Aπό την απόσταση ασφαλείας που σου προσφέρει η καθιερωμένη ανασκόπηση στο τέλος του έτους, πόσο μάλλον ενός έτους που στιγματίστηκε από όρους όπως machine learning, τεχνητή νοημοσύνη και ChatGPT, διακρίνεις με βεβαιότητα ότι η τεχνολογία κινείται με ταχύτητες ρόλερ κόστερ και ότι όσο επιταχύνει, τόσο απαλείφει τις μνήμες από το παρελθόν: για να το θέσουμε πιο απλά, πόσο σίγουρος είσαι ότι θυμάσαι την πραγματικότητα πριν το 2000;
Τότε που το ίντερνετ ήταν ένα εργαλείο για πολύ συγκεκριμένες χρήσεις από συγκεκριμένα κομμάτια της κοινωνίας; Τότε που στην πόλη πήγαινες όντως ρωτώντας, τα κινητά τηλέφωνα έπαιρναν μονάχα τηλέφωνα και ανθούσαν τα βίντεο κλαμπ;
Στη λίστα που ακολουθεί συγκεντρώσαμε 22 πράγματα που πλέον θεωρούνται αυτονόητα, αλλά πριν από 22 χρόνια κατοικούσαν μονάχα στη φαντασία των συγγραφέων.
iPhone: Υπήρχε μια εποχή που η αιχμή της κινητής τεχνολογίας ήταν τα BlackBerry με τα πληκτρολόγια QWERTY, αλλά η φιλοσοφία σχεδιασμού άλλαξε 180 μοίρες όταν βγήκαν σε κυκλοφορία τα κινητά τηλέφωνα της Apple, παραδίδοντας ένα πραγματικό πολυεργαλείο στα χέρια του πλανήτη. Φαντάζει πολύ δύσκολο να πιστέψεις ότι τα iPhone βγήκαν στην αγορά μόλις το 2007.
iPad: Είχε ανακοινωθεί πριν από το iPhone, αλλά κυκλοφόρησε μετά από αυτό, το 2010. Ήταν μια μικρή επανάσταση για τον τρόπο που εκλαμβάνουμε τις φορητές συσκευές, κυρίως επειδή παρείχει πολύ μεγαλύτερη άνεση στον χρήστη.
Netflix: Παρότι ως εταιρία ιδρύθηκε το 1997 από τους Αμερικανούς Reed Hastings και Marc Randolph, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα ενοικίασης DVD μέσω της ιστοσελίδας (τα οποία αποστέλλονταν στο σπίτι τους), αλλά τη μορφή της συνδρομητικής πλατφόρμας που όλοι γνωρίζουμε πήρε το Netflix το έτος 2007, αλλάζοντας μια για πάντα τον ρου της κατανάλωσης ψυχαγωγικούς περιεχομένου στο σπίτι.
Ασύρματα ακουστικά-ψείρες: Πλέον τα ασύρματα ακουστικά-ψείρες έχουν κερδίσει πρωταγωνιστική θέση στα gadget αιχμής, όπως φαίνεται κι από τις ετήσιες παρουσιάσεις της Apple, αλλά για χρόνια είχαν παιδέψει τους τεχνολογικούς κολοσσούς, κυρίως με προβλήματα συνδεσιμότητας. Το πρώτο ζευγάρι κατασκευάστηκε το 2015 από την γιαπωνέζικη εταιρεία Onkyo και την επόμενη χρονιά πλήθυναν τα διαθέσιμα μοντέλα της αγοράς.
USB στικ: Ενώ η εφεύρεση ενός μικροσκοπικού αποθηκευτικού χώρου πηγαίνει πίσω στο 1999 και την ισραηλινή εταιρία M-Systems, δεν ήταν παρά μετά το 2000 που διαχύθηκε στην αγορά. Συγκεκριμένα, το πρώτο USB ονομαζόταν DiskOnKey και είχε χωρητικότητα 8 MB.
Paypal: Η μέθοδος διαδικτυακή πληρωμής που σήμερα εξυπηρετεί το 42% της αγοράς παγκοσμίων (433 εκατ. ενεργοί χρήστες), προσφέροντας εύκολες και γρήγορες συναλλαγές με ασφάλεια, εμφανίστηκε πρώτη φορά –με άλλο όνομα– τον Δεκέμβριο του 1998 (ως Confinity) αλλά διαδόθηκε στο καταναλωτικό κοινό από αρχές της δεκαετίας του 2000, ακολουθώντας έκτοτε ανοδική πορεία.
Κάμερα στο κινητό: Αντίστοιχα με το USB, η κάμερα στο κινητό τηλέφωνο ήταν μια ανακάλυψη που ήρθε τέλη 90s, αλλά στη διεθνή αγορά εμφανίστηκε μετά την αλλαγή της χιλιετίας, με δύο εταιρείες να διεκδικούν τα πρωτεία στην Νότια Κορέα: τη Samsung και τη Sharp.
Facebook: Η γενέθλια ημερομηνία για την πλατφόρμα που για χρόνια κρατούσε τα σκήπτρα των social media ήταν 4 Φεβρουαρίου του 2004, όταν από τους κοιτώνες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξέπεμψε μια ιστοσελίδα, με στόχο να συνδέσει τους φοιτητές. Πολύ γρήγορα, το «παιδί» του Mark Zuckerberg και των συμφοιτητών του ξεπέρασε τα ακαδημαϊκά όρια.
YouTube: Ήταν το έτος 2005 που δημιουργήθηκε η πλατφόρμα του YouTube και το πρώτο βίντεο ήταν του Jawed Karim (εκ της ιδρυτικής ομάδας) από τον ζωολογικό κήπο στο Σαν Ντιέγκο.
