Μια από τις πολύ συχνές απορίες που έχουν πολλοί, οι οποίοι έχουν ένα ιδιαίτερο άγχος με το αν χαλάει το μαγειρεμένο φαγητό και πόσο μπορεί να μείνει έξω από το ψυγείο είναι αυτή. Πότε να βάλουμε το φαγητό που μαγειρέψαμε στο ψυγείο;
Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες από 5°C έως και 60°C. Το μαγειρεμένο λοιπόν φαγητό που παράμενε σε θερμοκρασία δωματίου είναι εκτεθειμένο, με τους μικροοργανισμούς να αναπτύσσονται γρήγορα.
Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό που έχουμε μαγειρέψει δεν μπορεί να παραμένει εκτός ψυγείου για περισσότερο από δυο ώρες. Αν η θερμοκρασία δωματίου είναι πιο υψηλή από 32°C, τότε η διάρκεια εκτός ψυγεία μειώνεται στη μια ώρα.
Ωστόσο μπορούμε να βάλουμε ζεστό φαγητό στο ψυγείο; Κι αυτό χρειάζεται μια προσοχή, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς, επιβαρύνει ενεργειακά το ψυγείο αν το βάλουμε σε αυτό αμέσως μετά το μαγείρεμα.
Αφήστε το να κρυώσει μέχρι και δυο ώρες και μετά μπορείτε να το βάλετε. Αν όμως πρέπει να λείψετε από το σπίτι για περισσότερες ώρες, βάλτε στο ψυγείο, αρκεί να το κόψετε σε μικρότερα μέρη τοποθετώντας το σε τάπερ, ώστε να κρυώσει ευκολότερα και γρηγορότερα.