Παρακάτω θα διαβάσετε μερικά Self-care tips για εφήβους! Η εφηβεία είναι μία περίοδος που τρέμουν οι γονείς κι αυτό γιατί φέρνει πολλές εντάσεις και σκαμπανεβάσματα στην διάθεση των παιδιών τους. Πρόκειται για μία περίοδο ίδιαίτερα φορτισμένη για αυτά αφού σκέφτονται πολλά πράγματα μαζί. Το μέλλον τους, τις σχολικές εργασίες, τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, τους φίλους τους, την οικογένειά τους, οπότε πώς μπορούν να σκεφτούν πώς θα φροντίσουν τον εαυτό τους;
Η αλήθεια είναι ότι η αυτοφροντίδα είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά σας για να διαχειριστούν το στρες της καθημερινότητας; Πάμε παρέα να δούμε παρακάτω μερικά απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν καθημερινά ώστε να είναι η καλύτερη και πιο υγιής εκδοχή του εαυτού τους.
Σύνδεση με το μυαλό τους
Τα παιδιά ξεχνούν να κάνουν παύσεις για να προσέξουν τι σκέφτονται. Παρακινήστε τα να συλλογιστούν τι σκέφτονται το πρωί όταν ξυπνούν; Νιώθουν άγχος, είναι χαλαρά ή χιλιάδες σκέψεις περνούν από το μυαλό τους; Όσο περισσότερο στρες νιώθουν το πρωί, τόσο περισσότερο στρες θα νιώθουν και όλη την υπόλοιπη ημέρα. Ζητήστε από τα έφηβα παιδιά σας να προσέχουν τις σκέψεις τους. Έτσι θα μάθουν – και θα μάθετε κι εσείς- τι αγχώνει.
Σύνδεση με το σώμα τους
Ομοίως, όπως ξεχνούν να συνδεθούν με το μυαλό τους, ξεχνούν να συνδεθούν και με το σώμα τους. Η νευρικότητα και το στρες φαίνεται και στο σώμα. Είναι χαλαροί οι ώμοι των παιδιών; Τα δάχτυλά τους; Τρώνε φυσιολογικά ή όχι; Όλα τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν φυσιολογικά αλλά στην πραγματικότητα να μην είναι. Θα πρέπει τα παιδιά σας να μάθουν να δίνουν προσοχή στο σώμα τους κατά τη διάρκεια της μέρας και φυσικά με διάφορες τεχνικές να προσπαθούν να χαλαρώσουν.
Μικρές βαθιές ανάσες
Οι ανάσες αποδεδειγμένα, βοηθούν στη μείωση του στρες και του άγχους. Μπορούν να κάνουν «θαύματα» στο σώμα όπως για παράδειγμα να μείωσουν την αρτηριακή πίεση, να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Ζητήστε από τα παιδιά σας να κάνουν μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα για να πάρουν βαθιές ανάσες.
Εξάσκηση
Γνωρίζετε ήδη ότι η άσκηση είναι υγιής για τη σωματική υγεία, αλλά είναι επίσης ευεργετική για την ψυχική υγεία. Αν τα παιδιά σας δεν κάνουν καμία εξωσχολική δραστηριότητα, παρακινήστε τα να κάνουν λίγη σωματική δραστηριότητα καθημερινά, είτε πηγαίνοντας τον σκύλο μια μεγάλη βόλτα, χορεύοντας με δυνατή μουσική ή κάνοντας γυμναστική με τη βοήθεια του τάμπλετ ή του υπολογιστή. Ακόμη και η παραμικρή προσπάθεια να κινήσουν το σώμα τους είναι το κλειδί για να έχουν ένα υγιές μυαλό.
Ευγνωμοσύνη
Ζητήστε τους να κάνουν ένα διάλειμμα κάθε μέρα για να σκεφτούν τα πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμονες. Δίνοντας σημασία στα μικρά πράγματα στη ζωή τα παιδιά θα μάθουν να εκτιμούν και η ευγνωμοσύνη θα έχει θετική επίδραση στην ψυχική τους υγεία.
Να κάνουν κάτι που αγαπούν
Τα έφηβα παιδιά σας καθημερινά έχουν γεμάτο πρόγραμμα και υποχρεώσεις, γι’ αυτό και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι χρειάζονται και χρόνο για να κάνουν πράγματα που αγαπούν. Προτείνετέ τους να φτιάξουν ένα πρόγραμμα με το τι τους αρέσει να κάνουν. Διάβασμα βιβλίου, ταινίες και σειρές στην τηλεόραση. Τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν μόνο το σχολείο στο μυαλό τους. Κάνοντας παράλληλα και κάτι που τα χαροποιεί θα τα βοηθήσει να τα βγάλουν πέρα καλύτερα.
Ενσυνειδητότητα
Το mindfulness, όπως θα το βρείτε στα αγγλικά μπορεί να βοηθήσει τα έφηβα παιδιά σας να παραμείνουν ήρεμα τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.
Να φροντίσουν το σώμα τους
Θα έχετε προσέξει ότι τα έφηβα παιδιά όταν αγχώνονται, τείνουν να θέλουν να φάνε κάτι ανθυγιεινό. Δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό, αν δεν το κάνουν συχνά. Ωστόσο τα παιδιά θα πρέπει να τρέφουν το σώμα τους με υγιεινές τροφές καθημερινά. Το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία. Μπορεί ένα junk food να φέρει μερικά λεπτά ευτυχίας, αλλά δυστυχώς η ευτυχία δεν θα διαρκέσει για πάντα. Το σώμα τους χρειάζεται τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και εσείς πρέπει να φροντίζετε ότι θα τα λαμβάνουν.
*Το παραπάνω άρθρο γράφτηκε με πληροφορίες από το michiganpsychologicalcare.com