Ο όρος doxing, προέρχεται από το λεκτικό “dropping dox” ή “documents”. Το doxing είναι μια μορφή διαδικτυακού εκφοβισμού που χρησιμοποιεί ευαίσθητες ή μυστικές πληροφορίες για την παρενόχληση, την έκθεση, την οικονομική ζημία ή άλλη εκμετάλλευση ατόμων που αποτελούν στόχο.

Το doxing περιλαμβάνει τη λήψη συγκεκριμένων πληροφοριών σχετικά με κάποιον και στη συνέχεια τη διάδοσή τους στο διαδίκτυο. Η πρακτική αυτή είναι δημοφιλής εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, 1/6 ανθρώπους που ψάχνουν σύντροφο στο διαδίκτυο να έχουν πέσει θύματα της.

Ο όρος “doxing” απέκτησε για πρώτη φορά δημοτικότητα τη δεκαετία του 1990, όταν οι χάκερς άρχισαν να αποκαλύπτουν όσους κρύβονταν πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου. Σήμερα ωστόσο έχει αποκτήσει μια εντελώς διαφορετική μορφή και τα θύματά του είναι κατά κύριο λόγο γυναίκες.

Πώς λειτουργεί το Doxing;

Το Doxing βασίζεται στο γεγονός ότι σχεδόν όλοι έχουν δεδομένα που τους αφορούν και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τα οποία προστατεύονται από διαφορετικά επίπεδα ασφάλειας – και σε ορισμένες περιπτώσεις, σχεδόν καθόλου. Μόλις βρεθούν αυτά τα δεδομένα, μετατρέπονται σε όπλο και χρησιμοποιούνται εναντίον του στόχου.

Παρακολούθηση ονομάτων χρήστη

Οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν τα ίδια ή παρόμοια ονόματα χρήστη σε διαφορετικούς λογαριασμούς για διάφορους ιστότοπους και διαδικτυακές εφαρμογές. Επομένως, είναι σχετικά εύκολο για εγκληματίες του κυβερνοχώρου, ακτιβιστές ή άλλους επιτήδειους να χρησιμοποιήσουν τα παρόμοια ονόματα χρήστη για να εντοπίσουν λογαριασμούς που τους ανήκουν. Τα δεδομένα από καθέναν από αυτούς τους λογαριασμούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σύνταξη ενός πιο λεπτομερούς portfolio που αποκαλύπτει πληροφορίες για το θύμα τους.

Phishing & doxing

Εάν είτε πέσεις θύμα μιας απάτης phishing είτε κάποιος καταφέρει να διεισδύσει στο email σου, μπορεί να αποσπάσει ευαίσθητα στοιχεία για εσάς και να περάσει από τους λογαριασμούς σου, χρησιμοποιώντας τα email σου για μια επίθεση doxing.

Παρακολούθηση των social media

Εάν καταστήσεις τους λογαριασμούς σου στα social media διαθέσιμους στο κοινό (δημόσιο προφίλ), κάθε πληροφορία που δημοσιεύεις για τον εαυτό σου ή έχεις στο προφίλ σου μπορεί να γίνει αντιληπτή από άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το πού εργάζεσαι, τους φίλους σου, τις φωτογραφίες σου, τα μέλη της οικογένειας, πράγματα που σου αρέσουν και πολλά άλλα.

Ένας doxer μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τις πληροφορίες για να συμπεράνει τις απαντήσεις σου σε κοινές ερωτήσεις ασφαλείας, όπως «Ποιο είναι το όνομα του κουμπάρου μου;» ή «Ποιο είναι το όνομα του αγαπημένου σας κατοικίδιου;».

Τι πληροφορίες αναζητούν οι Doxers;

Παραδείγματα πληροφοριών που συνήθως αναζητούν οι doxers περιλαμβάνουν:

  • Τηλέφωνα: Προσποιούμενοι ότι είναι κάποιος άλλος και στη συνέχεια κάνοντας ερωτήσεις για να πάρουν περισσότερες πληροφορίες. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ασφαλείς λογαριασμούς χρηστών.
  • Αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης: Ένας αριθμός κοινωνικής ασφάλισης απαιτείται για την επικύρωση της ταυτότητας ενός ατόμου σε διάφορους ιστότοπους και με ένα ευρύ φάσμα εταιρειών που κατέχουν ιδιωτικά δεδομένα.
  • Διεύθυνση κατοικίας: Η διεύθυνση κατοικίας μπορεί όχι μόνο να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση της ταυτότητας κάποιου, ενώ προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν ιδιωτικό λογαριασμό, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από έναν επιτιθέμενο για να υποβάλει αίτηση για νέους λογαριασμούς, προσποιούμενος το θύμα.
  • Στοιχεία πιστωτικής κάρτας: Τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο με σκοπό το κέρδος ή να βλάψουν την πιστοληπτική ικανότητα του θύματος, καθώς και να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.

Είναι παράνομο το Doxing;

Σε πολλές περιπτώσεις, το doxing δεν είναι παράνομο, ιδίως επειδή οι πληροφορίες που εκτίθενται είναι ήδη δημόσια διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι, σε κάποιο σημείο, ο στόχος παραχώρησε το νόμιμο δικαίωμα για δημοσίευση. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες μπορεί να καταστήσει τη συνολική πράξη παράνομη, ιδίως εάν περιλαμβάνει παρακολούθηση, απειλή ή παρενόχληση του στόχου.

Το Doxing μπορεί επίσης να είναι παράνομο εάν αποκαλύπτονται ορισμένες πληροφορίες. Για παράδειγμα, είναι παράνομο το doxing ενός κυβερνητικού υπαλλήλου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για ομοσπονδιακό αδίκημα. Και ενώ δεν είναι «παράνομο», το doxing θεωρείται ανήθικο, επειδή αποκαλύπτονται πληροφορίες χωρίς την άδεια του θύματος. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση σίγουρα ό,τι είναι νόμιμο, δεν είναι και ηθικό.

Γιατί επηρεάζει περισσότερες γυναίκες;

Σίγουρα ο καθένας μας μπορεί να πέσει θύμα doxing, ειδικά ανάλογα τους εχθρούς που έχει, ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι γυναίκες πέφτουν πολύ πιο συχνά θύματα. Τόσο λόγω του revenge porn που δυστυχώς επηρεάζει όλο και περισσότερες γυναίκες, όσο και λόγω της διαρροής των στοιχείων τους μέσω ξεκάθαρων επιθέσεων. Το ChatPic.org ήταν δηλαδή μια κατεξοχήν περίπτωση doxing και χιλιάδες γυναίκες είδαν ευαίσθητες φωτογραφίες τους να εκτίθενται δημόσια. Ήταν φωτογραφίες τόσο από τα προσωπικά τους social media, όσο και άλλες που έστειλαν σε ιδιωτικές τους στιγμές.

Μια παγκόσμια έκθεση για το 2020 από την Economist Intelligence Unit (EIU), διαπίστωσε ότι το 45% των γυναικών της γενιάς Z και οι Millennials να αναφέρουν ότι έχουν πέσει θύματα διαδικτυακής βίας, σε σύγκριση με το 31% των γυναικών της γενιάς X και των Baby Boomers. Ταυτόχρονα, το 85% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι έχουν γίνει μάρτυρες διαδικτυακής βίας κατά των γυναικών.