Μια πρώην λογίστρια κρύβεται πίσω από τα ευφάνταστα φωτιστικά Skarpelo, μια καλλιτεχνική φύση που δεν την άφηνε ποτέ να κοιμάται, διακατέχει την Ειρήνη Δασκαλοπούλου την εμπνεύστρια και δημιουργό αυτών των φωτιστικών! Συναντηθήκαμε με αφορμή τη νέα της συλλογή «Islands», μιλήσαμε για το πως έφτασε ως εδώ αλλά και το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι μια μητέρα να κάνει πράξη το όνειρο της.

Μια δημιουργός πιο φωτεινή και από τα ίδια τα φωτιστικά της!…

Συνέντευξη στη Δήμητρα Βγενά

Tι σημαίνει «Skarpelo» και πως προέκυψε η ιδέα γι’ αυτό το όνομα;

Η λέξη σκαρπέλο έχει ιταλική προέλευση «scarpello» ή «scalpello» της οποίας η αντίστοιχη ελληνική είναι η σμίλη. Το σκαρπέλο είναι ένα εργαλείο κατεργασίας διαφόρων υλικών. Στην Ελλάδα συνδέεται κυρίως με την κατεργασία ξύλου. 

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την κατασκευή φωτιστικών, η πρώτη μου ύλη ήταν το ξύλο, συγκεκριμένα τα θαλασσόξυλα και οι κορμοί που μάζευα η ίδια από τη θάλασσα ή το βουνό. Έτσι επειδή το σκαρπέλο ήταν ένα εργαλείο που χρησιμοποιούσα αρκετά αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω στην καλλιτεχνική μου ταυτότητα!

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με την κατασκευή φωτιστικών;

Κάθε καλοκαίρι έπαιρνα κάτι μαζί μου από το καλοκαίρι, από τις παραλίες που επισκεπτόμουν, μάζευα ξύλα με περίτεχνα σχήματα, καμένα από την αλμύρα και τον ήλιο. Έτσι κάποια στιγμή βρέθηκα να έχω πάρα πολλά θαλασσόξυλα και ξεκίνησα να δω πως θα τα αξιοποιήσω. Μέσα από αυτή την αναζήτηση δημιουργήθηκε η ιδέα να φτιάξω το πρώτο μου φωτιστικό! 

Πριν από το Skarpelo, η Ειρήνη επαγγελματικά τι έκανε;

Η καταγωγή μου είναι από Ξάνθη, ήρθα στην Αθήνα το 1999 για να φοιτήσω στο τμήμα Λογιστικής του Τ.Ε.Ι Πειραιά από όπου αποφοίτησα το 2003. Έπειτα εργάστηκα στο αντικείμενο αυτό για δέκα χρόνια. Στη συνέχεια παντρεύτηκα και μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω τη μητρότητα, έτσι αφοσιώθηκα εξ ολοκλήρου σε αυτό. Ο Χάρης μεγάλωσε αρκετά και μαζί με αυτόν και η επιθυμία μου να αρχίσω και πάλι να ασχολούμαι ενεργά με κάτι. Πειραματίστηκα με διάφορα όπως διακόσμηση και φυσικά προϊόντα σώματος. Υπήρχε η καλλιτεχνική ανησυχία που λένε και τελικά μέσα από όλο αυτό το ταξίδι έφτασα σήμερα να δημιουργώ τα φωτιστικά αυτά.

Έμπνευση για τις δημιουργίες σου από που αντλείς;

Η έμπνευση είναι κάτι που δε σταματάει ποτέ… Όπως έχω πει εμπνέομαι από τα πάντα γύρω μου, από τους ανθρώπους, τη φύση, από μια όμορφη εικόνα που μπορεί να δω βιαστικά την ώρα που οδηγώ. Επίσης η έμπνευση μπορεί να είναι της στιγμής και να συνδέεται με το πως νιώθω, έτσι μπορεί απλά να πιάσω έναν σκελετό και να αρχίσω να τον πλέκω ακούγοντας την αγαπημένη μου μουσική ! Σκοπός μου είναι μέσα από κάθε συλλογή να διοχετεύω και κάποιες πληροφορίες. Για παράδειγμα η συλλογή ISLANDS, έχει θέμα τα ελληνικά νησιά. Εμπνεύστηκα από τις παραδοσιακές φορεσιές τους και βάσει αυτών δημιούργησα τα φωτιστικά. Ήθελα εκτός από το εικαστικό να μοιραστώ με το κοινό μου την αγάπη μου για τα νησιά μας, την παράδοση. Αυτή είναι μια γραμμή που μου αρέσει να ακολουθώ μέσα από όλη την διαδικασία της έμπνευσης και της δημιουργίας.

