Η νέα τάση στη εργασία ακούει στο όνομα lazy girl job, δεν αφορά μόνο γυναίκες και επιδιώκει να φέρει την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής.

Η τάση lazy girl jobs δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, ούτε τους… μη εργατικούς. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από την Wall Street Journal για να περιγράψει μια πρακτική που αμφισβητεί την κουλτούρα της εργασιομανίας και πιστεύει σε έναν τρόπο ζωής που θέτει σε προτεραιότητα την υγεία, την ευεξία και την προσωπική ζωή του εργαζόμενου.

Η  lazy girl job είναι μια δουλειά που σου εξασφαλίζει έναν μισθό αλλά αφήνει ενέργεια και ελεύθερο χρόνο για προσωπική ζωή. Φυσικά και δεν υπάρχει καμία τεμπελιά σε αυτήν την προσέγγιση και ο όρος lazy στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται «ποιητική αδεία» σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα και κουλτούρα που το να είσαι συνεχώς πνιγμένος στην δουλειά σε βαθμό εξάντλησης, θεωρείται παράσημο.

Η lazy girl job δεν είναι τεμπελιά

Η τάση lazy girl job έρχεται σε συνέχεια όλων των προηγούμενων τάσεων που αμφισβητούν την κουλτoύρα της δουλειάς μέχρι τελικής πτώσεως, μια φιλοσοφία που βρήκε πρόσφορο έδαφος στην γενιά Ζ και εκφράστηκε με την τάση της Σιωπηλής Παραίτησης και της Bare Minimum Δευτέρας.

Αυτός ο νέος όρος εκφράζει τη μετακίνηση μιας μεγάλης μερίδας των εργαζομένων που δεν πιστεύουν πια ότι οφείλουν να αφιερώνουν όλο τους τον χρόνο και όλο τους το είναι στη δουλειά. Πρόκειται κυρίως για τις νέες γενιές εργαζομένων που δεν θέλουν η ζωή τους να περιστρέφεται γύρω από τη δουλειά τους, που ζητούν αξιοπρεπείς μισθούς, ευέλικτα ωράρια, οι οποίοι αμφισβητούν την ιδέα ότι το να βρίσκεσαι σε ένα γραφείο κάποιες συγκεκριμένες ώρες συνεπάγεται παραγωγικότητα.

Υγιή πρότυπα στο TikTok

Η τάση αυτή πρόσφατα έγινε viral και στα social media με πολλούς και πολλές TikTokers να προβάλλουν την άποψη ότι η δουλειά δεν θα έπρεπε να σε αρρωσταίνει, ούτε να σου προκαλεί burnout, μια εποχή που η τηλεργασία έχει κάνει δυνατή την ευελιξία και την αυτονομία. «Υπάρχει τρόπος να έχεις θετική εμπειρία από την εργασία σου, κάτι το οποίο διαχειρίζεται πολύ καλά η Generation Z, παίρνοντας την σκυτάλη από τους Millennials που ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν αυτή τη συζήτηση», ανέφερε στο BBC η 26χρονη Gabrielle Judge που το video της στο Tik Tok για το lazy girl job έγινε viral και που εκτός από τα 350 χιλιάδες likes δημιούργησε το #lazygirljob TikTok hashtag με πάνω από 17 εκατομμύρια views.

Η Judge επίσης υποστηρίζει ότι το τι σημαίνει lazy girl job είναι διαφορετικό για τον καθένα, γιατί κάθε εργαζόμενος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Πάντως, όλες οι lazy girl jobs καταλήγει πως ικανοποιούν τέσσερα κριτήρια:

  • Δεν έχουν υπερωρίες, πολλές ώρες μετακίνησης και τοξικές συνθήκες εργασίας.
  • Προσφέρουν απομακρυσμένη ή υβριδική εργασία.
  • Παρέχουν ικανοποιητικό μισθό.
  • Εξασφαλίζουν ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής.

Με άλλα λόγια, προσφέρουν ένα υγιές περιβάλλον εργασίας που αφήνει χρόνο στους εργαζόμενους να φροντίζουν τους εαυτούς τους.

Σύμφωνα με την Eliana Goldstein, μια millennial career coach με έδρα την Νέα Υόρκη, η τάση του lazy girl job είναι η απόρριψη της κουλτούρας της εργασιομανίας και της εξάντλησης που κυριάρχησε τις προηγούμενες δεκαετίες και που ολοένα και περισσότερο φαίνεται να υποχωρεί.