και όσο περισσότερο βλέπεις τον εαυτό σου με έναν συγκεκριμένο τρόπο, τόσο πιο ελκυστικός βρίσκεσαι. Ωστόσο, οι εικόνες δείχνουν την εικόνα σας όπως πραγματικά φαίνεστε. Όταν κοιτάτε τον εαυτό σας σε εικόνες, είναι μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή του εαυτού σας από ό,τι έχετε συνηθίσει να βλέπετε.
Το Wired αποκαλεί την εικόνα που βλέπετε στον καθρέφτη “την προτιμώμενη εικόνα του εαυτού σας” και όταν η κάμερα την αναποδογυρίζει, τείνετε να παρατηρείτε περισσότερο την ασυμμετρία του προσώπου σας, καθώς δεν έχετε συνηθίσει να βλέπετε τον εαυτό σας έτσι. Δεδομένου ότι είστε πιο εξοικειωμένοι με μια αντίστροφη εικόνα του εαυτού σας, τείνετε να μην σας αρέσει το πώς φαίνεστε στις φωτογραφίες γιατί απλά δεν το έχετε συνηθίσει.
Για διαβάστε όμως κι αυτό το πολύ ενδιαφέρον. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin έδειξε ότι, όταν έδειχναν αλλοιωμένες φωτογραφίες του εαυτού τους όπου φαίνεται πιο ελκυστικός και λιγότερο ελκυστικός από ό,τι στην πραγματική ζωή, οι άνθρωποι επέλεγαν τις πιο ελκυστικές εκδοχές του εαυτού τους ως πραγματική τους εμφάνιση πριν από την πραγματική ή λιγότερο ελκυστικές εκδόσεις.
Σύμφωνα με το Psychology Today, αυτό συμβαίνει λόγω μιας προκατάληψης που ονομάζεται «αυτοενίσχυση». Το περιοδικό το περιγράφει ως «την τάση να αξιολογούμε τα «δικά μας χαρακτηριστικά και ικανότητες πιο ευνοϊκά από ό,τι είναι αντικειμενικά δικαιολογημένο», κάτι που κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι πιο ελκυστικοί από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
Και τέλος, τα φίλτρα ομορφιάς στα social media δεν βοηθούν αυτό το φαινόμενο!
Η Δρ Melissa Doft εξήγησε στο Forbes ότι πολλοί από τους ασθενείς της εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την εμφάνισή τους, λέγοντας πως τα φίλτρα ομορφιάς κάνουν τους ανθρώπους «πιο ανασφαλείς» για τη φυσική τους εμφάνιση γιατί αυτό είναι συνηθισμένο να βελτιώνει την εμφάνισή κάποιου για να δείχνει άψογος. Η προσδοκία μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να μην αρέσει στους ανθρώπους η εμφάνισή τους στην πραγματική ζωή.