Μέχρι στιγμής έχουμε δει δύο συλλογές σου, μία με θέμα τα μπαχαρικά και μία εμπνευσμένη από τα ελληνικά νησιά. Έχεις στο μυαλό σου να παρουσιάζεις δυο συλλογές τον χρόνο ή και περισσότερες;

Προς το παρόν δύο συλλογές το χρόνο, γιατί έτσι κι αλλιώς είναι μια διαδικασία πολύ χρονοβόρα για να βγει το τελικό αποτέλεσμα όπως πρέπει. Δηλαδή η σύλληψη της ιδέας, ο σχεδιασμός των σκελετών, η επιλογή των χρωμάτων και τέλος η φωτογράφιση για να μπορέσει να δει ο κόσμος σωστά αυτό που έχω δημιουργήσει. Όλα αυτά τα στάδια απαιτούν πολύ χρόνο και κόπο.

Τι είναι αυτό που κάνει τα φωτιστικά σου να διαφέρουν από τα υπόλοιπα του εμπορίου;

Για αρχή θα έλεγα ότι αυτό που τα διαφοροποιεί είναι ότι είναι χειροποίητα. Έχουν πολύ αγάπη και μεράκι από εμένα!

Το δεύτερο χαρακτηριστικό που τα ξεχωρίζει είναι ότι φτιάχνονται και κατα παραγγελία. Δηλαδή υπάρχει δυνατότητα να διαλέξει κανείς το σχήμα του σκελετού, το χρώμα του, τα νήματα καθώς και τον τρόπο που θα τα πλέξω. Το τρίτο και το κυριότερο για μένα είναι, όπως μου έχει πει και ο σύζυγος μου, φτιαγμένα για να δημιουργούν συναισθήματα. Σε συντροφεύουν και την ημέρα, καθώς από μόνα τους αναλόγως με το που και το πως θα τα τοποθετήσεις, αποκτούν μια άλλη διάσταση στο χώρο!

Ποια τα υλικά που χρησιμοποιείς;

Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι το μέταλλο από το οποίο και φτιάχνει ο τεχνίτης τους σκελετούς. Έπειτα για το πλέξιμο τους χρησιμοποιώ κυρίως 100% βαμβάκι μερσεριζε. Είναι μια ποικιλία που έχει ένα αποτέλεσμα πιο στιλπνό και λείο. Τέλος υπάρχει και το ηλεκτρολογικό κομμάτι, δηλαδή οι αναρτήσεις ανάλογα με την προτίμηση του καθενός. Και εκεί υπάρχει μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων στα καλώδια, τα οποία κατα βάση έχουν βαμβακερή επένδυση άλλα και στους διακόπτες, τις πρίζες και τις ροζέτες.

Πόσο χρόνο μπορεί να σου πάρει η δημιουργία ενός φωτιστικού;

Ο χρόνος κατασκευής του ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του σκελετού. Τα μικρότερα σε διαστάσεις φωτιστικά απαιτούν 3-4 ημέρες, ενώ τα μεγαλύτερα 10-12 ημέρες. Το σχήμα του σκελετού επηρεάζει πολύ το χρόνο δημιουργίας, καθώς όσο πιο πολλά επίπεδα έχει, χωρίσματα να τα πω πιο απλά, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία. Εκτός από τα παραπάνω, πολύ χρόνο αφιερώνω στις λεπτομέρειες. Είμαι τελειομανής και θέλω όταν φτάσει στα χέρια του αποδέκτη να είναι άρτιο!

Αντιμετώπισες κάποιες δυσκολίες στα πρώτα σου βήματα; Εάν ναι ποιες ήταν αυτές;

Αυτό είναι κάτι που το άκουγα συχνά πριν δημιουργήσω την εταιρία, από άλλους ανθρώπους. Ναι, δυσκολίες υπήρξαν και μάλιστα πολλές και απρόσμενες. 

Η πρώτη μεγάλη δυσκολία ήταν ότι η έναρξη της επιχείρησης έγινε τον περασμένο Μάρτιο, σε συνθήκες lockdown. Έτσι όλα έγιναν μέσω τηλεφώνου, δηλαδή απο την δημιουργία του logo μέχρι την σχεδίαση των πρώτων σκελετών. Όπως ήταν επόμενο κάποια πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελα. Δυσκολεύτηκα πολύ επίσης,να βρω τις πρώτες ύλες μου. Για παράδειγμα, είναι μετρημένοι στα δάκτυλα οι τεχνίτες αμπαζουρ και σκελετών. Επίσης πειραματίστηκα πολύ με τα νήματα μέχρι να βρω ακριβώς αυτό που θέλω. Η μεγαλύτερη δυσκολία παρόλα αυτά είναι η διαχείριση του άγχους και αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν προετοιμάζεσαι όταν κάνεις κάτι για πρώτη φορά.

Που μπορούμε να βρούμε τα φωτιστικά σου; 

Στα μελλοντικά μου σχέδια είναι η κατασκευή ενός site, όπου κάποιος θα μπορεί να βρει όλες τις πληροφορικές για τα φωτιστικά και φυσικά να τα προμηθευτεί. Προς το παρόν όλη η διαδικασία γίνεται από την σελίδα μου στο Instagram @skarpelo_. Εκεί υπάρχουν όλες οι συλλογές μου καθώς και πληροφορίες για τα φωτιστικά. Είμαι πάντα διαθέσιμη να λύσω κάθε απορία! Επίσης στο προσκήνιο υπάρχουν κάποιες συνεργασίες, οπότε θα μπορεί σε λίγο κάποιος να δει τα φωτιστικά και σε κάποιο φυσικό κατάστημα. Όλες φυσικά αυτές πληροφορίες δίνονται μέσα από το Instagram !  

Δέχεσαι και παραγγελίες ανάλογα με τα γούστα του καθενός;

Ναι φυσικά, εκτός από τα έτοιμα, υπάρχει η δυνατότητα custom made, δηλαδή κατα παραγγελία. Είναι μια διαδικασία που μου αρέσει πολύ. Η επιλογή του σκελετού, αν ο πελάτης θέλει κάποιο χρώμα στο σκελετό, οι συνδυασμοί στα νήματα. Οι περισσότερες παραγγελίες μέχρι τώρα είναι custom made, και αυτό είναι κάτι για το οποίο με εμπιστεύονται και με προτιμούν.

Όντας μαμά, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνδυάζεις την δουλειά με τις υποχρεώσεις της οικογένειας;

Δεν είναι καθόλου εύκολο, είναι ένας καθημερινός μαραθώνιος. Έχω προσαρμόσει την καθημερινότητα μου και στην ουσία έχω μοιράσει τη μέρα μου. Δηλαδή, οι περισσότερες ώρες της ημέρας είναι αφιερωμένες στην οικογένεια και το βράδυ κυρίως ασχολούμαι με τα φωτιστικά. Έτσι και αλλιώς από τη στιγμή που γίνεσαι μαμά αυτόματα αποκτάς μαγικές δυνάμεις που δεν ήξερες ότι έχεις, οπότε μπορείς και τα συνδυάζεις όλα!

Ποια η συμβουλή σου στις μητέρες που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό που αγαπούν αλλά δεν το τολμούν;

Δε θα το έλεγα συμβουλή, είναι περισσότερο moto, στάση ζωής, θέλει πίστη και τόλμη. Πρώτα πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου. Εγώ πιστεύω πολύ σε μένα! Έπειτα να αγαπάς αυτό που κάνεις ότι και αν είναι αυτό. Εγώ πολλές φορές κοιμάμαι και ξυπνάω με τη σκέψη μου στα φωτιστικά. Φυσικά θέλει τόλμη και θάρρος, θέλει να πάρεις τα ρίσκα σου, να προσπαθήσεις τουλάχιστον αλλά να το θέλεις και να το πιστεύεις! 

Θα έλεγα στις μητέρες όταν νιώθουν έτοιμες να τολμούν, η μητρότητα δεν μας ευνουχίζει, μας εξελίσσει!

Στο μέλλον θα σε δούμε να φτιάχνεις εκτός από φωτιστικά και άλλα πράγματα; Υπάρχουν υλικά που θες να εισάγεις στις δημιουργίες σου;

Προς το παρόν όλη μου η ενέργεια πηγαίνει στα φωτιστικά, δεν έχω σκεφτεί κάτι άλλο, γιατί αυτό ακόμη είναι τόσο φρέσκο για μένα! Σίγουρα υπάρχει η σκέψη, που προέκυψε μετά από ζήτηση, να δημιουργήσω φωτιστικά που μπορούν να κοσμήσουν και εξωτερικούς χώρους! Είμαι ήδη στη διαδικασία αναζήτησης των κατάλληλων υλικών. Θα είναι άλλη μια πρόκληση για μένα !