Ανάμεσα στις πολλές ευκολίες που προσφέρουν τα κινητά τηλέφωνα νέας τεχνολογίας, αυτή που σίγουρα αξιοποιούμε περισσότερο από κάθε άλλη είναι τη δυνατότητα λήψης εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφιών ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Ειδικά στα ταξίδια, η ανάγκη χρήσης (και μεταφοράς) οποιασδήποτε άλλης κάμερας εξαλείφεται, αφού με το κινητό μας τηλέφωνο μπορούμε να ζουμάρουμε, να «πειράξουμε» τα χρώματα, να ανοίξουμε ή όχι το διάφραγμα και φυσικά να «ανεβάσουμε» ή να αποστείλουμε τις φωτογραφίες μας σε δευτερόλεπτα.

5 tips για εξαιρετικές φωτογραφίες τοπίων με το κινητό

Θέλετε να βγάλετε ακόμα καλύτερες φωτογραφίες από τα τοπία των διακοπών σας με το κινητό; Αναζητήσαμε tips και καταλήξαμε στις παρακάτω χρήσιμες οδηγίες:

Ελέγξτε τις ρυθμίσεις της κάμερας του τηλεφώνου σας

Το τηλέφωνό σας μπορεί να βγάζει εξαιρετικές φωτογραφίες τοπίων χωρίς εσείς να κάνετε το παραμικρό, ωστόσο κοιτάξτε τις ρυθμίσεις της κάμερες και αν έχει λειτουργία «Pro» δοκιμάστε να φωτογραφίσετε ένα τοπίο με αυτήν, καθώς μπορείτε χειροκίνητα να αλλάξετε τον τρόπο που φωτογραφίζει. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε άλλη φωτεινότητα, έντονες σκιάσεις, ένταση σε συγκεκριμένα σημεία κ.ά. Βγείτε στο ύπαιθρο και αφιερώστε λίγο χρόνο για να δοκιμάσετε τις δυνατότητες που σας δίνει η κάμερα του κινητού σας, όταν την «γυρίσετε» στο Pro.

Βεβαιωθείτε ότι ο ορίζοντας βρίσκεται σε απόλυτη ευθεία

Ο ορίζοντας είναι το πρώτο πράγμα που προσέχουμε. Ακόμα κι αν το τηλέφωνό μας έχει τη δυνατότητα να «ισιώσει» έναν στραβό ορίζοντα, υπάρχει περίπτωση να «χάσουμε» σημεία της φωτογραφίας μας, οπότε είναι σημαντικό να το έχουμε προσέξει εξαρχής. Επίσης, δοκιμάστε να φωτογραφίζετε τοπία από κάτω προς το πάνω (χαμηλώνοντας, δηλαδή, το σώμα σας, για να δώσετε έμφαση στις λεπτομέρειες του θέματός σας). Κι αν ανησυχείτε για το αν θα βγαίνουν ίσιες οι φωτογραφίες σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να πάρετε ένα τρίποδο.

Φωτογραφίστε πολύ νωρίς ή πολύ αργά μέσα στη μέρα

Η ώρα της ημέρας που θα φωτογραφίσετε ένα τοπίο παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα. Ο φωτισμός ενός τοπίου αλλάζει εντελώς ανάλογα με την ώρα. Όπως οι περισσότεροι φωτογράφοι θα συμφωνήσουν, ιδανικές ώρες για ένα τοπίο είναι είτε κατά το ξημέρωμα είτε κατά το ηλιοβασίλεμα. Το πολύ έντονο φως μπορεί να μας χαλάσει κάποιες λήψεις ή να δημιουργήσει ενδιαφέρον σε άλλες. Μια καλή ιδέα είναι, αν έχετε φυσικά τον χρόνο, να βρεθείτε στο σημείο που σας ενδιαφέρει, να φωτογραφίσετε τόσο νωρίς το πρωί όσο και αργά το απόγευμα και να δοκιμάσετε ποια ώρα της ημέρας δίνει στη φωτογραφία σας το καλύτερο αποτέλεσμα.

Δώστε προσοχή στη σύνθεση

Για μια όμορφη φωτογραφία τοπίου δεν είναι υποχρεωτικά απαραίτητος ένας ευρυγώνιος φακός. Σημαντικότερο ακόμα ρόλο μπορεί να παίξει η σύνθεση. Τι σημαίνει αυτό; Σύνθεση είναι η «δομή» μιας φωτογραφίας. Ο τρόπος, δηλαδή, με τον οποίον τα διάφορα στοιχεία είναι τοποθετημένα στο πλαίσιο. Μπορεί, δηλαδή, να έχετε ένα ενδιαφέρον θέμα για να φωτογραφίσετε, αλλά πρέπει να συνθέσετε αρμονικά τη φωτογραφία για να έχετε ένα ωραίο αποτέλεσμα.

Ενδεικτικά: Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να φωτογραφίσετε μια βάρκα μέσα στη θάλασσα. Το κύριο θέμα σας είναι η βάρκα. Αυτή δεν χρειάζεται να είναι στο κέντρο της φωτογραφίας. Χρησιμοποιήστε τον κανόνα των τρίτων: Χωρίστε νοητά το κάδρο σε 9 ίσα ορθογώνια και τοποθετήστε το θέμα (π.χ. τη βάρκα) κατά μήκος μίας ή περισσότερων γραμμών ή εκεί που τέμνονται.

Επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες σας

Το αποτέλεσμα δεν είναι απαραίτητα ολοκληρωμένο με το που τραβήξετε τις φωτογραφίες σας. Λίγο «πείραγμα» στην επεξεργασία μπορεί να εκτοξεύσει μια εικόνα. Ύπάρψουν δωρεάν εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό σας, οι οποίες προσφέρουν εντυπωσιακές δυνατότητες επεξεργασίας, όπως η Adobe Lightroom Mobile και η Google’s Snapseed που είναι διαθέσιμες τόσο για Android όσο και για iOS. Μέσω αυτών μπορείτε να πειράξετε την ισορροπία του λευκού, ώστε τα χρώματα να δείχνουν πεντακάθαρα ή να «ζεστάνετε» ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα. Λίγο παραπάνω κοντράστ μπορεί, επίσης, να κάνει το τοπίο να δείχνει μοναδικό.

Σε κάθε περίπτωση, αφιερώστε λίγο χρόνο (π.χ. όσο ταξιδεύετε με το καράβι) για να «παίξετε» με τις δυνατότητες του τηλεφώνου σας στις φωτογραφίες. Ξεχωρίστε τα φίλτρα που σας αρέσουν, δοκιμάστε διαφορετικά εφέ. Χαρείτε το! Και μην ξεχνάτε πως δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο αποτέλεσμα – ακόμα κι αν δεν σας αρέσει μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στην αρχική φωτογραφία σας