Wikipedia: Η ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια του ίντερνετ, ένα σημείο-σταθμός για το πεδίο των open source πληροφοριών, άνοιξε μέσα τον Ιανουάριο του 2001, ως παράλληλο πρότζεκτ του Nupedia. Τελικά, επικράτησε με αρχή την αμερόληπτη, αντικειμενική πληροφόρηση.
Airbnb: Το απόλυτο εργαλείο για κάθε ταξιδιώτη σήμερα αλλά και ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τις περισσότερες μεγαλουπόλεις που αντιμετωπίζουν πλέον τη συνέπεια της στεγαστικής κρίσης, εμφανίστηκε το 2008, όταν μια ομάδα φοιτητών στο Σαν Φρανσίσκο είχε την ιδέα να μετατρέψει το σαλόνι του σπιτιού της σε ενοικιαζόμενο κατάλυμα.
Uber: Ένα χειμωνιάτικο βράδυ στο Παρίσι το έτος 2008, ο Travis Kalanick και ο Garrett Camp αδυνατούσαν να βρουν μεταφορικό μέσο κι έτσι προέκυψε η ιδέα για την πρώτη εφαρμογή «παραγγελίας» ταξί, η οποία διαδόθηκε παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια.
Google Maps: Κάποτε ο κόσμος όντως «ρωτώντας πήγαινε στην πόλη», μέχρι που η μαμά Google λάνσαρε ένα εργαλείο με τη βούλα τεχνητής νοημοσύνης ώστε να προτείνει πάντα την ταχύτερη και βέλτιστη διαδρομή από το σημείο Α στο σημείο Β. Αυτό συνέβη τον Φεβρουάριο του 2005. Πλέον πάνω από 1 δισ. Άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν το Google Maps.
Φθηνές Led λάμπες: Από τη δεκαετία του 1960 ήταν κτήμα της ανθρωπότητας η τεχνολογία LED αλλά χρειάστηκαν δεκαετίες για να βρεθεί τρόπος ώστε να είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή της αγοράς. Το κόσμος στις Led λάμπες έπεσε κατά 85% μετά το 2000 και παράλληλα με την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον μετατράπηκαν σε νο1 επιλογή για κάθε σπίτι.
Blu-ray: Ο στόχος της τεχνολογία Blu-Ray ήταν να επαναπροσδιορίσει την αγορά στα δισκάκια, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι ακριβώς. Λίγους μήνες αφότου κυκλοφόρησαν στη διεθνή αγορά το 2006, ως εξέλιξη στην ποιότητα του DVD, εμφανίστηκε το Netflix και η στροφή στο streaming, μαζί με το τέλος των φυσικών δίσκων.
Υβριδικά αυτοκίνητα: Το μοντέλο που γνώρισε στο παγκόσμιο κοινό το υβριδικό σύστημα μετάδοσης της κίνησης (καύση και ηλεκτρική ενέργεια) ήταν το Toyota Prius, που κυκλοφόρησε το 2001.
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Ενώ τα επιμέρους τεχνολογικά μέρη είχαν ανακαλυφθεί εδώ και δεκαετίες, τα πρώτα σύγχρονα ηλεκτρονικά τσιγάρα εισήχθησαν στο εμπόριο το 2006, αποτελώντας μια εναλλακτική πρόταση για τον κόσμο που ξεκίνησε να αποχωρίζεται σιγά-σιγά το συμβατικό τσιγάρο.
Κάμερες οπισθοπορείας: Αυτή η σωτήρια ανακάλυψη που γλιτώνει από το άγχος για γρατζουνιές και απρόοπτα «φιλήματα» με τον πίσω προφυλακτήρα προστέθηκε (ως επιλογή) σε μοντέλα μαζικής παραγωγής της διεθνούς αγοράς το 2001.
Πολύχρωμοι 3d εκτυπωτές: Ενώ η ιδέα της εκτύπωσης πολλών στρώσεων πηγαίνει πίσω στην τεχνική της στερεολιθογραφίας και το έτος εφεύρεσης του μηχανήματος αυτού είναι το μακρινό 1982, ήταν αρκετά αργότερα που διαδόθηκαν ευρέως στην αγορά και με την αλλαγή της χιλιετίας προστέθηκε και το έγχρωμο στην εκτύπωση από την εταιρεία Objet Geometries.
Τεχνητή καρδιά: Η πρώτη τεχνητή αυτοτροφοδοτούμενη καρδιά που ήταν σε θέση να αντικαταστήσει την ανθρώπινη ήταν η AbioCor που δημιουργήθηκε από την ομώνυμη εταιρία το 2001 στη Μασαχουσέτη, ανοίγοντας τον δρόμο στις μεταμοσχεύσεις.
Amazon Kindle: Το ψηφιακό ανάλογο μιας βιβλιοθήκης, χωρίς όγκο και βάρος, οραματίστηκε η Amazon και το έκανε πράξη τον Νοέμβριο του 2007. Με το Amazon Kindle η αγορά του βιβλίου και η εμπειρία της ανάγνωσης πήραν νέα τροπή.
Τα έξυπνα ρολόγια: Κάποτε τα ρολόγια έλεγαν απλά την ώρα, αλλά ακολουθώντας την πορεία των κινητών τηλεφώνων στο όραμα της Apple αποκάλυψαν το 2015 το αναβαθμισμένο, high tech alter ego τους, συνδυάζοντας πολλές δυνατότητες.
Ένδειξη πίεσης ελαστικών: Το σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών είναι ένα feature που προστέθηκε στα αυτοκίνητα την τελευταία εικοσαετίας γλιτώνοντας από αρνητικές εκπλήξεις.