Μελέτες αποδεικνύουν ότι η αναβλητικότητα γεννά καλύτερες ιδέες και σε κάνει πιο δημιουργικό και αποδοτικό.

Σε έχουν κάνει να πιστέψεις ότι η αναβλητικότητα είναι κάτι από το οποίο πρέπει να απαλλαγείς. Και ναι, σίγουρα η αναβλητικότητα έχει τις αρνητικές πλευρές της. Όμως, όταν η συζήτηση έρχεται στην δημιουργικότητα, μελέτες αποδεικνύουν ότι η αναβλητικότητα γεννά καλύτερες ιδέες. Πρωτοπόρος σε αυτή την ιδέα είναι ο Adam Grant, διάσημος καθηγητής Management και Ψυχολογίας στο Wharton School. Σε άρθρο του στους New York Times με τίτλο Γιατί δίδαξα στον εαυτό μου να είναι αναβλητικός, ο Adam Grant ερευνά τη σύνδεση μεταξύ της αποδοτικότητας και των συνηθειών που συνδέονται με την αναβλητικότητα.

Αφορμή το πείραμα που έκανε μια πρώην φοιτήτριά του και νυν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, η Jihae Shin, που ζήτησε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να γεννήσουν νέες επιχειρηματικές ιδέες. Σε κάποιους ζήτησε να ξεκινήσουν αμέσως και σε κάποιους άλλους να αφιερώσουν πρώτα πέντε λεπτά για να παίξουν Minesweeper ή Solitaire, και μετά να ασχοληθούν με τη διαδικασία της παραγωγής επιχειρηματικών ιδεών. Αποτέλεσμα; Οι ιδέες όσων ανέβαλαν για πέντε λεπτά το να ασχοληθούν με τη δουλειά που είχαν να κάνουν ήταν 28% πιο δημιουργικές.

«Στην περίπτωση που  οι συμμετέχοντες έπαιζαν τα παιχνίδια χωρίς να γνωρίζουν ότι στη συνέχεια θα χρειαζόταν να ασχοληθούν με την παραγωγή επιχειρηματικών ιδεών, δεν σημειώθηκε καμία αύξηση στην δημιουργικότητα», γράφει ο Grant. «Ήταν μόνο στις περιπτώσεις που πρώτα έμαθαν ότι θα είχαν να κάνουν αυτή τη δουλειά και μετά αναγκάστηκαν να την αναβάλλουν, που παρατηρήθηκε η αύξηση στις δημιουργικές ιδέες. Ήταν σαν η αναβλητικότητα να ενθάρρυνε την πρωτότυπη σκέψη».

Τι μας διδάσκει η έρευνα; Πως για να προκύψουν οι πιο καλές σου ιδέες πρέπει να βρεις τρόπο να αξιοποιήσεις τη διάθεσή σου για αναβλητικότητα. Είτε είσαι από αυτούς που δεν αντέχουν να αναβάλλουν, είτε από αυτούς που δεν κάνουν ποτέ σήμερα αυτό που μπορούν να κάνουν αύριο.

Για εσένα που δεν αντέχεις να αναβάλλεις

Εάν είσαι από αυτούς που βουτάνε αμέσως σε αυτό που έχουν να κάνουν για να το ολοκληρώσουν πριν καν εκπνεύσει η προθεσμία (ναι, υπάρχουν και αυτοί), θα πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου να περιμένει. Η αναβλητικότητα θα σου δώσει χρόνο να σκεφτείς πρωτότυπες ιδέες, να μη σκέφτεσαι γραμμικά και θα επιτρέψει στο μυαλό σου να κάνει ενδιαφέροντα άλματα. Υπάρχει τίποτα πιο δημιουργικό από αυτό;

Βρες τρόπους να αποτρέψεις τον εαυτό σου να ολοκληρώσει δημιουργικά project και δώσε του την ευκαιρία να τα σκεφτεί σε βάθος. Εάν γράφεις, γράψε μερικές προτάσεις και μετά άφησε τις και κάνε ένα διάλειμμα. Ή γράψε μια πρώτη εκδοχή του κειμένου σου και δώσε του λίγο χρόνο. Προσπάθησε να πας κόντρα στην τάση σου να τελειώσεις αμέσως αυτό που έχεις να κάνεις και πίεσε τον εαυτό σου να το αναβάλλει.

Για τους υπερβολικά αναβλητικούς

Εάν είσαι από αυτούς που περιμένουν μέχρι τελευταία στιγμή για να ασχοληθούν με την δουλειά που έχουν να κάνουν, είσαι σε πολύ καλό δρόμο, με μία προϋπόθεση: Ότι θα κάνεις συνήθειά σου το να κοιτάξεις για λίγο το project που σου αναθέτουν την ημέρα που σου το αναθέτουν. Φρόντισε να ασχοληθείς γύρω στη μία ώρα και κράτα κάποιες πρώτες σημειώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, αν και στην πραγματικότητα δεν θα δουλεύεις αναλυτικά πάνω σε αυτό το project, αυτό θα δουλεύεται στο μυαλό σου μέχρι να επιστρέψεις.

Ο Adam Grant δεν είναι ο μόνος γκουρού της διαχείρισης χρόνου που έχει βαλθεί να αποκαταστήσει τη φήμη της αναβλητικότητας. Μελέτες έχουν αποδείξει τις θετικές πλευρές της αναβλητικότητας αναθεωρώντας τη λαϊκή σοφία που θέλει να μην αφήνεις για αύριο ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα.